Gıda mühendisliği, fizik, kimya, matematik gibi temel bilimlerin yanında gıda mühendisliği için gerekli olan mühendislik bilimleri ile beraber gıdaların güvenli ve steril bir şekilde üretilmesini, işlenmesini, hazırlanmasını ve paketlenmesini sağlayan mühendislik dalıdır.

Bu Bölümde Hangi Dersler Okutuluyor?

Gıda mühendisliğinin ilk yılını lise dördün devamı niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz. İlk yılda fiziğin, matematiğin ve kimyanın biraz daha genişletilmiş halini görmekteyiz. Tabi bununla beraber gıda mühendisliğine bir giriş dersi de vardır.

2. sınıfta ise daha çok gıdanın alanları ile eğitim verilir. Gıda kimyası, gıda biyolojisi ve genel mikrobiyoloji gibi kapsamlı dersler öğretilir.

3. sınıfta artık 30 günlük yaz stajıyla beraber gıda hijyeni ve sanitasyon gibi eğitimler aldıktan sonra 4. sınıfa hazır hale geliyoruz.

Son senede et, süt, tahıl gibi birçok dersi ayrıntılı şekilde görüp belirlediğimiz öğretmen ve konuyla tezimizi yazıp okulumuzu güzel bir şekilde tamamlıyoruz.

Gıda mühendisliği bölümü daha öncesinden 5 yıl eğitim vermekteydi. Fakat şimdi hazırlık yılı isteğe bırakılmış olup 4 yıl eğitim vermektedir. Farklılık gösteren üniversitelerde hala mevcuttur. İsterseniz ilk yıl ingilizce eğitim alabilirsiniz.

Gıda Mühendisi Kimdir?

Ham madde durumundaki tüm gıdaların üretiminden tüketimine kadar (tarladan çatala) olan tüm süreçlerde insan sağlığını göz önünde bulundurarak gıdaların kaliteli bir şekilde üretilip ambalajlanmasını ve son olarak da üretilen gıdanın kalite kontrollerinin yapılmasında sorumluluk sahibi olan kişidir.

Gıda Mühendisinin Temel Sorumlulukları Nelerdir?

  • Öncelikli olarak besin değeri yüksek, kaliteli ve insan sağlığını ön planda tutacak besinler üretmek,
  • Üretim esnasında koordineli olarak birçok bilim dalından ve teknolojiden yarar sağlamak,
  • Atık durumunda olan gıdaları avantaja dönüştürmek,
  • Tek bir ham maddeden birden fazla ürün oluşturmak,
  • Üretilen gıdanın laboratuvar ortamında analizlerini yapmak,
  • Yeni üretim gıdası için özel makinelerin tasarımını yapmak,
  • Üretim anı ve sonrasında denetim ve kontrol yapmak,
  • Her zaman yeniliğe ve geliştirmeye açık olması gerekmektedir.

Gıda Mühendislerinin Çalışma Alanları Nelerdir?

Gıda mühendisleri genel olarak bakıldığında 3 farklı alanda çalışır. Kamu, özel sektör ve üniversitelerde öğretim görevlisi olmak gibi seçenekleri vardır.

Kamuda çalışmak istiyorsanız kamu personeli seçme sınavına çalışmanız gerekmektedir. Atamaları her yıl olmamakla beraber atama puanları 90 ve üzeridir. Bunun için biraz fazla ders çalışmanız gerekir.

Özel sektöre baktığımızda çalışma alanları daha fazla hazır yemek üretim firmaları, restoranlar, fırınlar, oteller ve üretimi gerçekleşen tüm fabrikalarda çalışma imkanı mevcuttur. Ama başlarda birçok zorlukla karşılaşabilirsiniz. Bu da iş hayatına geçişin acımasız gerçeği diyebiliriz.

Son olarak da okuduğumuz üniversitede veya herhangi bir üniversitede yüksek lisans yaparak gıda mühendisliği alanında eğitmen olup kendinizi ilerletebilirsiniz.

Sizlere tavsiyem her zaman yeniliğe ve gelişime açık olun. Eğer siz de yeniliğe, araştırmaya ve geliştirmeye hevesliyseniz gıda mühendisi olabilirsiniz.


Mühendislik Bölümleri kategorimizde yer alan diğer içeriklerimi okumanızı da tavsiye ederiz.

Etiketler: