Motivasyon, kişiyi harekete geçirmek için gereken gücü sağlayan kavramdır. Kişinin hedefine doğru ilerlemesini sağlar. Ayrıca biyolojik, duygusal, sosyal ve bilişsel güçleri içinde barındırır.

Üniversite sınavında güzel bir okulu kazanmak için çok çalışmanız ya da iş yerinizde terfi almak için çabalamanız, sizin motivasyonunuzu gösterir. Bunları yaparken motivasyonunuzu korumak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Örneğin sevdiğiniz bir motivasyon sözünü kağıda yazarak bir yere yapıştırabilirsiniz. Kazanmak istediğiniz üniversitenin bir fotoğrafını da çalışma ortamınızda bulundurabilirsiniz.

Bir gün kalkacaksınız ve hep hayal ettiğiniz şeyleri yapmaya vakit kalmamış olacak. Öyleyse şimdi tam zamanı. Harekete geçin.

Paulo Coelho

Peki Motivasyon Nasıl Sağlanır?

  • Çevrenizdeki başarılı insanlar ile ağ kurun. Sizin hedefinizi gerçekleştirmiş ya da hayran olduğunuz kişilerin çevrenizde olması sizi mutlu edecektir. Bunun için Linkedin hesabınızı aktif bir şekilde kullanmanızın oldukça yararı olacaktır.
  • Motivasyon eğitimlerine ya da başarılı kişilerin seminerlerine katılım gösterin. Onları gördükçe enerjiniz yükselecektir.
  • Hedeflerinizi görsel hale getirin, somutlaştırın. Ayrıca bunu yapmanız motivasyonunuzu kaybettiğinizde neden başladığınızı size hatırlatır.
  • Ulaşmak istediğiniz sonuçlara odaklanın. Harekete geçme enerjiniz yoksa sonuçlara odaklanmak sizi motive eder. Unutmayın, hiçbir başarı bir günde kazanılmamıştır. Bunun bir süreç olduğunu hatırlayın.
  • Neyi neden istediğinizi çok iyi bir şekilde belirleyin ve kararlı olun.
  • Bazı zamanlarda gerçekten motivasyon duygunuz olmayabilir. Ancak siz sadece ilerlemeye odaklanın. Bir işe başladıktan sonra devamı çabuk gelir. Örneğin kitap alışkanlığı kazanmak istiyorsanız, ilk olarak günde 5 sayfa ile başlayabilirsiniz. Bir hafta sonra daha fazla okumak istediğinizi göreceksiniz.

Durmadan devam ettiğiniz sürece, ne kadar yavaş gittiğinizin bir önemi yoktur.

Konfüçyüs

İç ve Dış Motivasyon

  • İç motivasyon: İç güdülerimiz ile kazandığımız motivasyondur. Yani başkası dediği için değil, kendi isteğimiz için yaptığımız işleri temsil eder. Dış motivasyona göre daha kalıcı bir durumdur, uzun süre etkilidir.
  • Dış motivasyon: Çevremizden gelen destek ile sağlanan motivasyondur. Bazen içimizden gelmese bile çevremizdekilerin bizi desteklemesi ile ilerleriz. Ancak bu durum geçicidir. Bir süre sonra azalır.

Bir gün geriye dönüp baktığınızda mücadele yıllarınız, sizin en güzel zamanlarınız olarak hatırlanacaktır.

Sigmund Freud

Nedir? kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster