İlgi alanları arasında uzay olan arkadaşlar, bu yazımı sizler için yayınlıyorum. Bana göre uzayı anlamak için sadece somut bilgiler yetmiyor bunun yanı sıra hayal gücünüzü de kullanmanız gerekiyor. Gezegenlerin nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü? Ya da dünya ile ay arasında ki bağın ne olduğunu? Dünya ve Ay İkiz Gezegenler mi? İşte bu yazının amacı sizlere bu konu hakkında bilgiler verebilmektir.

İzotop Atom Nedir?

Çekirdeğinde farklı sayıda nötron bulunan aynı elementin atomlarına izotop atom denir. Gezegenlerin neredeyse tamamının farklı izotoplardan oluştuğu yani kendilerine ait genetik kodları olduğu bilinmektedir. Fakat Dünya ile Ay için bu durum farklıdır. Dünya ve Ay aynı genetik ilişkiye sahiptirler. Bu teoriyi savunan Sarah T. STEWART ‘dır. Ted Talks konferansına katılan Amerikalı gezegen bilimci bu konuda merakı olan insanlara bilgilerini, tecrübe ve deneyimlerini aktardı.

Konferansın bir kesitinde Sarah T. STEWART :

”Dünya ve Ay’ın nasıl oluştuğunu ve Dünya’nın neden diğer gezegenlerden çok farklı olduğunu anlamak istiyorum.
Dünya ve Ay’ın kökenleri için ana fikre “dev çarpışma teorisi” deniyor. Teori, Mars boyutunda bir cismin yeni Dünya’ya çarptığını ve Ay’ın, gezegen etrafındaki yıkıntı disklerden oluştuğunu ifade ediyor. Teori Ay ile ilgili birçok şeyi açıklayabiliyor, fakat büyük bir kusuru var: Ay’ın çoğunlukla Mars boyutundaki gezegenden oluştuğunu ve Dünya ile Ay’ın farklı materyallerden oluştuğunu öngörüyor. Fakat gördüğümüz şey bu değil. Dünya ve Ay aslında tek yumurta ikizleri gibidir. Gezegenlerin genetik kodları, ögelerin izotoplarında yazılıdır. Dünya ve Ay, aynı izotopa sahipler. Bu da Dünya ve Ay’ın aynı materyallerden oluştuğu anlamına geliyor. ” demiştir. Merak edenleriniz için hepsini paylaşmıyorum konferansın tamamını izlemenizi tavsiye ederim.

Ay’a bir kez daha baktığınız zaman şunu hatırlayın:bildiğinizi düşündüğünüz şeyler,gerçekten mükemmel bir şey keşfetme fırsatınız olabilir.

Sarah T. STEWART

Kaynakça :