Agile nedir? Ne anlama gelmektedir? Proje yönetimi denildiği zaman akla gelen kelimelerden biri olan “AGİLE” kelimesi Türkçe de “Kolaylık ve çabuklukla davranan, tetik, atik-çevik davranış” anlamına gelmektedir. Eski yöntemlerde esneklik, uyumluluk ve özerklik gibi konularda eksiklikler bulunmaktaydı. Bu yüzden çevik proje yöntemlerini kullanarak değişiklik yapılması mümkün olan projeler yapılabileceği anlamına gelmekteydi. 2001 yılında ise yazılım geliştiriciler tarafından Agile proje yönetimin geliştirilmesini sağlayan kararlar alındı.

AGİLE Yönetiminin Temel Değerleri

  1. Planlamadan ziyade değişime verilen cevaba öncelik verilir.
  2. İşlem ve araçlardan ziyade kişiler ve etkileşimlere öncelik verilir.
  3. Doküman üzerine çalışmaktan ziyade yazılım üzerine çalışılmasına öncelik verilmektedir.
  4. Müşteri ile yapılan sözleşmelerden ziyade değişeme verilen cevaba öncelik verilmektedir.

AGİLE Proje Yönetiminin Avantajları

Peki bu Agile Proje Yönetimin ne gibi faydalar sağlamaktadır? Avantajları nelerdir?

  • MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ : Agilenin en büyük değerlerinden biri olan müşteri memnuniyeti müşteriler ile iş birliği yapılarak sağlanmaktadır. Müşteri proje üretim süreçlerine dahil edilerek, onlarla birilikte çalışma yapmamızı ister.
  • ESNEKLİK : Agile’nin en büyük avantajlarından biri esnek olmasıdır. Değişen veya aniden ortay çıkan değişiklikleri yönetme yeteneğine sahiptirler. Bu özelliği sayesinde risk azaltılabilir ve ekiplerin proje öngörülebilirliği artırabilir.
  • TAKIMLARIN DAHA MUTLU OLMASINI SAĞLAR: Fikirlerini özgürce ifade edebilen takımlar kendilerini daha mutlu ve değerli hissetmektedir. Böylece ekip ruhu daha çok benimsenmiş olmaktadır.

AGİLE Proje Yönetiminin Dezavantajları Nedir?

Avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunan “Agile Proje Yönetimi” dezavantajları şu şekildedir:

  • MALİYETLER TAHMİNİ: Ürün ihtiyaçlarının sürekli değişiklik gösterebileceğinden maliyetleri tahmin etmek zor olacaktır.
  • GERİ BİLDİRİM: Müşteriden geri bildirim almak sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Müşteri konuya ilgi göstermeyebilir ve geri bildirim için zamanı olmayabilmektedir.
  • KURUMSAL YAPILARDA ZORLUK: Müşteri ile iletişim kurulması zor olan büyük kurumsal yapılarda çevik proje yönetimin uygulanması zor olacaktır.
  • TESLİM TARİHİNDE Kİ BELİRSİZLİK: Üretim sürecinde yapılabilecek değişikliklerden kaynaklı proje maliyeti ve süresi uzayabilmektedir.

AGİLE ile SCRUM Arasındaki Fark Nedir?

Agile Proje yönetimin bir çok farklı versiyonları vardır. SCRUM ise bu versiyonlardan yalnızca biridir. Kullanım raporlarına göre %72 kullanım oranına sahip Agile yöntemlerinden biridir.

Hangi Proje Yönetim Araçlarını Kullanabiliriz?

  • TEAMWORK PROJECT
  • TRELLO
  • WRİKE
  • ASANA gibi uygulamalar Agile destekleyen uygulamalardan yalnızca bir kaçıdır..

Bazı Şirketlerin AGİLE Hakkında Düşünceleri

Katıldığım Agile Proje Yönetimi ve Scrum Eğitiminde Scrum hakkında daha önce sahip olduğum ön yargılarım vardı, bu eğitimle birlikte ön yargılarımdan kurtuldum. Takım olmanın önemini en iyi vurgulayan felsefe olduğunu düşünüyorum.

Yazılım Uzmanı, OBASE

Herkeste Agile konusunda bir farkındalık oluştu. Yaptığımız işler başka türlü de yapılabiliyormuş anladık. Bu iş yapış şeklimizi, daha iyi, daha yalın nasıl yaparız diye sorgulamamıza yol açtı. Bir diğer kazanım projeleri gerçekleştirirken değer odaklı bakış açısının yerleşmeye başlaması oldu. ACM bize dönüşümün nasıl yapılabileceği konusunda yol gösterici oldu. 

Teknoloji Genel Müdürü, Yapı Kredi

Süreç değişimine başlamak için gerekli bilgiyi ve düşünce yapısını bize aktardı.

Proje Yöneticisi, Yemeksepeti

SCRUM, Extreme Programing (XP), Feature Driven Development (FDD), Lean Development, Kanban, PRINCE2 yöntemleri Agilede en çok kulllanılan yöntemlerdir.

Mühendislik kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Yazımda Faydalandığım Kaynaklar: