İngilizce karşılığı “Method of Loci” olan mekan metodu, Sherlock Holmes filmlerinde ve dizilerinde gördüğümüz bir metotdur. Buradaki “Loci” kelimesi, “Location” anlamındadır. Ayrıca “Hafıza sarayı” olarak da bilinmektedir. Kısaca bilgileri kolayca hatırlamak için geliştirilen görsel hafıza yöntemidir. Ayrıca bazı hafıza yarışmalarındaki katılımcılar bu metodu kullandığını söylemektedir.

Mekan metodu, Antik Roma’dan günümüze kadar gelmiş bir yöntemdir. Dünya Hafıza Şampiyonu olan Dominic O’Brien, bu teknik sayesinde 2808 tane iskambil kağıdını sırasıyla saymıştır. Bunun yanı sıra bir kitabı ezberlemekte, yabancı dil öğrenmede, sınavlarda, sunumlarda ve ileri psikolojide de kullanılır. Edebiyatta yer alan bazı romanlarda da bu teknikten bahsedilmiştir. (Sherlock Holmes, Hannibal Lecter vb.)

Temelde, mekanlar üzerine kurulan bir hatırlama yöntemidir. Bir nevi eviniz ya da iş yerinize hatırlamak istediğiniz bilgileri gömmek gibi düşünebilirsiniz. Gerektiğinde ise bu mekanları anımsayarak bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hafıza Sarayımızı Nasıl Oluşturabiliriz?

Mekan seçimi: Hafıza sarayınız için ilk önce çok iyi bildiğiniz bir mekan seçmelisiniz. Mekanı ne kadar iyi tanıyorsanız görselleştirmeniz de o kadar etkili olacaktır. Bu mekan, zihninizde kolayca canlanabilen bir mekan olmalıdır. Bunun için en yaygın mekan evinizdir. Eğer depolanacak bilgi çok ise mekanı genişletebilir, ilave odalar ekleyebilirsiniz.

Zihniniz ile mekanı rahatça gezebilmeli, farklı açılardan görebilmeli ve çeşitli rotalardan gezerken hayal edebilmelisiniz. Bu sayede tekniği geliştirmiş olursunuz. Yaşadığınız şehirdeki işlek sokaklar, okulunuz, sınıfınız, her zaman gittiğiniz bir kütüphane bile mekan olarak seçilebilir.

Ayırt edici özelliklerin belirlenmesi: Mekan seçiminden sonraki adımınız ise bu mekandaki akılda kalıcı özellikleri ve nesneleri belirlemektir. Mekandaki nesneleri soldan sağa ve sağdan sola inceleyin. Sırayla hangi nesneleri görüyorsunuz? Hangileri dikkatinizi çekiyor? Bu bir sandalye ya da güzel bir tablo olabilir. Bu işlem sırasında nesnelere odaklanın. Bu nesneler metodu kullanırken size yardım edecek hatırlatıcılar olacaktır.

Mekanı zihne yerleştirmek: Mekan metodunun %100 işleyebilmesi için seçilen mekanın her ayrıntısı ile zihne işlenmesi gerekir. Bunun için, mekandaki detayları sesli bir şekilde inceleyebilirsiniz. Önemli noktaları bir kağıda yazdıktan sonra yüksek sesle tekrar edebilirsiniz.

Mekan ve bilgiler arasında bağlantı kurmak: Şimdi sıra, bilgiler ile nesneleri birleştirmeye geldi. Bu işlemi yaparken abartmayı unutmayın. Nesneleri olağandışı hallerde kodlamak hatırlamayı kolaylaştırır. Mekanınızı özgün bir hale getirmelisiniz.

Örneğin bir sınavınız var ve formülleri hatırlamanız gerek. Bu formülleri sınıftaki nesneler ile ilişkilendirebilirsiniz. Bu sayede o nesneye baktığınızda aklınıza formül gelecektir.

Sarayınızı ziyaret etmek: Son olarak belirlediğiniz nesnelere baktıkça aklınıza hatırlamanız gereken bilgiler gelecektir. Belirlediğiniz mekanı zihninizde canlandırarak bilgileri de hatırlayabilirsiniz. Bilgiler, nesnelere kodladığınız sırayla aklınıza gelecektir. Baştan sona geldiğinizde bir de sondan başa doğru bilgileri hatırlamaya çalışırsanız hatırlama kabiliyetiniz gelişecektir. Bu şekilde zihin alıştırmaları yapmak faydalı olacaktır.


Kişisel Gelişim kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi okumanızı da tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster