Fiber Optik Nedir?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber yaygın kullanım alanına ulaşan Fiber Optik, saç teli kalınlığında ve çok hassas üretilmiş saf bir cam ip üzerinde ışığın iletilmesi prensibiyle çalışmaktadır. Böylece geleneksel elektrik sistemlerinden çok daha fazla bant genişliği imkanı sunmaktadır.
Fiber optik kablo, ağır ortam koşullarına dayanıklı hale getirmek için zırh ve kılıf ile korunmaktadır. Çevresel şartların ağır olduğu; rutubetli, nemli, elektriksel alan parazitlerinin çok olduğu yerlerden etkilenmez ve her zaman stabil bir bağlantı imkanı sunmaktadır. Bu sebeple video, ses ve veri iletimi için ticari işletmeler, askeri ve diğer birçok endüstride yaygın olarak kabul görmektedir.

Fiber Optik Avantajları

Fiber Optik, telekomünikasyonda ve veri iletişiminde ki avantajları sayesinde kullanımı yaygınlaşmaktadır. Fiber optik kablolar, iletimi ışık hızıyla yani saniyede 300.000 kilometrelik hızla gerçekleştirirler. Fiber optik kablolarda farklı frekanslarda elektromanyetik dalgalar, hiçbir değişikliğe maruz kalmadan uzun mesafelere iletilmektedir.
Fiber Optik, daha az zayıflama ile daha yüksek hız, daha az elektromanyetik girişim, iletken olmayan ve ışıma yapmama, daha küçük boyutlu ve daha büyük bilgi taşıma kapasitesine sahiptir. Ayrıca, sınırsız bant genişliğine de sahiptir.

Fiber Optik Dezavantajları

Fiber optik kablolar sadece zeminde kullanılabilirler ve zemini terk edemezler veya mobil iletişim ile çalışamazlar. Ayrıca Fiber optik, bakır tellere kıyasla daha kırılgandır ve hasarlara karşı daha duyarlıdırlar.

Fiber Optik Kablonun Kesiti

Optik Fiber Kablo Kesiti

















Merkez: Işığın hareket ettiği ince cam tabakadır.
Cam Örtü: Merkezin dışını saran optik malzemelerden üretilmiştir ve merkezden yansıyan ışığı tekrar merkeze gönderen kısımdır.
Kılıf: Kabloyu darbelere, rutubete ve neme karşı koruyan dış katmandır.

Fiber Optik Kullanım Alanları

İnternet: Fiber optik kablolar daha güçlü ve esnek yapıya sahip olduklarından yüksek hızlarda daha fazla veri taşıyabilmektedir. Elektriksel gürültüden etkilenmeyen fiber optik kablolarla uzun mesafelere veri iletimi mümkündür. 10000 Mbps hızında veri iletimi yapabilen fiber optik kablolar ile oyunlarda, videolarda yavaş yüklenme, kasma gibi sorunlar çok aza indirilmektedir. DFO ,yer altı fiber optik ve havai fiber optik kablolar kullanarak internet bağlantı hızı ve verimliliği artırılmış olur.

Telefon: Fiber optik hatlar telefon hatlarında hızlı veri iletimi sağlar, gecikmeleri en aza indirir ve kaliteli bir ses iletimi sağlar. Fiber optiğin öncelikli kullanıldığı telefon hatları ile bant genişliği artırılmıştır. Maliyet azaltılmış ve uzun mesafelere hatlar çekilmiştir. Kapsama alanları genişleyen cep telefonlarının sinyal azalması (çekmemesi) gibi sorunları zamanla azalacaktır. Havai tip zırhlı fiber optik kablolar ile daha güvenilir ve çevre koşullarından etkilenmeyen yapıya sahiptir.

Otomotiv Sanayi: Fiber optik kablolar günümüz otomobil aydınlatma ve güvenlik özelliklerinde en çok kullanılan sistemdir. Araçların iç ve dış aydınlatmasında kullanılmaktadır. Fiber optik, kaplanan alandan tasarruf ve üstün aydınlatma yeteneğiyle her geçen gün araçlarda daha fazla kullanılmaya başlanmıştır.

IHA-Uçak: Fiber optik için oldukça yeni ve hızla büyüyen uygulama İnsansız Hava Araçları’dır .Uzun mesafelere hızlı ve etkin bir şekilde veriyi iletmek için fiber, İHA ve zemin kontrolü arasındaki ana iletişim kanalı olarak kullanılmaktadır. Maksimum performans, güvenlik ve dayanıklılık gerektiren ortamlarda kullanılan İHA ve uçaklar fiber optik kullanılarak daha hafif ve daha kullanışlı hale gelmiştir.

Diğer Kullanım Alanları

  • Cerrahi – Diş Hekimliği
  • Nükleer enerji santralleri
  • Kimya sektörü
  • Biyomedikal
  • Aydınlatma ve Dekorasyon
  • Petrol – Gaz Üretimi, Boru Hatları ve İletim
  • Uçak iç Donanım
  • Reklam Panoları
  • Radar
  • Analog – Dijital Telekomünikasyon Sistemleri

Fiber Optik hakkında EMO (Elektrik Mühendisleri Odası), seminer ve kurslar düzenlemektedir.
Örnek bir seminer videosu: http://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=123142

Teknoloji kategorisindeki diğer yazılarımıza da okumanızı tavsiye ederiz!