Blockchain denildiğinde akla gelen ilk şey bir veri tutma şekli olmalıdır. Blockchain amacı merkeziyetçi bir sistemi dağınık bir hale getirmesidir. Merkeziyetçi bir sistemde kaydedilen veriler kaybolabilir, çalınabilir, yolsuzluk yapılabilir veya silinebilir. Dağınık bir sistemde ise olay daha güvenli hale gelir. Bu veriler farklı yerlerde belgelenerek kopyalanır ve bu şekilde bilgiler bir yerden silinse bile bir yedeği vardır.

Günlük bazı işlerimizi halletmek için bazı kurum ve kuruluşları aracı olarak kullanırız. Mesela bir araba devir işlemi için noteri kullanırız. Uzak bir yerdeki bir kişiye bir para göndermek istediğimizde bankayı kullanırız. Konut veya işyeri satmak istediğimizde tapu-kadastroyu kullanırız. Evlenmek istediğimizde evlenme dairesini kullanırız. Yani bu tarz işlemleri gerçekleştirmemiz için merkezi kurumlardan doğrulama almamız gerekir.

Peki, bu kurumlar neden var?

Güven sağlayan bu merkezi kurumlar yaptığı doğrulama hizmeti karşılığında belirli bir ücret alır. Merkezi otorite hasar görürse bazı sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bu kurumlarda insan gücü olduğu için hızı yavaştır ve hata ihtimali yüksektir. Yolsuzluk olabilir veya merkezi otorite çökebilir.

Blockchain bize ne gibi bir fayda sağlar?

Yukarıda saymış olduğumuz kurum gerektiren bu onay ve doğrulama işlerinin hepsini dağınık sistem ile blockhain üzerine yazılı akıllı kontratlarla çözer. Sonuç itibari ile bu doğrulamayı bir bilgisayar yapar. Bu dağınık sistem aynı anda aynı bilgiyi milyonlarca bilgisayara indirme kapasitesine sahiptir. Bunun yapılma sebebi bir an için bu verilerin kaybolması halinde bir yedeğinin bulunmasıdır. Bize verilerin kaybolmamasının güvencesini vermesidir. Bu verilerin bu bilgisayarlarda saklanması için elektrik ve bir malzeme gücü kullandıklarından dolayı belirli bir miktar para kazanıyorlar. Bu kazanılan paraya da dijital para denir.

Herkes neden mutlu?

Blockhain üzerine yazılı olan bu smart kontratlar sayesinde yapacak olduğumuz tüm işlemleri normal süresinden kat ve kat daha hızlı, daha ucuz, daha az insan gücü ile daha verimli çalışmaktadır. Aynı zamanda yolsuzluk olma ihtimali çok azdır. Yolsuzluk demişken bu verilere ulaşılabilmesi için milyonlarca bilgisayara indirilmiş verilerin %51’ni ele geçirmesi gerekiyor.

Merkez bankaları elektronik olarak para yaratmaya başladı!

Karşılıksız olarak yaratılan bir şeyin alım gücü düşer. Aynı şekilde bir şeyin adedi artarsa alım gücü düşer. Dolayısıyla kâğıt paraların bu kadar fazla basıldığı ve alım güçlerinin bu kadar fazla düştüğü bir yerde adedi ya sabit olması ya da artıyorsa bile maksimum sayılarının sabit olması gerekiyor. Bu nedenle kripto para birimlerinin bir üstünlüğü oluşuyor.


Mühendislik kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi okumanızı da tavsiye ederiz.