Öncelikle “fotoğraf”; herhangi bir ortamda mevcut olan ve göz ile görülebilen maddi varlıkların, ışık ve sensörlerin yardımıyla ışığa duyarlı film, kağıt vb. yüzeylere aktarımıdır. Ayrıca fotoğraf kelimesinin kökeni ise Yunanca’dan gelmektedir. “Photos” yani ışık, “Graphes” yani yazmak kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. İngilizce’de “photograph” olan sözcük de bize “fotoğraf” olarak geçmiştir. Dijital veya analog makineler ile yapılan bir sanattır.

“Resim” ise; herhangi bir yüzey üzerine çizgiler, boyalar, fırçalar ve birçok farklı alet ile yapılan bir anlatım tekniğidir. Bu durumda gerçek nesne görüntüleri kullanılabileceği gibi tamamen soyut bir şey de resmedilebilir.

Fotoğraf ve Resim Sanatlarının Tarihçeleri

Dünyada var olan ilk fotoğrafı 1826 yılında Joseph Nicephore Niepce çekmiştir. Kendisi ışığa duyarlı bir levha üzerinde kalıcı görüntüler elde etmek için sekiz saat uğraş vermiştir. 1829’da ise kendisi gibi çalışmalar yapan Louis Jacques Mande Daguerre ile ortaklık yaptı. Fakat Niepce’in yaptıkları bir yönteme dönüşemeden vefat etti. Sonrasında Daguerre ışığa duyarlı bir levhayı kimyasalların içine koydu ve güzel bir sonuca ulaştı. Bulmuş olduğu bu yönteme de “Daguerrotype” adını verdi. Bu gelişme sonucunda fotoğrafçılığa olan ilgi zamanla artış gösterdi.

1926- Joseph Nicephore Niepce tarafından çekilen fotoğraf
1839- Louis Jacques Mande Daguerre tarafından çekilen fotoğraf

Tarihte keşfedilen ilk resimler ise yaklaşık 30 bin yıllıktır. Bu resimler Fransa’da bulunan Chauvet Mağarası’nda yer almaktadır ve Jean Marie Chauvet tarafından keşfedilmiştir.

Tarih öncesi resimler genellikle kayalara ya da mağara duvarlarına çizilmiştir. Bulunan resimlerde hayvan figürleri, avlanma sahneleri vb. tasvirler yer almaktadır. Bizlere o dönemdeki insanlar hakkında bilgi veren bu eserler aynı zamanda hayal gücümüzün gelişmiş olduğunu da gösterir.

Yapılan bu ilk resimlerde bitki kökleri, kazıma yöntemleri vb. kullanılmıştır. Fakat günümüze gelene kadar kullanılan boyalar ve yöntemler oldukça gelişmiştir. Kayaların yerini tuvaller, bitki köklerinin yerini de boyalar ve fırçalar aldı.

Peki Fotoğraf ile Resim Arasındaki Genel Farklar Nelerdir?

  • Fotoğraf, sizin gördüğünüzü yansıtır. Bakmak ve var olanı çekmektir.
  • Fotoğraf çekimi için mekanik bir cihaz olması gerekir.
  • Doğru açı ve doğru ışık gerektirir. Fakat sadece kadrajınızda olanı çeker.
  • Resim ise, içten gelir. Her resmin gerçekçi olması gerekmez. Soyut görüntüler içerebilir.
  • Bir el becerisi ve bol bol pratik gerektirir.
  • Resim yapabilmek için mekanik bir cihaza ihtiyacınız yoktur.
  • Hayal gücüne dayalıdır.

Fikir ve Sanat kategorimizde bulunan diğer içeriklerimi de okumanızı tavsiye ederiz.

Etiketler:

, ,