Planlama mühendisi, bulunduğu firmadaki hedefler doğrultusunda doğru zamanda, doğru miktarda üretimi planlayan kişiye verilen isim/ünvandır. Üretim planı günlük, haftalık, aylık ya da yıllık plan olabilmektedir. Planlama mühendisini sadece üretim üzerine çalışıyor gibi göstermek yanlış olur. Kendi içerisinde planlama mühendisi ayrılmaktadır. En yaygın olarak bilineni üretim planlama mühendisi olmakla birlikte bunun yanında;

  • Malzeme planlama
  • Proje planlama
  • Sipariş planlama
  • Lojistik planlama

gibi çeşitli alanlara ayrılmaktadır.

Müşteri talepleri doğrultusunda ya da firmaya göre geçmiş siparişler doğrultusunda üretim planlaması gerçekleştirilir. Bu planlama yapılırken planlamayı sıkıştırmadan esnek bir şekilde düzenleme yapılmalıdır. Olası bir acil durumda (makine arızası, acil sipariş, kalite problemleri, sipariş değişikliği vb.) planlama sisteminin beklenmedik durumlarında kolay şekil alabilir olması önemlidir. Böylece firma müşteri memnuniyetini sağlamayı başarırken olası bir zarar durumunu da minimum düzeyde tutmuş olur. Örneğin; müşteri siparişini 20 den 30 a çıkarttığında esnek üretim planı sayesinde istenilen talebe daha kolay yanıt vermiş olunur.

Planlamalar her ne kadar ayrılmış görünseler de birbirlerine bağlıdırlar. Bir ürünün planlaması yapılırken istenildiği tarih göz önünde bulundurularak gerekli olacak malzemeler, sevkiyat zamanı, hatta alınacak ve işlenecek zaman ve kalite süreçleri göz önünde bulundurularak planlama yapılır. Planlamayı doğru analiz etmek önemlidir. Buna çalışacak işçi sayısı da dahildir. Eğer oluşabilecek aksaklıklara önlem alınmazsa ürünün üretimi esnasında aksaklıklar meydana gelebilir ve belirttiğiniz tarihte üretim yapılamaz bunu izleyen diğer adımlar da aksayacağı için teslimat tarihinde de aksaklıklar oluşur.

Genel anlamda bakıldığı zaman üretim planlama tedarik zincirinin tam ortasında yer alarak ana damarını oluşturmaktadır. Satış departmanından gelen siparişler planlanarak üretilir ve lojistik departmanları ile alıcıya sevk edilir.

Planlama mühendisi

Malzeme Planlama: müşteriler tarafından gelen siparişler için gerekli olan malzemelerin miktarları belirlenerek temin edilmesi gereken zamanları düzenler.

Üretim Planlama: Müşteri talepleri doğrultusunda (yada önceki yılın sipariş verilerini baz alarak tahmini ürün belirleyerek) hangi ürünün, ne zaman, ne miktarda üretileceğini planlarlar.

Lojistik planlama: Üretilmiş ürünün istenilen zamanda teslim edilmesi için gerekli olan araç ve sevkiyat planlarının düzenlenmesini sağlarlar.

Proje Planlama: Projenin başlangıç aşamasından kaynakların nasıl kullanılacağına kadar olan aşamların belirlenmesidir. Fizibilite ve bütçe çalışmalarının yürütülmesidir.

Kimler planlama mühendisi olabilir?

Planlama mühendisi olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık mühendislik bölümlerinden mezun olmak gerekir. Genellikle Endüstri Mühendisliği bölümü mezunları bu departman için tercih edilir. Artık her sektörde aranan yabancı dil şartlarını da atlamamak gerekir.

PLANLAMA MÜHENDİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Planlama mühendisi sıralı işlemler sebebi ile diğer departmanlar ile koordineli bir şekilde çalışma yapmaktadır. Bu yüzden iletişim yönü kuvvetli olmadır. Analiz yeteneği kuvvetli olmalıdır. Böylece zaman çizelgesinin yönetimini doğru yapabilir. Planlama yeteneği olmalıdır. Risk alabilmelidir. Dinamik olmalıdır. Sorunlar karşısında kriz yönetimini gerçekleştirebilmelidir. Gerektiğinde sahada da aktif olmalıdır.

Teknik özelliklere bakacak olursak; İleri düzeyde Excel bilgisine sahip olmalıdır. Proje yönetiminde kullanılan programlara hakim olmalıdır. Kurumsal kaynak planlaması (ERP) programlarını bilmelidir. ERP programları kendi içerisinde planlama alanı bulundurabilir.

Planlama Mühendisliğinde Yaşanan Zorluklar Nelerdir?

  • Üretim ve lojistik faaliyetleri firma içerisinde vardiyalar halinde 24 saat devam etmektedir. Oluşabilecek herhangi bir aksaklık anında (üretim esnasında parça problemi, sevkiyat problemleri vb.) planlama mühendislerinin kriz anlarında yönetim sağlamaları gerekir.
  • Departmanların koordineli çalıştığını daha önce de söylemiştik. Diğer departmanlarda oluşan aksaklık ya da değişim durumları planlama departmanını da etkiler. Böyle bir durumda haberleşerek durumun tekrardan dizayn edilmesi önemlidir.
  • Üretimin sorumluluğunu almaları gerekir.
  • Müşteri taleplerine cevap verebilmeleri çok önemlidir. Bu üzerlerindeki baskıyı artırmaktadır. Hem müşteriyi memnun etmeleri hem de firmayı zarara uğratmamaları gerekmektedir.

Mühendislik Bölümleri kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Kaynaklar

1

2