Cahillik Hakkında ki Görüşlerim

Merhaba bugün cahillik hakkında kendi görüşlerimi yazmak istedim. Umarım bir kişi bile olsa faydası olur. Çoğu bilim insanı ve tarihe ismini kazımış insanlarında farkına vardığı ve büyümesi halinde çok kötü sonuçlar doğurabilecek olan cahillik nedir?

En genel haliyle bahsetmek gerekirse devletlerin idare etmek zorunda olduğu 2 tür işleri vardır. Bunlardan ilki iç işleri diğeri ise dış işleridir. İç işleri, maalesef bunlardan en tehlikeli olanıdır. Peki bunun konumuzla ne alakası var? Çok alakası var hem de çok fazla. Bir milletin kendi kendini bitirmesi kadar daha farklı kötü bir şey olabileceğini düşünmüyorum. Meslek farketmeksizin devletin içinde ki her meslek grubundan insanın okuyup, araştırıp, sorguladığı, belgelerle konuştuğunu düşünün. Harika muazzam bir şey olmaz mıydı? Tabi ki de olurdu.

Bana göre bir konu hakkında konuşurken verdiği o bilgiyi kanıtlayamayacak olan bireyin konuşmasının bir varlık ifade etmediğini düşünüyorum. Bundan dolayı bütün dünyada ki insanlar için geçerlidir ki kanıtlanabilirliği olmayan kulaktan duyma ya da birinin uydurması sonucu ortaya çıkmış bir bilgiye, habere vs itimat edilmemelidir. Birisinin söylediği bir şeyi araştırmadan, okumadan direk inanıp üstelik inanmamız yetmezmiş gibi de bizimde başkasına aktarmamız belki de en çok yaptığımız hatadır.

”Eyleme geçmiş cehaletten daha korkunç bir şey yoktur. ”

Goethe

Goethe’nin de söylediği gibi cahillikten korkunç ve yıkıcı başka herhangi bir şey yoktur diye düşünüyorum.

Bunu tam anlamıyla sağlayan herhangi bir ülke yoktur diye düşünüyorum fakat bizim artık bilinçlenmemiz ve ülkemizin daha da ileriye gitmesi için hep birlikte artık bu cahilliğimize son vermemiz gerekmektedir. Kesinliğini bilmediğimiz, kanıtlayamadığımız herhangi bir şey hakkında konuşmamamız veya bir şeyleri uydurmamamız lazım ki biraz olsun gelişme sağlayabilelim.

”En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır. ”

Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği üzere artık her meslekten insanın, hepimizin daha fazla okuması daha fazla araştırması daha fazla sorgulaması gerekli ki bu savaşı kazanalım.