Endüstri mühendisliği, bir organizasyonda tüm yönetim ve işletme fonksiyonlarının en düzenli şekilde gerçekleştirilmesiyle birlikte insan, malzeme, bilgi, enerji, makine gibi kaynakların etkin şekilde kullanılmasını ve böylece istenilen sonuçların üretilmesini sağlamak için yöntemlerin geliştirilmesini amaçlayan bir disiplindir. Maliyet etkin çalışılması ve kaliteden ödün verilmemesi en önemli noktalarını oluşturmaktadır. Sadece üretim alanında değil birçok alanda daha karşımıza çıkmaktadır. Bu kadar geniş kapsamlı olması endüstri mühendisliğini tanımlama konusunda zorluk yaratmaktadır.

“Endüstri mühendisleri ne yapıyor?”

Basit bir cevap olarak; endüstri mühendisleri planlama, tahmin, tesis yerleşimi, stok yönetimi, müşteri ilişkileri, maliyet hesapları, kalite yönetimi gibi birçok alanda yer alabilir ve etkin bir çalışma ortamı oluşturulması, maliyetlerin düşürülmesi, sürekli iyileştirmeyi sağlama gibi konular üzerinde durur. Diğer mühendisliklerden temel farkı ise olarak olaylara bir bütün halinde bakması ve insan odaklı olmasıdır.

Çalışma Alanları Nelerdir?

Endüstri mühendisleri çalıştıkları kurumda; gereksiz kaynak kullanımlarının önüne geçerek maliyet tasarruflarının yapılması, stratejik planlama çalışmalarında yeni stratejilerin oluşturulması için analizlerin yapılması, yatırımların olurluk çalışmaları, yeni sistemlerin geliştirilmesi, pazarlama çalışmaları, verimlilik ölçümleri, geleceğe yönelik tahmin çalışmaları, sürekli iyileştirme çalışmaları, güvenli iş ortamlarının oluşturulması, çalışanların performanslarının izlenmesi ve değerlendirilmesi, kalite standartlarının oluşturulması ve kalite güvence sistemlerinin yürütülmesi, çalışanların eğitilmesi gibi konularda çalışmaktadırlar. Bu örnekleri de göz önünde bulundurarak endüstri mühendislerinin çalışma alanlarını;

  • Bilgi Yönetimi
  • Rekabet, Strateji ve Verimlilik Çalışmaları
  • Bilgi ve Verilerin Analizi
  • Üretim Sistemleri Tasarımı
  • Zaman ve Metot Etüdü
  • Kalite Yönetimi
  • Optimum Kaynak Kullanımı
  • Malzeme İhtiyaçlarının Belirlenmesi, Stok Yönetimi, Ürün ve Hizmet Maliyetlendirme
  • Üretim Planlama ve Kontrol, Çizelgeleme
  • Benzetim Çalışmaları
  • Zeki İmalat Sistemleri
  • Süreç Yönetimi
  • Yatırım Planlaması ve Proje Yönetimi
  • Ergonomi

şeklinde sıralayabiliriz. Fakat listede yer almayan daha birçok farklı alanda da çalışma olanağı bulunmaktadır. Tüm bu alanlar göz önünde bulundurulduğunda endüstri mühendislerinin nerelerde çalışabildiğinin cevabını da şu şekilde verebiliriz:

Nerelerde Çalışabilirler?

Endüstri mühendisleri kamu ve özel sektörde geniş yelpazede çalışma imkanına sahiptirler. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Rekabet Kurumu, KOSGEB, EPDK, BTK gibi kuruluşlar kamu için verilebilecek örneklerdir. Aynı zamanda otomotiv, hızlı tüketim malları, bankacılık, yazılım ve bilişim, tekstil, metal sanayi, gıda, danışmanlık, sağlık, lojistik, turizm, mobilya gibi sektörlerde de çalışma imkanı bulunmaktadır.  

Sonuç olarak; girdi ve çıktısı olan hemen hemen her sistemde endüstri mühendisliği için iş alanı oluşmaktadır. İşletmelerin sahip oldukları prosesler, üretim türü, ürün çeşitliliği, teknolojik alt yapı, yönetim stratejileri gibi birçok faktöre bağlı olarak; kurumların farklı ihtiyaçları oluşmaktadır. Bu da endüstri mühendisleri için çalışma alanlarını çeşitlendirmektedir. Günümüzde birçok üniversite endüstri mühendisi mezunu vermektedir. Okulda öğrendikleri ise bu mezunlar için sadece bir rehber niteliği taşımaktadır. Okulda öğrenilenler yetenekleri geliştirmek için bir itici güç olarak görülmelidir. Temel derslerin yanında yeteneklerin ve kişisel özelliklerin geliştirilmesi için yapılan eğitimlere de önem verilmelidir. Tüm bu çalışma alanlarındaki gelişmeler yakından takip edilmeli ve bakış açıları yenilenmelidir. İyi yerlere gelebilmek için; kendisini çok iyi geliştiren, öğrendiklerini ve yeteneklerini problemler üzerinde kullanabilen, bilimsel yaklaşımları bilen ve kullanabilen, analitik düşünme yeteneğini harekete geçirmiş, çevre ile sağlam ilişkiler kurabilen endüstri mühendisleri olmaya çalışılmalıdır.

Mühendislik Bölümleri kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Kaynak

  • Prof. Dr. Ercan ÖZTEMEL – Endüstri Mühendisliğine Giriş – Papatya Yayıncılık