Bilgisayar Mühendisliği tercih etmeyi düşünen arkadaşlarımız için rehber niteliğinde bir yazı olması için,

Bilgisayar Mühendisi ne iş yapar?

Bilgisayar Mühendisi olmak için sahip olunması gereken temel nitelikler nelerdir? sorularını açıklamaya çalışacağım.

Bilgisayar mühendisliği; donanım, yazılım ve algoritmalar üzerinde çalışmalar yürüten mühendislik disiplinidir.

Bilgisayar mühendisleri genel olarak yazılımcı sanılmasına rağmen pek çok farklı alanda çalışabilmektedir. Bilgisayar mühendisliğinin alt alanları çok çeşitlidir. Öğrenim sırasında bir bölüm seçimi olmaz. Mezuniyet sonrası birey çalışmak istediği alanı seçerek o alanda ilerlemesine devam edebilir. Bilgisayar mühendisleri; donanım, yazılım, network, veri bilimi analist, geliştirici veya tasarımcı gibi farklı pozisyonlarda çalışabilir. Kamuda, kurumsal bir firmada, bir start-up bünyesinde veya freelancer olarak çalışabilir. Bilgisayar mühendisliğinin çekici olmasının nedenlerinin birisi de budur. Çalışma alanı ve esnekliği yüksek bir bölümdür. Eğer yazılımdaysanız ve bilgisayarınız, cihazlarınız yanınızda ise istediğiniz yerden çalışabilirsiniz. Esnek çalışma yapısı pandemi sürecinde aslında pek çok şirkette daha da yaygınlaştı. Artık çoğu şirkette belirli oranda uzaktan belirli oranda ise şirketten çalışma imkanı sunuluyor.

Peki bu bölümü tercih etmeden önce hangi niteliklerin olması beklenmektedir?

Bilgisayar mühendisliği denilince ilk akla gelen,

Analitik Düşünme yeteneğidir, analitik düşünme bir konuyu alt konulara ayırarak çözümlerken, sahip olunan her bilgiyi de ayrı ayrı değerlendirebilme yeteneğidir. Bilgisayar mühendisliğinde bir sorunun çözümünü bulmak ve bu çözümünde en optimum çözüm olmasını sağlamak önemlidir.

Bir diğer olması gereken nitelik İngilizcedir.

Bilgisayar mühendisliği tercihinde hazırlık okuyacak olan arkadaşlar bu konuyu hazırlıkta halledebilir. Fakat hazırlık okumayacak ve özellikle bölümü Türkçe olan arkadaşlar ise mutlaka en kısa sürede bu konuyu halletmelidirler. Bunun temel nedeni kullanılan teknolojiler, programlama dilleri vs. tüm bunların temel dili İngilizce. En basit bir örnek olarak Mühendisliği başlandığında ilk öğrenilen yazılım dillerinden biri C Dilidir. Ve ilk örnek de ekrana “Merhaba Dünya” yazdırmak olur. Ve bunu şu şekilde yaparız.

#include<stdio.h>

int main( void )

{ printf("Hello World"); }

Yazılımların kendi dilleri İngilizcedir. Belki bunları çeviri ile öğrenirim vs. diye düşünenler olabilir. Fakat şöyle bir durum oluyor. Bir problem çıkıyor yazılımda veya çalıştığınız alan ile ilgili ve kaynak araştırması yapmanız gerekiyor. Ve sonuçlara bakıldığında kaynakların İngilizce makaleler olarak önünüze döküldüğünü görüyorsunuz. Aktif ve verimli bir öğrenme sağlayabilmek için dili iyi anlamak çok önemli o nedenle İngilizce seviyenizin alanınızda yazılmış bir makaleyi anlayabilecek ve araştırma yapabilecek seviyede olması gerekmektedir.

Temel seviyede bilgisayar bilgisi, bölümde eğitimler başladığında zorlanmamak ve uyum sağlamak açısından temel seviye bilgisayar bilgisi gereklidir.

Ayrıntıları görebilme ve problem çözme yeteneği yine olması gerekenlerdendir. Sorunlara optimum çözümü ana amaçlardandır.

Başka bir konuda sabırlı ve azimli olmak, yazılım geliştirme veya başka bir alt alanda asıl amaç karşılaşılan sorunlara çözüm aramak olacak ve örneğin yazılımda bazen bir küçük bile olsa hatanın çözülebilmesi günler alabilmekte. Problemlere çözüm üretmek ve bunları yaparken geçen yıpratıcı süreye sabır göstermeniz gerekmektedir. Sabrın sonu selamettir tabi bu süreç sonunda güzel sonuçlar almak çabanıza değdiğini gösterecektir 😊

Bilgisayar Mühendisliği Maaşları

Bilgisayar Mühendisliği maaşlarında özel sektör veya kamuda alınan miktarlar değişmekte. Bu değişim hem kurum farklılığından hem de kişinin kendini ne kadar geliştirdiği ile alakalı. Kazandığınız tecrübeler ve yetkinlik seviyenize göre maaşınızı katlayabilirsiniz. Maaşlar ile ilgili bilgilere linkten ulaşabilirsiniz. En önemli şey sürekli öğrenmek ve kendini geliştirmek. Buna sahip bir bilgisayar mühendisi her ne kadar temelden başlamış olsa bile basamak basamak yükselecektir. İşinizi en iyi şekilde yapmaya özen gösterdikçe başarı sizi bulacaktır.

Mühendislik Bölümleri kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!