Dünyada temiz su kaynaklarının giderek tükenmesi insanlık için büyük bir tehdit oluşturuyor. Kirli suların sebep olduğu hastalıklar nedeniyle dünyada her yıl 2,2 milyon insan hayatını kaybediyor ve saniyede bir bebek yaşamını yitiriyor. Gelişmekte olan ülkeler içinse durum çok daha kötü bir halde. Dünya nüfusunun üçte birinin yani 2,4 milyar insanın su arıtma tesisi yok ve 1,2 milyar insan içebilecek temiz suya ulaşamıyor. Dünyada durum böyleyken suyu en kolay ve en az maliyetli yoldan arıtmanın bizim için büyük bir önemi var.

Tüm bu ihtiyaçlar doğrultusunda bir grup bilim insanı suyu güneş enerjisi kullanarak daha az maliyet ile arıtmanın bir yolunu araştırmaya başladı. Bu doğrultuda geliştirilen yöntemde ihtiyaç duyulan malzemeler ise oldukça kolay ulaşılabilir: kağıt, plastik, karbon tozu ve güneş ışınları…

Artan su ihtiyacı ile ön görülen verilere göre 2032 yılında dünyadaki insanları yarısı suya ulaşamayacak. Gelişmekte olan ülkeler içinse ölüme neden olan hastalıkların en büyük kaynağı hala su kaynaklı. Suyun arıtılması bu ülkeler için hayati önem taşıyor.

Güneş Işınları İle Su Arıtımı Nasıl Gerçekleşir?

Suyun güneş ışınları ile buharlaştırılıp oluşan buharın toplanılarak saflaştırılması yüzyıllar boyunca bildiğimiz ve kullandığımız bir yöntem. Bu yöntemin su verimliliği oldukça düşük olması farklı gelişmelerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Amerika’daki Newyork Eyalet Üniversitesi ve Çin’deki Fudan Üniversitesi yaptıkları çalışmalarda suyun buharlaştırılmasında kullanılan ışınların enerjisini %88 oranla daha verimli kullanabilecek bir teknik geliştirdiler.

“Global Challenges” dergisinde yayınlanmış makalede bu tekniğin detayları paylaşıldı. Yüzeyi karbon tozu ile kaplanan bir kağıt, polistiren blokların üzerine yerleştirilmiştir. Polistiren, köpük bardakların üretilmesi için kullanılan bir malzemedir. Sistem suyun üzerine yerleştiğinde karbon tozları tarafından güneş ışınları soğruluyor. Güneş ışınları ise emilmiş olan suyun buharlaşmasında rol oynuyor. Yerleştirilen bloklar ise hem suyun yüzeyde kalmasını hem de güneşten gelen ışınların suyun bütününe yayılmasını engelleyerek daha kolay bir buharlaşma evresini mümkün kılıyor. Bu teknik sayesinde daha verimli bir buharlaştırma sağlanıyor. Ortalama günde 3-10 litrelik su arıtımı yapmak da mümkün. Kullanılan eski tekniklere göre 3 kat daha fazla su arıtımı yapılıyor.

Maliyetleri %100 Azaltacak

Suyun daha verimli arıtılması için kullanılan tekniklerin 1 metrekaresi için 200$ harcanırken, güneş enerjisinin oldukça verimli kullanıldığı bu sistemde metrekaresi 1,60$ gibi bir fiyata temiz suya ulaşılabiliyor.

Ülkemiz içinde son derece önemli olan su arıtımı problemini, geçici çözümler ile büyük maliyetlerle yapmak yerine oldukça uygun, pratik çözümler ile kalıcı olarak çözebiliriz.

Unutulmamalıdır ki tüketimin hızla arttığı dünyamızda kaynaklarımız sınırlıdır. 20. yy içinde insan nüfusu on yıl içinde 1 milyar artış göstermiştir. Buna bağlı olarak su ihtiyacı da gün geçtikçe katlanacaktır. Atık suların dönüşümü bugünümüz ve geleceğimiz için son derece önemlidir.

Kaynaklar:

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/gunes-enerjisiyle-calisan-su-aritma-cihazi

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/dunyanin-suyu-tukeniyor-7068649

https://rainwater.com.tr/suyun-onemi

http://www.suvecevre.com/yayin/533/aritma-tesisleri-ve-suyun-onemi_15866.html#.XxQrKygzZPZ