Endüstriyel robot; daha çok endüstriyel uygulamalarda kullanılan, sabit veya hareketli olabilen, birden çok ekseni olan, otonom manipülatör sistemidir. Bu robotlar yüksek dayanıma, hıza ve hassasiyete sahiptir. (Endüstriyel Robotlar ve Tarihsel Gelişimi)

Endüstriyel Robot ve Kullanım Alanları

  • Taşıma: Endüstriyel robot ile çok farklı segmentlerdeki nesneleri taşıma kabiliyetine sahiptir. Meyve sebze taşımaktan tutun da otomotiv sektöründeki montaj işlemlerine kadar uzanan geniş bir taşıma kapasitesi vardır. Taşıma görevinde kullanılan robotlar, hızlı ve güçlü olmalarının yanı sıra becerikli ve hassastır. Toplama, yerleştirme ve paketleme işlemlerinde insanlara faydaları yüksektir.
  • Paletleme: Robotların buradaki görevi, oluklu kartonları ya da paketlenmiş ürünleri belirlenmiş paletlere yüklemektir. Bu işlemi yaparken dengeyi sağlamak için basit ve karmaşık katman desenleri vardır.
  • Kesme: Lazer, plazma ve su jeti ile kesme işlemleri tehlikeli olabileceği için bu görevlerde robotlar yer alır. Endüstriyel robotlarda çeşitli kesme türleri programlanabilir. Ayrıca robotlar bu görevi birçok özel kesme makinesinden daha esnek, daha doğru ve daha kaliteli olarak yapar.
  • Son işlem: Taşlama, kesme, kavrama, cilalama ve temizleme gibi son işlemlerde de robotlar görev alır. Ürünlerde kaliteli bir yüzeye ulaşmak için çok eksenli robotların kullanımı daha yaygındır.
  • Sızdırmazlık ve yapıştırma: Hız kontrolü ve yol izleme kabiliyeti yüksek olan endüstriyel robotlar ile, dolgu macunu ya da tutkal gibi malzemeleri uygulamak çok daha kolaydır. Otomotiv sektöründe camlardaki sızdırmazlığı sağlamak ya da ürün kutularının otomatik olarak kapatılması işlemlerinde robotlar ön plandadır.
  • Püskürtme: Solvent bazlı boyalar ve kaplamalar, uçucu ve tehlikelidir. Yani bu alanda çalışan insan sayısını azaltmak tehlikeyi de azaltır. Boya püskürten robotların kolları incedir. Çünkü çok ağır yükler taşımasına gerek yoktur. Fakat boya robotları, boyanacak yüzeylerde maksimum erişim ve hareket kabiliyetine ihtiyaç duyar.
  • Kaynak: Hassas ve kaliteli kaynaklar üreten endüstriyel robotlar, hem dikiş hem de punta kaynağı görevlerinde güç, tel besleme ve gaz akışı gibi kontrol parametlerini de yönetir.

Endüstriyel Robot Neden Kullanılmalıdır?

  • Üretim alanında kullanılan robotlar, maliyetleri minimize eder. Ayrıca yatırım maliyetlerini de ortalama 2 yıl içerisinde geri kazandırır.
  • İnsanlardan daha hızlı çalışır ve seri üretim için oldukça avantaj sağlar.
  • Ürünlerin kalitesini arttırır ve hata payını azaltır. Bu sayede hammadde israfı da azalmış olur. Yani verimliliği arttırır.
  • İnsanların çalışmakta zorlandığı tehlikeli ortamlarda çalışır.
  • Tekrar tekrar programlanabildiği için yeni işlere kolayca adapte olur.
  • Yorulmadan çalışır ve zamandan tasarruf sağlar. Ayrıca uzaktan erişim, yönetim, kontrol edilebilme gibi özelliklere sahiptir.
  • Bir firmada endüstriyel robotların kullanılması, firmanın imajını da güçlendirir. Teknolojiye açık ve değişimlere karşı esnek olduğunuzu gösterir.

Endüstriyel Robot ve Dezavantajları

  • Öncelikle endüstriyel robotları alma maliyeti yüksek olsa da size getireceği maliyet oldukça etkilidir. Bu yüzden alımdan önce yatırım getirisi beklentileri iyi bir şekilde belirlenmelidir.
  • Kurulum aşamaları karmaşıktır ve uzmanlık gerektirir. Kurulum aşamasından sonra çalışan mühendislere de programlama eğitimi verilmesi gerekebilir.
  • Endüstri 4.0 ile gelişen bu alan, hala bazı sınırlamalara sahiptir. Bir robotun başarısı çevresi ile uyumlu çalışabilmesine bağlıdır. Yani siz bir endüstriyel robot alsanız bile firmanızdaki diğer makineler ve çalışanlar otomasyona hazır değil ise robotunuz bir işe yaramayacaktır. Endüstriyel robot ile çalışma ortamının iyi bir şekilde entegre olması gerekir.
  • Robotlar, bazı alanlarda işsizliği arttırıyor gibi görünse de aslında yeni iş imkanları da oluşturmaktadır.

Mühendislik kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster