Mutlu olmakla, bireyin kendiyle barışık olma durumu arasındaki bağlantı araştırmalara konu olmuştur. Birçok araştırma mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin artmasını egzersizle açıklamaktadır. Egzersiz bireyi mutlu ederek, benlik saygısının da gelişmesini sağlamaktadır.

İnsan psikolojisi için önemlidir.

Serotonin ise bireyin kendini iyi hissetmesini, mutluluk hissinin artmasını ve iştahının normal düzeylerde olmasını sağlar. Serotonin beyinde üretilen bir nörotransmitterdir. Ruh halini iyileştirerek, zihin sağlığı bozukluklarına karşı koruyucu görev yapar. Serotoninin düşmesi anksiyete ve depresyona sebep olabilmektedir. Serotonerjik reseptörler; agresif davranışlarda, besin alımında, anksiyete ve obsesif bozukluklarında, migren ve uykuyla ilişkilendirilmektedir. Serotonin artışıyla besin alımı da azaltılabilir. Serotoninle yapılan tedavilerde; duygusal süreçler, hafıza ve dikkat de değişmektedir. 

Modern hayatın stresli yaşam şartları, serotonin seviyesini de düşürmektedir. Bunun yanında dengesiz beslenme alışkanlıkları, sık değişen ruh hali, bedensel ve zihinsel olarak dinlenememek, egzersizden ve spordan uzak bir yaşam biçimi, depresyona olan yatkınlık gibi faktörler de serotonin seviyesinin düşmesini sağlamaktadır. Demir, kalsiyum gibi vitamin eksiklikleri de serotoninin azalmasına sebep olur. Serotonin düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar ise; depresyon, anksiyete, obezite ve migrendir.

Egzersiz yapmak stres ve gerginliğe karşı vücudun verdiği olumsuz tepkiyi azaltarak kişinin mutlu olmasını sağlamaktadır. Depresyona yakalanma riskini de azaltmaktadır. Düzenli egzersiz ile üretilebilen serotonin; depresyonu azaltarak, sosyal davranışları geliştirmektedir. Kardiyo egzersizi yapmak, fiziksel ya da zihinsel yorgunlukta serotonin seviyesini yükseltmektedir.  “Amerikan Klinik Beslenme Dergisi” başlıklı makalede  JM Davis ve diğerleri tarafından açıklanmıştır.

Serotonin ile özgüven arasındaki ilişki önemlidir. Kendine güven duymamak, suçluluk duymak, kararsızlık, değersiz hissetmek gibi davranışların limbik işlevle bağlantısı vardır. Mutlu olan bir bireyin özgüveni de yüksektir. Serotonin cesareti de arttırarak mutluluk sağlamaktadır. Araştırmalara göre, bireylerin kendilerini daha yüksek özgüvenli hissettikleri zamanlarda beyinlerindeki serotonin hormonlarının da doğru orantılı olarak yükseldiği gözlenmiştir.

Egzersiz yapan bireylerin beyinlerinin, serotoninin işlevini arttırdığı İngiltere Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü’ne göre açıklanmıştır.

Farklı bir araştırmada ise spor yapan bireylerin yapmayanlara göre; benlik saygısı, mutluluk seviyelerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Düzenli spor yapan çocukların; davranışlarını dengeleyerek, yaşamlarıyla ilgili olumlu düşünceler besledikleri görülmüştür.

Spor yapmak, günlük hayatta daha verimli bir şekilde devam etmeyi sağlar.

Bir çalışma ise beyinde serotonini arttıran iki farklı mekanizma olduğunu ortaya koymaktadır. Motor aktiviteyle serotonin hormonunun beyindeki “ateşlenme hızı” artışı gözlenmiştir. İkinci olarak ise egzersiz sayesinde beyinde triptofan seviyesi artmaktadır.

Tedaviler dışında beyindeki serotonin düzeyinin artırılması, bireyin sosyal davranışlarına ve ruhsal durumuna olumlu etki etmektedir. Egzersiz yapmak, triptofan içeren beslenme, uyku düzeni gibi faktörler serotonin düzeyini sağlamada önemlidir.

Klinik bir rahatsızlık olmadıkça serotonin dengesini düzenleyecek ilaçlar alınmamalıdır. İlaçlar uzman kişilerin teşhisi sonucunda kontrol dahilinde kullanılmalıdır.


Kişisel Gelişim kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!