Kendimizi olduğumuz gibi kabul etme, olumlu veya olumsuz her davranışımızın arkasında durup onu benimseyebilme durumu; ‘’karma’’ nedir ?

Karma’’ Sanskritçe dilinde hareket anlamına geliyor. Ayrıca evrenin görünmeyen yasası olarak tanımlanan karma, aslında hepimizin aşina olduğu bir durum: “Gözle görünen dünyada her aksiyon ya da hareket, bir sonuç doğurur.” Botanik biliminin yasalarını kullanarak bu kavramı basitçe anlayabiliriz. ‘’Elma tohumu ekersek elma, gül tohumu dikersek gül ağacımız olur.’’ Yani atalarımızın da dediği gibi ne ekersek onu biçeriz.

Karma felsefesini ayrıca kendi yaptığımız bir eylemi ayna karşısında izlemek olarak da tanımlayabiliriz. Geçmişte gerçekleştirdiğimiz bir eylemin sonucu bir şekilde yeniden karşımıza çıkar. Yani şu anda hangi konumdaysak bunun gerçekleşmesindeki en büyük etkiyi kendimiz oluşturmuşuzdur, başımıza gelenleri bilinçli ya da bilinçsiz olarak kendimiz belirlemişizdir. 

Karma yasası 2 ayrı katmandan oluşur. Bunları genel karma yasası ve özel karma yasası olarak inceleyebiliriz. Genel karma yasası mutlak ve kesin olandır. Evrende ve etrafımızda gördüğümüz her şey için uygulanabilir. Her varlığın kendi sürekliliğinin genel yasasıdır diyebiliriz. Özel karma ise daha kişisel olandır. Bireyin kendi eylemleri sonucunda ortaya çıkan ve bireysel sonucu ifade eden durumdur. Bireylerin şu an sürdürmekte oldukları hayat, geçmişte yaptıklarının bir ürünüdür ve herkes kendi düşüncelerinden doğan eylemlerin sonucunu hissetmektedir.

Hayatımızın aynası karma mıdır?

Bedensel hareketler, konuşma ve zihinsel eylemlerle ortaya çıkan ürün karma felsefesinde aşırı önem taşır. Ortaya çıkan bu ürün bizim birkaç adım önceki yaptıklarımız ve düşüncelerimizin eseridir. Aslında, karma yaptıklarımızın bir sonucu değil; kendi irademizle aldığımız her karar ve düşüncenin yansımasıdır. Bu durumda karma felsefesinin içerisinde ‘’yansıma yasası’’ vardır diyebiliriz.

Karma felsefesine kültürel olarak bakarsak, bu felsefenin bizim kültürümüzde de yer edindiğini görebiliriz. Neredeyse en çok bilinen atasözlerimize bakacak olursak kesinlikle karmanın etkisini hissedebiliriz. ‘’ Ne ekersen, onu biçersin.’’ , ‘’Rüzgar eken, fırtına biçer’’ ve ‘’İyilik eden, iyilik bulur.’’ Bu atasözlerimizin hemen hemen karma felsefesini özetleyici nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.

Toparlayacak olursak; yaptığımız her eylemin, söylediğimiz her şeyin hatta aklımızdan geçirdiğimiz her düşüncenin mutlaka bize bir geri dönüşü olacaktır. Bunu ‘Sebep-Sonuç Yasası’ bir diğer adıyla ‘’ Etki-Tepki Yasası’’ gayet güzel açıklamaktadır; ‘’Evren’de hiçbir şey şans eseri olmaz. Düşünce dahil gerçekleşen veya gerçekleştirilen her eyleme dair bir sonuç yani tepki oluşacaktır. Aynı şekilde aldığımız her sonucun nedeni olan bir eylem vardır.’’  

Biraz daha basite indirgersek ‘’Hayatımızda olup biten her şeyin sorumluluğu bizde, hayatımızda ne oluyorsa bunun sebebi daha öncesinde yaptığımız eylemler ve düşüncelerimizdir.’’ Yani her anlamda kendi seçimlerimizle hayatımızı kendimiz yaratıyoruz.

Karma felsefesini benimsemek istiyorsanız; iyilik yapın, iyi düşünün ve iyi yaşayın, iyi kalın. Daha sonrasında ise kendinizi yaşamın doğal akışına bırakın.

Kişisel Gelişim kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!