Küresel sahnede gelişen Endüstri 4.0 ile birlikte, dijitalleşme evriminde pazarlama sektörü de nasibini aldı; bu göz kamaştıran yeni alan, dijital pazarlamadır. Akıllı telefonların ve internet kullanımının yaygınlaşması ile internet ortamında dijital ürün ve servislerin kullanılarak hedef kitlesi internet kullanıcısı olan bu pazarlama yöntemine dijital pazarlama denir. Genel yanılgı, dijital pazarlamanın tekil bir alan olarak algılanması ve yorumlanmasıdır. Halbuki dijital pazarlama, altında pek çok farklı uzmanlık alanının olduğu sektörün genel adıdır.

Geleneksel pazarlama, baskı, televizyon, telefon, distribütörlük gibi aracıları kullanırken; dijital pazarlama yeni nesile ve yeni çağa uygun olarak her an her yerde teknoloji araçları ile ulaşılabilir ve karşılıklı etkileşim içeren bir deneyim sunar. Özellikle çok yaygın olarak kullanılan sosyal medya kanalı, dijital pazarlama aracılarından yalnızca bir tanesidir. Sosyal medya kanalları sayesinde, insanlar artık aradıkları ürüne veya servise, önlerine çıkan reklamlar veya gösterilen deneyimler ile daha hızlı erişebilmekteler.

Dijital Pazarlama Alt Uzmanlık Alanları

En merak edilen dijital pazarlama kanalları örnekleri ile beraber aşağıda açıklanmıştır.

SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu), SEM (Search Engine Marketing – Arama Motoru Pazarlaması):  Arama motorunda aratıldığında sonuç olarak çıkacak olan içeriğinizin/sitenizin, belli başlı kural ve standartlar çerçevesinde uygun hale getirilmesidir. SEO sayesinde örneğin websiteniz, sitenizde geçen kelimeler ile Google’da aratıldığında ilk sonuçlar arasında çıkacak ve sitenizin trafiği artacaktır. SEO kurallarını belirleyen kuruluş Google’dır ancak yapılan SEO, tüm arama motorlarında aynı işleve sahiptir. SEM ise trafiği artan websitenizin, arama motorları üzerinden ücretli reklam verilmesi işlemine denir. En çok kullanılan SEM aracı, Google Ads’tir.

Farkları: SEO ile de aynı şekilde (SEM yapmadan) reklam alınabilir ancak SEM, SEO’dan daha hızlı sonuç verir fakat maliyet olarak da daha fazladır. SEO uzun süreli bir çalışma ister ve bu sebeple sonuçlar hızlı bir şekilde alınamayabilir. Ayrıca SEO, sürekli sonuçlardaki sıralamanızı geliştirirken, SEM’in böyle bir işlevi bulunmamaktadır; dolayısıyla sitenizin bilinirliğini de geliştirmeyecektir. Sonuç olarak SEO, SEM’den daha avantajlıdır diyebiliriz.

İçerik Pazarlaması: Pazarladığınız ürünün içerik olduğu düşünüldüğünde, genel olarak insanların algısı sosyal medyada içerik üretmek oluyor. Ancak burada da sosyal medya, kanallardan yalnızca bir tanesi. Bu içerikler hedef kitlenize ve içeriğinizin niteliğine göre, video, ses, yazı ya da fotoğraf olabilir; içerikler istikrarlı ve bilgilendirici olmalıdır. Çünkü bu pazarlama tekniğinde, ana hedef yalnızca satıştır. Örneğin; Udemy’de eğitim vermeniz bir içerik pazarlaması yöntemidir.

Influencer Pazarlama: Kullanılan sosyal medya araçları üzerinde, halkın beğenisini ve ilgisini toplayan, takipçi sayısı fazla olan influencer (deneyimleyici) sayfalar üzerinden pazarlama yapılmasına denir. Örneğin; ürününüz bir el kremi ve bunu pazarlamak istiyorsunuz. Hedeflediğiniz kitleye sahip olan influencer ile anlaşarak  ve ürününüzü göndererek, pazarlamanızı yapabilirsiniz. Fakat burada önemli olan, hedeflediğiniz kitleye hitap eden influencer ile birlikte çalışmanızdır. Yaygın olarak kullanılan pazarlama yöntemlerinden biridir.

Veri Tabanlı Pazarlama: Bu pazarlama yöntemi, hedeflenen tüketici bilgilerinin toplanarak konsolide edilmesi ve işlenmesini kapsar, bu tanım ‘big data’ kavramını da kapsamaktadır. Örneğin, bir şirketin ürününün pazarlamasını yapmak için, şirketin müşterilerinin datalarını bir araya getirerek bir veri tabanı hazırlamak ve yönetmek, veri tabanlı pazarlamadır. İşletmelerin uzun yıllardır yaptığı bir yöntemdir denilebilir ancak hızla artan farklı tüketici profilleri işletmeleri düzen ihtiyacına sürükledi ve devreye veri tabanlı pazarlama uzmanları girdi. Bu yöntem için birçok farklı veri tabanı modelini bilmek ve yazılım bilgisine sahip olmak ayrıcalık sağlamaktadır.

E-Ticaret Pazarlaması: Online mağazacılık da denilmekte olan bu yöntem, birçok online kanal aracılığı ile ürünlerin satışını sağlamaktadır. En bilinen pazarlama yönteminin e-ticaret olduğu söylenebilir.

E-mail Pazarlama: Elektronik posta aracılığı ile hedef kitleye pazarlama mesajını ulaştırır. Hedef kitleyi doğru belirlemek çok önemlidir. Maillerin açılıp açılmadığını da belli başlı programlar üzerinden kontrol etmek mümkündür.

Satış Ortaklıkları (Affiliate Marketing): Bir işletmenin, bağlı kuruluşun kendi pazarlama çabalarının getirdiği her ziyaretçi veya müşteri için bir veya daha fazla bağlı kuruluşu ödüllendirdiği performansa dayalı bir pazarlama yöntemidir. Uyurken para kazanma tekniği olarak da bilinir. Örneğin, Trendyol sitesinde aldığını ürün, trendyol markasına değil X firmasına aittir. X firması satılan ürününden para kazanırken, Trendyol satılan üründen belli oranda komisyon kazanır. Aynı zamanda X firmasının ürünlerinin reklamını da Trendyol yapmaktadır.

Online Davranışsal Reklamcılık: Arama motorları üzerinden arattığınız herhangi bir ürünün, kullandığınız tüm websitelerde kullanıcının karşısına reklam olarak çıkması ve bu reklamların kullanıcıların ilgi alanlarına uygun hale getirmeye denir. Örneğin, Google’da ‘kırmızı ayakkabı’ olarak arattığınızda, karşınıza diğer websitelerinde kırmızı ayakkabı reklamları çıkması, bu pazarlama tekniğinin başarılı bir sonucudur.

Nasıl Dijital Pazarlama Uzmanı Olunur?

Altında pek çok farklı uzmanlık alanını barındıran dijital pazarlama, günümüz teknolojisinde oldukça revaçtadır. Dijital pazarlamanın herhangi bir alanında uzman olmak oldukça prestijli ve kazançlı olacaktır. Dijital pazarlamanın tüm alt alanlarında uzman olmak mümkündür ancak çok fazla çaba, emek ve zaman ister. Size uygun olan bir veya birkaç alanı seçmeniz ve bununla ilgili güvenilir eğitimler almanız, pratik yapmanız ve vakit ayırmanız, daha sonra ise alanınıza yönelik olarak müşteri kazanmanız önemli. Bu alanlara yönelik pek çok online ve sınıf eğitimi mevcut. Google’ın dahi eğitimleri var. Ancak bu eğitimleri mümkün mertebe sertifika sahibi olabileceğiniz, insanların bu eğitimi alıp memnun kaldığı kurumları araştırarak almalısınız. Paranızı bu anlamda iyi yönetmelisiniz.

Müşteri kazanabilmeniz için ise yine, dijital pazarlama yöntemlerini kullanabilir, böylelikle freelance olarak para kazanabilirsiniz. Günümüz popüler mesleklerinden biri olan dijital pazarlama uzmanlıkları için daha fazla vakit kaybetmenizi önermemekteyiz!

Nedir? kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederim !