Kurban kesiminden sonra etlerin muhafazası bizler için önemlidir. Çünkü her aşamada hijyen ve temizlik konularına dikkat edilmelidir. Hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası doğru teknikler kullanılmaması sonucu bazı hastalıklar bulaşabilmektedir. Bu hastalıklar zoonoz olarak adlandırılmaktadır. İçeriğine bakarsak bu hastalıklar farklılık gösterebilir. Verem, şarbon, bruselloz ve teniyoz gibi hastalıklar ciddi risk taşımaktadır. Bu yüzden hayvanın beslenmesinden kesilip parçalanmasına kadar temizlik kontrolleri sağlanmalıdır.

Etler kesimden sonra bir müddet oda sıcaklığında bekletilmelidir. Daha sonra parçalayıp, poşetlediğimiz kurban etlerini buzdolabının buzluk kısmına veya dondurucuya -18 dereceye koymalıyız. Etleri az pişmiş olarak tüketmek doğru değildir. Çünkü zoonoz hastalıkların geçişi söz konusu olabilmektedir. Et çok çabuk bozulabilen bir yapıya sahiptir. Dondurduğumuz etleri tüketmek için tekrar çıkardığımızda mikroorganizmalar üreme için ortam oluşturur. Bu da yine bizler için sağlığımızı tehdit etmektedir. Bu yüzden çözülen et hemen tüketilmelidir.

Kurban Eti Nasıl Pişirilmelidir?

   Kurban etinin saklanması kadar pişirilme tekniği de önemlidir.

  • Etleri pişirmede kızartma tekniği çok tercih edilmemelidir. Izgara ve haşlama gibi pişirme yöntemleri daha çok tercih edilmelidir. Eğer etleri kızartma olarak tüketmek istiyorsanız pişirme sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Kızartmada pişen etler kanserojen madde oluşumuna zemin hazırlar. Etlerin sade değil çeşitli sebzelerle de pişirilmesi tüketim açısından daha sağlıklıdır.
  • Etimizi pişirirken yağ ilavesi yapmamalıyız. Etin kendi yağıyla pişirilmesi daha iyidir. Çok sevilmese de kuyruk yağı bizler için daha sağlıklıdır. Izgarada pişireceğiniz etlerde ateş ve et mesafesini iyi ayarlamalıyız. Aksi takdirde kömürleşme ve yanık oluşacaktır.
  • Izgara da ateşin fazla olması etin kalitesini bozar. Proteinleri katılaştırır, besin değerini düşürür ve ısı içeri geçmez. Bununla beraber su kaybı da fazla olmaktadır. Etin iç ısısı 75 derece olmalıdır.

Adım Adım Yapılması Gerekenler

  • Kesilen kurban etlerini poşetlerde taşımayın kova veya herhangi bir kap olabilir.
  • Yaz ayına denk gelen bayramda etleri poşete koyduğumuzda sıcaklık daha da yükselir ve bozulmalar başlar.
  • Et en az 5 saat dinlendirilmeli. Büyük tepsi gibi kaplara koyulup arada yerleri değiştirilerek ters çevrilmeli sıcaklık düşürülmelidir.
  • Kesim etlerini hemen buzdolabına koymayınız.
  • Buzdolabına konulmadan önce dinlendirilen, sıcaklığı düşürülen etler güzelce porsiyonlanır, poşetlenir.
  • Etler ister kıymalık ister kuşbaşı, parça et veya kemik şeklide saklanır. Hatta isterseniz pastırma veya sucuk yapımında da kullanabilirsiniz.
  • Etler tüketilmeden önce buzluktan çıkarılıp çözündürülmeli ve öyle tüketilmelidir.

Gıda kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!