Pomodoro Tekniği 1980’li yıllarda Francesco Cririllio tarafından geliştirilmiş bir verimli çalışma ve zaman yönetimi tekniğidir. İtalyanca’da “domates” anlamına gelen adını, domates şeklindeki bir zamanlayıcıdan almıştır.

Tamamlanması gereken görevin alt görevlere bölünerek daha kısa sürelerde ve daha etkin bir şekilde yapılmasına dayanır. Bu alt görevler arasında da molalar bulunur. Belirlenen çalışma süresi 25 dakika, molalar ise 5 dakikadır. Yüksek odaklanma gereken durumlarda çok yardımcı olabilecek ve uygulanması kolay bir tekniktir. Verilen molalar dikkatin dağılmamasını ve daha fazla odaklanılmasını aynı zamanda daha az zihinsel yorgunluk hissedilmesini sağlar.

Pomodoro Tekniği’nin Uygulanması

Uygulanması çok basit olan bu teknik için sadece bir saat gereklidir. Tekniğin verimli olması için süreklilik önemlidir. Gerçek sonuçlara ulaşabilmek için 7 ile 20 gün arası sabit bir uygulama gereklidir. Tekniğe göre her çalışma periyotu “pomodoro” olarak adlandırılır. Uygulama adımları şu şekilde listelenebilir:

  • Yapılacak görev zaman aralıklarına göre bölünüp liste haline getirilir.
  • Zamanlayıcı 25 dakika için ayarlanır ve 25 dakika boyunca odaklanarak çalışılır. ( Bu sürenin bölünmemesine dikkat edilmelidir. Konsantrasyon önemlidir. Dış etkenlerden etkilenmemek için uygun ortam seçilmelidir. Herhangi bir sebepten çalışma süresi bölünürse, sayaç sıfırlanıp tekrardan başlanmalıdır.)
  • 25 dakikanın sonunda hedefe ulaşılsın ya da ulaşılmasın molaya geçilmelidir. Molalarda görevden bağımsız bir aktivite ile ilgilenilmelidir. Unutmayalım molalar zihni tazelemek için en önemli kısımdır. Örneğin; çay veya kahve içmek, kısa bir video izlemek, ilgilendiğimiz konudan farklı konularda bir şeyler okumak gibi şeyler olabilir.
  • Mola bitiminden sonra tekrar aynı döngüde çalışıp mola verilmeye devam edilmelidir. Tamamlanan ve tamamlanamayan işler listede işaretlenmelidir.
  • 4 pomodoro döngüsünün ardından 1 uzun mola verilmelidir. Bu mola 15-20 dk süreli olabilir. Yine kısa molalarda olduğu gibi işten bağımsız aktivitelerle değerlendirilerek, zihnin boşaltılması sağlanmalıdır.

Not: 25 dakika ve 5 dakika olarak belirlenen süreler kişiden kişiye değişebilen sembolik değerlerdir. Herkes için aynı olmak zorunda değildir. Bireyler işin kapsamına ve büyüklüğüne göre veya kişisel özelliklerine göre kendileri için uygun olan süreyi belirlemelidir. Önemli olan döngü içerisinde herhangi bir bölünme olmaması, işe odaklanılması ve uygulamanın sürekliliğidir.

Yararları Nelerdir?

  • Çalışırken yaşadığımız bölünmeleri engelleyeceği ve odaklanmayı sağlayacağı için zamanı verimli kullanmayı sağlayacaktır.
  • Listede başarıyla tamamladığımız veya tamamlayamadığımız, aksayan işleri görmek bizlere zamanı ne derecede etkin kullanabildiğimizi gösterecektir. Bu tekniği kullandıkça;  yapacağımız işlere ne kadar zaman ayırmamız gerektiği, tahmini kaç pomodoro gerektiği görülecektir. Bu da günlük planlamalar için oldukça yararlı olacaktır ve aynı zamanda bireyin daha net hedefler koymasını sağlayacaktır.
  • Günlerin daha doğru bir şekilde planlanmasına yardımcı olacaktır.
  • Normale göre daha az zihinsel yorgunluk oluşacaktır.
  • Çalışma sürelerinin yanındaki kısa molalar ile bireyin kendisini ödüllendirmesi daha mutlu çalışmasını sağlayacaktır. Bunun da stres seviyesini azaltıcı etkisi vardır.
  • Görevin alt görevlere ayrılması ve bu alt görevlerin tamamlandığını görmek bireye tatmin ve motivasyon sağlayacaktır. Bu da beraberinde üretkenliği ve yaratıcılığı getirecektir.
  • Çalışma rutini oluşturulmasında yardımcı olacaktır.

Pomodoro tekniği herkesin kullanabileceği bir tekniktir. İş hayatında çeşitli dallarda kullanılabileceği gibi öğrenciler için ders çalışma tekniği olarak da kullanılabilir.  Tekniği uygulamak için yararlanılacak çeşitli uygulamalar da mevcuttur.  Zamanın ne denli önemli olduğunun farkında olmak ve böyle tekniklerle zamanımızı daha verimli kullanmak kuşkusuz çok önemlidir.

Nedir? kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!