Uzay, çok eski zamanlardan günümüze dek insanlığın merakını cezbeden bir konu olmuştur. Öyle ki, insanlık tarihinin medeniyet başlangıcı olarak kabul edilen Göbeklitepe’de bu durum açıkça görülebilir. Günümüzde uzay teknolojisinin ulaştığı son nokta ile birlikte, artık çeşitli uzay yolculukları mümkün hale gelmiştir. Macera tutkunları için “uzay turizmi” bir seyahat türü olarak biçilmiş kaftan olabilir.

    Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un uzaya yapmış olduğu 10 dakikalık seyahat, uzay turizmini tekrar gündeme taşıdı. Bilindiği üzere Jeff Bezos Amazon haricinde Blue Origin adında bir uzay seyahat şirketinin de sahibi. Şirket sahibinin yapmış olduğu bu kısa seyahatin bile insanlara güven verdiği açık. Yolculuktan sonra, Blue Origin kısa sürede 100 milyon dolar değerinde bilet satışı yaptı. 1960’lı yıllardan beri bu konuda önemli bir potansiyel olduğu görülüp pek çok girişim yapılıyor. Son yıllarda bu konu özelinde büyük yatırımlarıyla tanınmış bazı şirketlere yakından bakalım.

Uzay Turizmine Öncülük Eden Şirketler

PD Aerospace

2007 yılında Shuji Ogawa tarafından kurulan bir Japon uzay turizmi şirketidir. Şirket tekrar kullanılabilen insansız uzay gemileri inşa ediyor. Şirket bu araçlarla, 8 kişiyi Dünya’dan 100 km uzağa taşıyacak bir uzay yolculuğu planlıyor. Şirketin PD ön adı, darbe patlaması anlamına gelmektedir.

Blue Origin

    Jeff Bezos bu şirketi 2000 yılında kurdu. Şirket, yörünge altı ve yörünge boşluğuna erişim için roketle çalışan araçlar üretiyor. Şirketin adı, başlangıç ​​noktası olarak, mavi gezegen Dünya’ya atıfta bulunuyor. Şirket, Dünyadan 100 km uzaklıktaki Karman Çizgisine taşıyarak, yolcularının yerçekimsiz ortamı deneyimlemesini amaçlıyor. 2019 yılında yapılan bir açıklamaya göre şirket “Blue Moon” isminde bir ay seyahati de planlıyor.

Virgin Galactic

      Şirket Richard Branson tarafından 2004 yılında kuruldu. Başta ticari uçuş seferleri amacıyla kurulan şirket, daha sonra uzay turizmini gündemine aldı. Şirket, Dünyadan 100 km uzağa taşıyarak insanların atmosfer dışında 6 dk zaman geçirmelerini sağlıyor. İlk 100 biletin 200 000 dolara satılacağı yolculuk için şimden biletlerin tükendiği belirtiliyor.

Space X

     Uzay seyehatlari konusunda iddialı bir isim olan Elon Musk’un 2002 de kurduğu şirket. Space X yolcularına sıra dışı bir uzay yolculuğu deneyimi vaad ediyor. Plana göre, yolcular önce dev bir roketle uzaya fırlatılıyor. Ardından Ay’ın etrafında bir tur atan uzay aracı, gezegene geri geliyor. Bu yolculuk yörünge dışına çıkmayı yeterli görmeyenler için önemli bir alternatif gibi gözüküyor. Fiyatı belirlenmeyen yolculuğun yalnız atmosfer dışına çıkaran alternatiflerinden çok daha pahalı olacağı öngörülüyor.

Orion Span

2022 yılında atmosferde bir uzay oteli açmayı planlayan şirkettir. Bu firma, kısa süreli bir geziden ziyade yolcularını uzay aracıyla bir uzay oteline taşıyor. Bu uzay oteli uluslar arası uzay istasyonuna bağlı 13’e 4 metrelik bir uzay kapsülüdür. Bu seyahat ile yolcular 1 hafta boyunca uzayı doyasıya deneyimlerken, profesyonel astronotlarla sohbet etme imkanı buluyor. Tabi ki bu hizmetler 9.5 milyon dolar gibi yüksek bir ücretin karşılığı. Yalnızca kayıt ücreti bile 80 bin dolar olarak belirlenmiş durumda.

Özetle

    Uzun bir tarihi süreçten geçerek günümüzdeki şeklini alan uzay turizmi, yalnızca bir uzay aracıyla uzaya gitmek olarak anlaşılmamalı. Bu kavram altında farklı bütçelere yönelik çok çeşitli hizmetler sunulmaktadır. Örneğin, uzay otelleri, uzay gözlem noktaları, ay ve güneş tutulması gözlemleri, gezegen ve uydu seyahatleri, atmosfer altı ve ya atmosfer üstü seyahatler uzay turizminin farklı hizmet alanlarıdır. Yakın gelecekte, uzay turizminin dinamik kazanarak, maddi yönden daha uygun bir seyahat biçimi haline geleceği öngörülmektedir.

Uzay kategorimizde bulunan diğer içeriklerimizi de okumanızı tavsiye ederiz.