Arkadaşlar öncelikle hepinize merhabalar ;

İsmim Emre, Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği okuyorum. Bu yazımda anlatacağım kısım Elektrik – Elektronik mühendisliği nedir, ne iş yapar, hangi sektörde iş yaparlar? Neden Elektrik – Elektronik mühendisliği? Sorularını cevaplamaya çalışacağım. Daha fazla bilgi edinmek isterseniz de elimden gelen her türlü yardımı yapmaya çalışırım.

Öncelikle insanlarda merak uyandıran sen neden o işi, o mesleği seçtin soruları. Bende sizin gibi bu yollarda geçtim benim gibi herkesin merak etmesi doğal. Bende bir sürü blog yazısı okudum, araştırdım.  Bu yüzden bu yazıyı yazmak oldukça heyecan verici, bu yüzden biraz fazla anlatırsam kusura bakmayın 😊 Ben çocukluğumdan beri biraz daha sosyal konulara daha çok hevesliydim.  Şiir okumayı, Sunum yapmayı, tiyatro ile zamanında çok uğraştım ama bunların yanında hep içimde bir mühendislik hissi vardı. Bir şeyler icat etmek istiyordum yada karşılaştığım sorunlara pratik çözümler aramaya çalışıyordum. En sonunda bu tercih dönemi geldi çattı ve mühendis olmaya karar verdim  ama ne olacağım, karar vermeye çalışıyordum ta ki Elektrik – Elektronik Mühendisliği ile tanışıncaya kadar. İlk görüşte aşktı bizimkisi kısacası 😊 Sonra bölümü araştırdıkça tamam dedim bu meslek benim geleceğimin, hayatımın mesleği. Evet biraz zevzeklik ettik şimdi merak edilen soruları cevaplayalım.

Elektrik – Elektronik Mühendisliği Nedir?

Elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı ve aynı zamanda elektronik aletlerin, iletişim sistemlerinin ve bunların proje ve çalışmalarının geliştirilmesi ve de uygulamaya dökülerek denetlenmesi ile ilgilenen bir mühendisliktir. Bu alanda eğitim alan ve mezun olan kişilere de elektrik ve elektronik mühendisi denir. Ayrıca Elektrik Mühendisliği elektrik, elektronik, elektromanyetizma ve elektromanyetik dalgalar üzerine çalışan çok geniş kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. Transistör ve mikroçiplerin icadıyla birlikte günümüzde gelişen teknolojiye öncülük eden en önemli alanlardan ve inovasyona en açık mühendislik dallarından biridir.

Elektrik – Elektronik Mühendisliği ne iş yapar?

  • Doğal veya yapay kaynaklardan elektrik üretimini sağlamak.
  • Yapım merkezinden tüketim merkezine kadar enerjinin iletimini sağlamak,bunu sağlayacak plan ve projeleri hazırlamak.
  • Analog ve dijital ortamlı sistemlerin yapımı, bakım, onarımı, işletilmesi ve geliştirilmesini sağlamak.
  • Tıbbi elektronik cihazların tasarım, güvenlik ve bakımıyla ilgilenmek
  • İletişim ve haberleşme sistemlerinin geliştirilmesi, iletişim cihazlarının üretim, bakım, tanıtım, teknik satış hatta reklamlarıyla ilgilenip ve bunlar için gerekli iş gücü ve maliyeti hesaplamak.

Elektrik – Elektronik Mühendisliği hangi sektörde çalışabilir ?

Aslında bu sorunun cevabı neredeyse sizin hayal gücünüze bağlı diyebiliriz. Elektrikle çalışan her şeyin parmağında biz varız. Yine de kısaca özetlersek;

Elektrik – Elektronik, Telekomünikasyon, Yapı, Bilişim, Enerji, Hizmet, Üretim ve Endüstriyel Ürünler, Eğitim, Tekstil, Sağlık, Maden ve Metal Sanayi, Otomotiv, Gıda, Finans – Ekonomi vb..

Elektrik – Elektronik Mühendislerinin Çalıştığı Departmanlar?

Mühendislik, Teknik/ Bakım, ARGE, Bilgi İşlem, Üretim-İmalat, Yönetim, Satış, Haberleşme vb..

Neden Elektrik – Elektronik Mühendisliği?

Birazcık burada naçizane fikrimden bahsetmek istiyorum. Bir şeyi yaparken yada okurken insan hep “NEDEN” sorusu ile karşı karşıya kalır. Her insanın yapısında bu vardır muhakkak. Benim de sevdiğim bir soru kalıbıdır. İnsanı araştırmaya teşvik eder. Şimdi sorumuzun cevabına gelecek olursak. Eğer birazcık hevesiniz varsa aklınızdan bu tür sorular geçiyorsa  Anten nasıl çalışıyor? Yapay zeka nasıl oluşturuluyor?

Otonom sistemler hayatımızın her yerinde peki neden tercih ediliyor? Bilgisayar’a neden ‘Aptal kutusu’ deniyor?  Bunun gibi yüzlerce sorunun cevabını merak ediyorsanız. Hiç düşünmeyin bu bölüm gelişebileceğiniz ve öğrenebileceğiniz şeyin sınırsız olduğu bir hazine. Hevesiniz yok ise ki şahit olduğum bir konudur. Bölüm işkence gibi gelebilir ve ne dersten keyif alırsınız ne de hocalar sizden keyif alır.

Anlatacaklarım bu kadar daha fazla bilgi için mail atabilirsiniz.

Kariyerinizin başlangıcı olan tercih döneminizde hepinize başarılar diliyorum. İnşallah bir faydamız dokunmuştur.

Teşekkürler…

Ahmet Emre TUNÇAY – ahmetemretuncay@gmail.com

Diğer Mühendislik Bölümleri hakkında yazılan yazıları incelemenizi tavsiye ederim!