İngilizce açılımı “Test of English as a Foreign Language” olan TOEFL, Türkçe’ye “Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı” şeklinde geçmiştir. Bu sınav, Amerikan İngilizcesi yetkinliğinizi ölçmektedir. Aslında bu dili üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme kabiliyetinizi test eder. İngilizce eğitim veren birçok üniversite başvuru şartları arasına bu sınavı da eklemiştir. TOEFL, ABD’de bulunan “Educational Testing Services” kurumu tarafından, yılda birkaç kez düzenlenmektedir.

Sınavın Yapılma Biçimleri

  • Bilgisayarlı test şeklinde: Dil bilgisi, okuma, dinleme ve yazma olmak üzere dört bölümden oluşur. Dinleme ve dil bilgisi bölümlerinin zorluğu, verilen cevapların doğruluğuna bağlı olarak bilgisayar tarafından değiştirilir. İnternet üzerinden test uygulamasının çıkması ile bu yöntem son bulmuştur.
  • Yazılı test şeklinde: İnternete erişim imkanı olmayan sınav merkezleri ve internet üzerinden testi tercih etmeyenler için sunulan bir seçenektir. Bilgisayarlı test ile aynı bölümlerden oluşur. Fakat daha çok soru içerir ve yazma bölümü ayrı değerlendirilir.
  • İnternet üzerinden test şeklinde: Bu yöntem 2006’dan beri uygulanmaktadır. Dil bilgisi bölümünün yerine konuşma vardır. Yani okuma, dinleme, konuşma ve yazma bölümlerinden oluşur. Sınav hem otomatik okuyucular hem de insanlar tarafından değerlendirilir.

TOEFL Hakkında Bilmeniz Gerekenler

TOEFL, yurtdışında okumak veya yaşamak isteyenler için düzenlenen bir sınavdır. İki haftada bir düzenlenen sınava www.ets.org sitesinden online olarak başvuru yapabilirsiniz. Başvurular sınava girmek istediğiniz tarihten 7 gün önce kapanmaktadır. Fakat ek bir ücret ödeyerek geç kayıt yaptırabilirsiniz. Yine de kontenjan sınırı olduğu için birkaç ay önceden başvurmanız önemlidir.

Başvuru sırasında kimlik bilgileriniz ve ödeme için kullanacağınız banka bilgileriniz gerekmektedir. Ayrıca sınava gireceğiniz yeri belirlemeli ve sınav puanınızın gönderileceği kurumların adreslerini hazırlamalısınız. Sınav merkezleri Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Malatya ve Mersin’dir.

TOEFL IBT, internet üzerinden yapılan sınavdır. TOEFL PBT ise yazılı test şeklinde olandır. PBT’da IBT’ye göre daha fazla soru vardır ama konuşma bölümü yoktur. PBT daha avantajlı olarak gözükse de öyle değildir. Çünkü geçerli olduğu üniversiteler IBT’ye göre sınırlıdır.

Sınava istediğiniz sıklıkla, defalarca girebilirsiniz. Fakat bir sınava girdikten sonraki 12 gün içerisinde sınava tekrar giremezsiniz.

3 saat süren sınavda sadece okuma ve dinleme bölümlerinden sonra 10 dakika ara verilmektedir. Okuma bölümü 60- 80 dakika, dinleme ise 60- 90 dakikadır. Konuşma bölümüne 20 dakika ayrılırken yazma bölümüne ise 50 dakika süre verilir.

TOEFL sınavında alabileceğiniz en yüksek not 120’dir. Her bölüm 30 puan üzerinden hesaplanır. Ayrıca sınavın YDS denkliği de bulunmaktadır. Bu yüzden yüksek lisans ve doktora başvurularında kullanılabilir. Sınav sonuçları yaklaşık olarak sınavdan 3 hafta sonra açıklanmaktadır. Puanınızın geçerlilik süreniz ise 2 yıldır.

Sınav ücretleri ülkeden ülkeye değişim göstermektedir ve 160 ile 250 dolar arasındadır. Ödemede sadece banka kartı ya da kredi kartı kabul edilmektedir. Ayrıca ABD doları dışında herhangi bir para birimi kullanmamanız gerekmektedir.

Sınava girmeden 4 gün önce başvurunuzu iptal edebilir ve ödediğiniz ücretin yarısını ABD doları olarak geri alabilirsiniz. Fakat nakit ödeme yapılmamaktadır.


Nedir? kategorimizde bulunan diğer içeriklerimizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster