Hayatımızın büyük bir çoğunluğu öğrencilik ile geçmektedir. Fakat öğrenme işi bütün hayatımız boyunca sürüyor. Her birimiz öğrendiklerimizi kayıt ediyor ve illa ki not alıyoruz. Bu yazımızda sizlere verimli not alma için kullanılan artı, eksi ve ilginç yönteminden bahsedeceğiz.

Bu yöntemi, İngiliz düşünür Edward de Bono tarafından geliştirilmiştir. Aslında eleştirel bir düşünme tekniğidir ve birçok şirket tarafından benimsenmiştir. Herhangi bir konuda not alırken konunun pozitif, negatif ve ilginç yönlerine odaklanmak, notlarınızı hatırlamanıza yardımcı olur. Ayrıca size farklı bakış açıları sunar.

Nasıl Uygulanır?

Uygulaması çok kolay olan bu verimli not alma yöntemi için ihtiyacınız olan şeyler sadece kağıt ve kalemdir.

Öncelikle kağıdımızı üç parçaya bölüyoruz. (Artı, eksi ve ilginç) Sonrasında ise artı bölümüne çalıştığımız konunun olumlu yönlerini not alıyoruz. Eksi bölümüne olumsuz yönleri (hatalar, eksikler vb.) ve ilginç bölümüne de kafamızda oluşan soruları, merak ettiklerimizi yazıyoruz.

Örneğin yapay zeka ile ilgili bir seminere katıldınız. Eğer konu ile ilgili çok bilginiz yoksa hangi bilgilerin önemli olduğunu bilemezsiniz. Fakat bu yöntem ile konuya üç farklı açıdan bakabilirsiniz.

  • Artı: Burada yapay zeka ile ilgili temel bilgiler ve çalışma prensibi ile ilgili konular yer alır.
  • Eksi: Bu bölüme ise yapay zekanın olumsuz etkilerini ve yerini aldığı eski teknolojileri yazabilirsiniz.
  • İlginç: Merak ettiğiniz soruları ve ilginizi çeken detayları bu bölüme not edebilirsiniz. Örneğin “Neden yapay zekaya ihtiyacımız var?” burada yer alacak güzel bir soru olur. Özellikle burada yer alan sorular ile çalıştığınız konu daha etkili olacaktır.

Notumuzu aldıktan hemen sonra kağıda bir göz gezdirmek de size çok fayda sağlar. Bilgiler taze iken bunu yapmak, bilgilerin uzun süreli hafızaya geçmesi için oldukça etkilidir.

Bu yöntemi hayatınızın her alanına da uygulayabilirsiniz. Örneğin siz İstanbul’da yaşıyorsunuz ama Kocaeli’nde bir üniversite kazandınız. Ya yurtta kalacaksınız ya da servis ile gidip geleceksiniz. Bu kararı alırken, kararın olumlu, olumsuz ve ilginç yönlerini kıyaslayabilirsiniz. Yurtta kalma seçeneği için yan tarafta bir örnek verilmiştir. Siz de bu örneğe bakarak seçenekleri çoğaltabilir ve karar verebilirsiniz.


Kişisel Gelişim kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi okumanızı da tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster