Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik cerrahi 1980’lerde temelde cerrah ve hasta arasındaki mesafenin çok fazla olduğu zor durumlarda ameliyatı gerçekleştirmek düşüncesiyle mühendisliğin ve tıpın bir araya gelmesiyle geliştirilmiş bir alandır. Maalesef günümüzde sadece cerrahın hastayla aynı ameliyat ortamında olduğu ameliyatlar gerçekleştirilmektedir. Hastaların ve toplumun zannettiğinin aksine ameliyatı robot değil aslında cerrah kendisi yapmaktadır. Robot kollarının sağladığı fiziksel ayrıcalıklardan yararlanır ama ameliyatı ve bütün işlevleri kendisi yönetip, uygular. Ameliyat sırasında herhangi bir sorun olduğu durumda doktor derhal açık ameliyata geçebilir. Bu yüzden robotik cerrahi alanında uzman cerrahlar tarafından uygulanmalıdır.

Robotik cerrahi sistemi üç ana bölümden oluşmaktadır.

  • Hasta vücudu üzerinde işlem yapacak olan robotun dörtlü kol sistemi (kollardan biri kameradır),
  • Cerrahın ellerini üzerine yerleştirerek kolları yönetip ameliyatını gerçekleştireceği “konsol” kısmı,
  • Işık kaynağının ve kamera sisteminin olduğu “kule” bölümü.

Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Robotik cerrahinin en büyük avantajı ameliyat için minimal invaziv kesilerle işlem yapmaktır. Bu hastanın ameliyat sonrası sürecini daha kolay atlatmasını, iyileşme döneminin kısa olmasını ve ameliyat sonrası yara yeri enfeksiyonu riskinin azalmasını sağlar. Minimal invaziv kesi (9-11mm) sayesinde ameliyat sonrası yara izi kalmaz, estetik açıdan avantajlıdır. Büyük kesiler yapılmadığı için hasta ameliyat sonrası daha az ağrı çeker ve daha az ağrı kesici kullanımı olur. Cihaz dokuları 15-20 kat büyüterek cerraha yüksek çözünürlüklü görüntü sunar.

Laparoskopide 2 boyutlu görüntüleme imkanı varken, robotik cerrahi, cerraha 3 boyutlu görüntü sunar. Örneğin sinir ve damar yapılarını en ince ayrıntısıyla görüntüler. Bu sayede ameliyat sırasındaki komplikasyon riskini (kanama riskini azaltır ve kan nakli ihtiyacı azalır) de en aza düşürür. Ayrıca kilolu insanlara yapılacak olan bir ameliyatı da minimal invaziv kesi imkanıyla kolaylaştırır. Bir diğer avantajı ise bilgisayar sistemi cerrahın hareketlerini robota ölçekli olarak aktardığından cerrah elinde oluşabilecek herhangi bir titremeyi robot asla yansıtmaz. Bu sayede ameliyat sırasında yüksek hassasiyet içeren işlemler daha güvenli şekilde uygulanır.

Robotik cerrahi servisi:

  • Ameliyat hemşireleri,
  • Anestezi uzmanları,
  • Robotik cerrah, 
  • Robotik cerrahiyi asiste eden robotik asistan,
  • Yardımcı personellerden oluşmaktadır.

Robotik Cerrahi Hangi Alanlarda Uygulanır?

Robotik cerrahi ülkemizde ve dünyada en çok üroloji dalında uygulanmaktadır. Bunun yanında genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum bölümünde, kalp damar cerrahisinde işlem yapılmaktadır. En sık uygulanan işlemler ise şu şekildedir: Laparoskopik cerrahi, laparoskopik parsiyel adrenalektomi, ekstraperitoneal radikal prostatektomi, böbrek nakli, UPJ darlığı, yeni mesane rekonstrüksiyonu, prostat cerrahisi, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kisti, tiroid hastalıkları, pankreas hastalıkları, mide ve yemek borusu hastalıkları, kolon ve rektum hastalıkları, karaciğer ve safra yolları hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, vb.

Robotik cerrahiyi daha iyi anlamak ve çalışma sistemini görmek için eklediğimiz videoyu izleyebilirsiniz.

Teşekkürler...


Teknoloji kategorisinde bulunan diğer makaleleri de okumanızı tavsiye ederiz!