Yazımızda çok eski tarihlerden beri insan hayatında varlığını sürdüren, günümüz dünyasında bir spor dalı ve bir hobi olarak varlığını sürdüren binicilik hakkında bilgi ve duygu paylaşımında bulunacağız.

Aslında bir spor dalı olan binicilik diğer sporlardan temel olarak çok farklıdır. Diğer sporlardan ayrıldığı en önemli nokta başka bir canlıyla sürekli iletişim halinde olmak ve elden geldiğince tek vücut olabilmek gerekliliğidir. Binicilik spor dalı olmasına ilaveten atlarla mükemmel bir bağ kurmanıza olanak sağlayan ve aslında bizler gibi onların da karakterlerinin keşfedilecek birçok yönü olduğunu fark edebileceğiniz bir aktivitedir. İlk deneyimlerinizin bir eğitmenle olması çok daha iyi olacaktır. Hatta devamlılık göstereceğiniz bir kurumda eğitim alabilirsiniz. Eğitiminizin başında yaklaşık olarak 3 antrenman boyunca (binicin alışma sürecine ve arzusuna bağlı olarak bu süreç değişebilir) eğitmeniniz aslında kontrolü kendisi sağlıyor ve bu sırada siz ata uyum sağlamayı hem bedenen hem de ruhsal olarak öğrenecek olduğunuz bir süreç yaşıyorsunuz. İlerleyen dönemlerde küçük engellerle eğitiminize eğitmeniniz gözetiminde devam edebilirsiniz. Güne bu etkinlikle başladığınızda daha ilk deneyimde ne kadar zinde hissettiğinizi fark edeceksiniz. Sakatlanma gibi riskleri olsa da güvenilir bir ortamda gerekli önlemler alınarak yapıldığında çok keyifli bir serüven olacaktır. Hobileriniz arasına katmayı siz de düşünebilirsiniz.

BİNİCİLİK NEDİR ?

Binicilik günümüzde atla yapılan bir spordur. Binicilik sporu ilk olarak Çin ve eski Türkler tarafından yapılmıştır. Atlar insanoğlunun hayatına çok eski çağlarda girmiştir. Öncelikle atı av hayatında kullanan insanlar, günlük yaşamda ulaşımda da atları uzun süre kullanmışlardır. Savaşlarda o büyük kahramanların yanında onlara destek veren güçlü, çevik ve hayat arkadaşları olan atlar var olmuştur. Şimdilerde insanoğlu ulaşımda çok daha gelişmiş, çok daha konforlu mekanik ve elektronik araçlar kullandığından ata binmek bir spor ve bir hobi olarak varlığını sürdürmektedir. Ayrıca insanlar uzun yıllardır at yarışlarına da oldukça ilgi göstermektedir.

Bu spor yapılırken sakatlanmaların bir nebze önüne geçebilmek için mutlaka tog dediğimiz binici kaskı takılmalıdır. Yine de bütün önlemlere ve eğitmen gözetimine rağmen sakatlanmalar yaşanabilir. Eğer bir kurumda eğitim alacaksanız kayıt sırasında ihtimalleri kabul ettiğiniz ve kendi sorumluluğunuzu aldığınıza dair bir form imzalamanız gerekmektedir. Biniciye en başında ata her zaman soldan yaklaşması ve öyle binmesi gerektiği öğretilmelidir. Binici dizginleri daima elinde tutmalı ve atı zorlamadan onu yaralamadan dizginler nasıl kontrol edilir öğretilmelidir. Biniciye dizginlerin kontrolü ancak binici at üstünde güvenli bir duruş sağladıktan ve buna alıştıktan sonra verilmelidir. Bütün bunların öncesinde henüz ata binmemişken atla bir tanışma süreci olmalı ve binici ata kendini tanıtmalı ondan istediği güven hissini önce o ata aşılamalıdır. Çünkü bu güvene onların da ihtiyacı var ve siz ona güven vermezseniz yada ona güvenmediğinizi hissettirirseniz işler hem sizin hem de onun için zorlaşacaktır.

Binicilik sırasında vücuttaki bütün kaslar aktif bir şekilde çalışır. Düzenli binicilik yapmak vücudunuzu şekillendirmenizde bir çok spordan daha hızlı etki gösterir.

Binicilik günlük yaşam stresinize bağlı olan gerginliğinizi alacak ve sizi fiziksel açıdan aktifleştirirken ruhsal açıdan dinginleştirecektir. Atla kurduğunuz bağ herhangi bir bağdan çok farklı olacaktır ve onun karakterini zamanla detaylarıyla tanımak size çok iyi gelecektir.

Bu bağı yakından gözlemleyebileceğiniz bir film olan “Şampiyon” yayınlandığından beri büyük ilgi görmektedir ve çok sevilmiştir.

2018 yılında yayınlanan film ülkemizin medarı iftiharı şampiyon Bold Pilot’ın hayatını ve sahipleri olan ailenin kızı Begüm Atman ve jokey Halis Karataş’ın aşkının konu alıyor.

Bu güzel hobiyi eğer severseniz ve ilginizi çektiyse sizlere öneririz.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkürler…


Hayata Dair kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!