5G Teknoloji’den önce teknoloji, 1G, 2G, 3G ve 4G Teknolojileri’nin ne olduğundan bahsetmeliyiz.

Teknoloji Nedir?

Teknoloji, insan hayatını kolaylaştırırken aynı anda sorunları çözmek için kullanılan bilimsel bir sistemdir. Kısacası teknoloji, bilimi kullanarak hayatı kolaylaştırmak, zamandan tasarruf etmek için yapılan her şeydir.

Teknolojinin tanımı TDK’de ise; Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi, uygulayım bilimidir.

Günlük hayatımız da karşımıza çıkan bazı teknolojik ürünler; akıllı telefonlar, bilgisayarlar, tabletler, İnternet, sağlık ekipmanları, otomobiller, ev aletleri, akıllı ev sistemleridir. Teknolojik ürünlerin birçoğu artık hayatımızda gereklilik olmuştur.

Teknoloji hayatı kolaylaştırmanın yanı sıra ülkeler için ekonomik güç olarak da önem taşımaktadır. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi sahip olduğu teknolojik imkanlara bakılarak ölçülebilir. Teknoloji sayesinde üretim kolaylaşır, sanayileşme ve pazarlama olur. Bu sayede teknolojik başarı beraberinde ekonomik başarıyı da getirmektedir.

1G, 2G, 3G ve 4G

2G,3G,4G,5G

1G 1979’da başlatıldığından beri, yaklaşık her 10 yılda bir yeni bir kablosuz mobil telekomünikasyon teknolojisi piyasaya sürülmüştür. Hepsi mobil cihazların ve operatörlerin kendisi tarafından kullanılan teknolojiyi ifade etmektedir.

1G ifadesi birinci nesil teknoloji anlamına gelmektedir. İlk nesil kablosuz telefon teknolojisi olarak da bilinen 1G’de analog modülasyon teknikleri kullanılmaya başlanmıştır. 1982-1983 yılında otomatik şebekelerin geliştirilmesi ile 1G dönemi tamamen başlamıştır. Maalesef 1G teknolojisinin dezavantajları vardı, İnternet bağlantıları çok çabuk kopabiliyor ve analog veri bağlantısı sebebiyle telefon görüşmeleri herkes tarafından dinlenebiliyordu bu yüzden güvenlik konusunda önemli sıkıntılar vardı.

2G Teknolojisi, 1G’nin özelliklerine sahip ama onun daha gelişmiş halidir. Eski olan ‘Analog Yayın’ yerini ‘Sayısal Yayın’a bıraktı. 1G’nin en büyük dezavantajı olan iletişimde güvensizlik, şifreleme yoluyla çözüldü. 2G’nin oluşumuyla birlikte çok daha fazla bant genişliği kullanıldı. Dolayısıyla hatlar kullanılmazken bile ‘meşgul’ eden bir teknoloji oluştu. Meşgul sorununu önlemek için 2G’den bir sonraki teknolojiye geçildi. Bu yeniliğe 2.5G denildi. Kısa süren bu gelişim ve değişimler, ‘EDGE’ teknolojisinin 2G’ye eklenmesiyle yerini 2.75G’ye bıraktı.

3G, 2000’de kullanılmaya başlandı ve akıllı telefon sektörünün büyümesiyle her eve girdi. 3G’nin diğerlerinden farklılığı ses yerine sayısal verilerin iletilmeye başlanmasıydı. Kapasiteyi (bant genişliği) harcayan ama hücreye daha az yük bindiren bu teknoloji, 2G’nin en büyük sorunu olan şebekelerin aktif kullanımını sona erdirdi. Yayın frekansı 3G’de daha yukarı çekildi ve kalite arttı.

4G, 2009 yıllarında kullanılmaya başlandı. 3G’de olan eksikliği yani kapsama alanı ve dolaşım yaparken internet hızının düşmesini ortadan kaldırdı. Yüksek kapasiteli verilerin hızlı aktarımı sayesinde daha kaliteli bağlantılar sağlandı. Tahsis edilen frekans bandı paylaşımları daha çok oldu. Arttırılmış hareketlilik (mobilite), internet hızını ve kalitesini etkilemedi. Yüksek bant genişliği ile İnternet için kısa süredeki en verimli çözüm alanı sağlanmış oldu.

5G Teknoloji

5G yani beşinci nesil teknoloji, mobil telefonların kullandığı hücresel ağlarda bulunan teknolojik alt yapıların yeni kurallar ile yeniden yapılandırılmasıdır. Her 10 yılda bir gelişen teknoloji sayesinde daha fazla verim alabilmek ve daha iyi hizmet sunabilmek için bu altyapının kodları ve malzemesi değiştirilmektedir.

5G, altyapının 5. kez değiştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu alt yapı her değiştiğinde tüketiciler yeni özelliklere sahip cihazlar satın almaktadır. Eskiden değişim hızlı olmadığı için geçiş süreci de uzun yıllar da oluyordu. Günümüzde alt yapı değişikliklerinin de zaman aralığı kısalmaya başlamıştır. Gün geçtikçe teknolojik gelişmeler daha da hızlı olacaktır.

5G sistemleri, 2020’nin sonlarında kullanılmaya hazır hale getirilecektir.

Mühendislik kategorisindeki diğer yazılarımıza da okumanızı tavsiye ederiz!