Yazıya başlamadan Turing Testi’nin ne olduğunu anlatmakta fayda var. Turing Testi; İngiliz matematikçi Alan Turing tarafından ortaya konulan bir bilgisayar programının insan gibi davranabilme yeteneğini ölçmeye yarayan testtir. Testin işleyişi şu şekildedir: Bir duvarın arkasına iki bilgisayar konulur. İki tarafa da birtakım sorular yönetilir. Bir tarafta gerçek bir insan varken diğer tarafta bir yazılım bu sorulara yanıt verir. Ve testi yapan kişi hangi tarafta bilgisayar programının hangi tarafta insanın olduğunu anlamaya çalışır.

Turing Testini Geçebilen İlk Program

Turing Testi ilk ortaya konulduğunda bu testin geçilebileceğine birçokları tarafından ihtimal verilmiyordu. Ancak bu testin geçilmesi çok sansasyon yaratmasa da birkaç sene önce gerçekleşti. 13 yaşındaki Ukraynalı bir çocuğu taklit eden Eugen Goostman adlı bir program 2014 yılında Turing Testi’ni geçen ilk program olarak tarihe geçti.

Bu gelişme yapay zeka asistanlarına daha fazla yatırım yapılmasının önünü açtı. Google Assistant, Apple Siri, Amazon Alexa gibi uygulamalar hızla ortaya çıkmaya ve yayılmaya başladı. Öyle ki Google Assistant Turing Testi’ni geçmekle kalmayıp kuaför ve restoranlardan randevu almayı başardı.

https://youtu.be/LbUeA371x8Q

2018 yılında yapılan Google I/O etkinliğinde tanıtılan Google Duplex uygulaması restoran ve kuaförden randevu alırken karşıdaki insan bunu fark edememişti. Geçtiğimiz Mart ayında ise Google Duplex ABD’de insanların kullanımına sunuldu. İnsanlar artık randevu almak için zaman ayırmak zorunda değillerdi. Google Assistan’a söyle ve sana randevunu hatırlatmasını bekle.

Yapay zeka konusunda çığır açan bu teknoloji bundan sonra ne getirecek hep birlikte göreceğiz. Fakat belli bir şey var ki artık Turing Testi’nin herhangi bir geçerliliği kalmamıştır. Anlaşılan robotlarla birlikte yaşamayı öğrenmenin vakti geldi.