“Üniversiteyi bitirince bir de yüksek lisans/master yaparız.” dediğimiz o yüksek lisans/master kelimesinin ne olduğuna ve yapılması için nelerin gerekli olduğuna hadi bir de biz göz atalım.

Yüksek lisans, İngilizce yazımı “master” ile de çokça bilinen lisansüstü eğitim programıdır. Kişinin eğitim aldığı alanda uzmanlaşmasını ve bilimsel olarak ispat etmesini sağlar. Bilimsel olarak ispat etmesinde tez yazım şartı aranmayabilir. Üniversitelerin bölümlerinde tercihlere bağlı olarak tezli ya da tezsiz Yüksek Lisans programları mevcuttur.

Yüksek Lisans Programına Kimler Başvurabilir?

Yüksek lisans programına başvuru yapmak için öncelik olarak üniversite mezunu olma şartı aranır. Daha sonrasında Öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı) başvurusu yapıp en az 55 puan ve üzeri alması beklenir. Bu konuda 55 alsam yeter diye düşünmeyin. Her üniversitenin belirlediği taban puan vardır. Kimileri 55 iken kimileri 75 olabilmektedir. Bu durum üniversiteden üniversiteye ya da bölümden bölüme değişiklik gösterebilmektedir. ALES puanı üniversitelerin senatoları tarafından belirlenir.

Senato kararları arasında; yabancı dil yeterlilik sınavı, lisans ortalaması, mülakat, bilimsel değerlendirme sınavı gibi ayrıca belirlenen kararlar da mevcuttur. Yabancı dil sınavlarından( YDS, IELTS, TOEFL vb.) yeterli puan alınması gereklidir. Bu durum yine bölümden bölüme veya üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir.

Her üniversite yabancı dil sınavı istemeyebilir. Bu durum ALES sınavı için de geçerlidir. Güzel sanatlar veya Konservatuvar öğrencilerinde bu şartların aranmadığı görülmüştür. Yüksek Lisans yapmak istediğiniz üniversite ve bölümlerin sayfalarından aranan şartları detaylı olarak incelemek ve bunları göz önünde bulundurarak çalışmalar yapmak sizin için daha iyi olacaktır.

Tezli Yüksek Lisans Nedir?

Tezli yüksek lisans seçmiş bir öğrenci belirlenen konu hakkındaki tezini jüri karşısında bilimsel araştırmalar, testler ve sonuçlar eşliğinde sunar. Öğrenci tez yazarken araştırma yöntemlerini kullanma, bilgileri derleyip yorumlama ve değerlendirme gibi birçok yetenek kazanmış olur. Tezli yüksek lisans çalışması yirmi bir krediden az olamaz. Ayrıca içerisinde seminer ve tez çalışması yer alır. Tez çalışması sonucunda herhangi bir not sistem yerine başarılı başarısız şeklinde değerlendirmede bulunulur. Eğitim süresi 2 yıl yani 4 yarıyıldan oluşmaktadır.

Tezsiz Yüksel Lisans Nedir?

Öğrenciye meslek hayatında kullanacağı bilgi ve metotlar gösterilir. Öğrenciler dönem projesi/raporu vermek zorundadır. Dönem projesi herhangi bir not sisteminde değil başarılı/başarısız şeklinde değerlendirilir. En az otuz bir kredi olmalıdır. Eğitim süresi 1.5 yıl yani 3 yarıyıldan oluşmaktadır.

Tezli Ve Tezsiz Yüksek Lisans Arasındaki Farklar

Tezli ve tezsiz yüksek lisans kayıt olunan dönemde başlamak üzere dört ile altı dönemde tamamlanmalıdır. Programlar arasındaki en temel fark ise tezli yüksek lisansta jürinin olması ve savunma yapılmasıdır. Maddi açıdan bakacak olursak tezli yüksek lisans ücretsizken, tezsiz yüksek lisans için ücret ödemek gerekmektedir.

Ayrıca tezsiz yüksek lisans yapıldığında doktora yapılamaz. Belki de tezli yüksek lisans yapmanın en bariz farkı da budur. Eğer akademik bir kariyer hedefliyorsanız tezli yüksek lisans yapmanız gerekmektedir.

Nedir? kategorisindeki diğer yazılarımıza da okumanızı tavsiye ederiz!

Kaynak

https://www.akademikkaynak.com/yuksek-lisans-nedir.html