20.yy da yaşanan teknolojik gelişmeler ve bilimsel çalışmalar ile birçok sektörde değişim süreçleri başlamış ve çok hızlı bir şekilde ilerlemeye devam etmiş halen daha da devam etmektedir.

Günümüzde kullanılan elektronik cihazların kullanım oranına bağlı olarak da her geçen gün elektronik ticaret hızla artış göstermektedir. Geleneksel pazarların yanı sıra yeni ekonomik süreçlere geçiş, elektronik aletler ile birlikte süreci daha da hızlanmıştır. Özellikle yeni girişim yapan markalar ya da insanlar için hedef kitleye ulaşma konusunda oldukça önemli fırsatlar sunmaktadır. Oluşan yeni Pazar ile birlikte hayatların çoğunu internet kullanarak geçiren insanlar herhangi coğrafi bir sınır tanımaksızın ticaret yapmaya başlamıştır. Söz konusu olan bu e-ticaret ufak bir kalemin seyahatinden tutun da gelişmiş teknolojik bir alet ya da kıyafet dahi olabilmektedir. Burada e-ticaretin sağladığı hız, güven, ürün çeşitliliği ve ucuzluk işletmelerin karlılığını artırmakta ve bulunduğu pazarda birçok kesime ulaşarak rekabetini de güçlendirmektedir.

E-ticaret hacmi her geçen gün dünya üzerinde artmakta ve girişimcilerin de dikkatini çekmektedir. Girişimciler, yeni fırsat kapılarını öngörebilen ve bu konuda harekete geçen kimselerdir. Bunu yaparken de çevresel trendlerden etkilenirler. Son yıllara bakıldığında girişimcilerin herhangi bir ofis oluşturmadan e-ticaret yoluyla müşterilerine ulaşmaları dikkat çekmektedir. Bu tarz girişimcilere destek olan siteler de mevcuttur. (Örneğin; Etsy, gittgidiyor, trendyol, e-bay vb.) Oluşturdukları ürünleri ya da hizmetleri müşterilerine göstermek ve satmak için sanal ortamdan yararlanıyorlar. E-ticaret ile birlikte kalkan sınırlar evinizden kolayca dünyanın bir ucunda satış yapmanıza olanak sağlamaktadır. Sadece satış yapmak da değil alıcısı olduğunuz ürünü istediğiniz satıcıdan, yurtiçi veya yurtdışı satın alabilme imkanına sahipsiniz. Günümüzde coğrafi sınırların bir önemi kalmadığını böylece daha net bir şekilde görebilmekteyiz. Hatta bir adım ötesi olarak da Pazar yerlerinin dijitalleştiğini de söyleyebiliriz.

Zamanlarının çoğunu internette geçiren insanlar e-ticaret ile birlikte alışveriş kavramına da farklı bir anlam yüklemiştir. Zaman kavramına göre hareket eden geleneksel ticaretin aksine yer ve zaman ayırt etmeksizin dilediğiniz zaman alışveriş yapabilme olanağı e-ticaret ile sunulmuştur.

Bunların yanı sıra ekonomik açıdan e-ticareti ele alacak olursak daha az gider ile etkin ve verimli çalışabilmeyi olanaklı kılmaktadır. Dijital ortamlar sayesinde e-ticaret iş sürelerinin minimum düzeyde tutabilmektedir. Bu da satıcı açısından oldukça kar ve verimlilik sağlayabilmektedir.

E-ticaret Nedir? Çeşitleri nelerdir?

Satıcıları, müşterileri ve tedarikçileri tek bir kanal aracılığıyla bir araya getiren sisteme e-ticaret denir. Dünyanın neresinde olursanız olun müşteriler internet üzerinden alışverişlerini yapabilirler. Geleneksel satışların aksine daha çok kitleye ulaşabilir, uluslararası sularda yer alabilir ve müşterilerle daha kolay iletişim kurarak destek sağlayabilirsiniz.

Dolaylı E-Ticaret: Elektronik ortamdan sipariş edilen ürün kurye ile müşterinin eline ulaştırılır.

Doğrudan E-Ticaret: Elektronik ortamdan satın alınan hizmetlerdir. Fiziksel değillerdir. Örneğin; oyunlar, müzikler, filmler vb.

İşletmeden Tüketiciye E-Ticaret (B2C): Sanal mağaza uygulamaları ile müşteri ile tedarikçi arasındaki ilişkiyi web siteleri üzerinden yürütmesidir. Örneğin; Amazon, etsy vb.

İşletmeden İşletmeye E-Ticaret (B2B): Üretici firmalar ve tedarikçi firmalar arasındaki entegrasyonu sağlayan ticaret sistemidir. Firmalar elektronik ortamda tedarikçisinde teklif alabilir, sipariş verebilir ayrıca ödemesini de yapabilir.

İşletmeden Kamuya E-Ticaret: Kamu ihalelerinin internet üzerinden teklife açılması, gmrük işlemleri ve kamusal vergi ödemeleri gibi birçok alanı kapsamaktadır.

Bireyden Kamuya E-ticaret: Elektronik devlet olarak tanımlanan bu sistem kişilerin devlet ile arasındaki ticaret şeklidir. Örneğin; SGK prim ödemeleri, pasaport, vergi tahsilatı vb.

E-ticaret kapsamı nedir?

  • Çağdaş ticaret sistemleri
  • Fiziksel/ Fiziksel olmayan malların alım satımı
  • Doğrudan tüketiciye pazarlama
  • Satış sonrası destek
  • Elektronik banka işlemleri
  • Reklam ve bilgilendirmeler

Başarılı bir e-ticaret sitemine ulaşmak için yukarıda yer alan kapsamları doğru bir şekilde uygulamak önemlidir.

E-ticaretin Olumsuz Yönleri

Gün geçtikçe gelişen ve küreselleşen dünyada e-ticaret sağladığı avantajların yanı sıra tehditler de barındırmaktadır. Artan girişimcilerin oranı ile beraber mevcut pazarda tutunamama, bulunduğu pazarı kaybetme ya da e-ticaret hacminin yüksek olduğu ülkelerde (Örneğin; Çin) yerel firmalarla rekabet edememe gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.

Ayrıca işletme giderleri olmadan da çalışan e-ticaret sistemi çalışma saati olmayan bir iş yeridir. 7/24 ilgi alaka gerekmektedir. Evet fiziki bir işletme gibi kira, su, elektrik vb. maliyetleri yoktur. Ancak müşteriler sanal da olsa var olduğunuzu bilmek ve hissetmek ister. Bu da size marka güvenilirliği ile dönüt vermektedir. Müşteri memnuniyetini sağlamak her durumda önemlidir.

E-ticaretin getirdiği en büyük sorunlar arasında belki de finansal olanlar yer almaktadır. Müşteriler alışveriş yaparken kullandıkları kişisel bilgilerinin güvenliğinin sağlanmasını isterler. Bunu %100 çözüm sağlayamasalarda müşteriyi koruma amaçlı birçok sistem, yazılım ya da prosedür uygulamaya çalışmaktadırlar. Ancak hackerların önüne ne yazık ki tam olarak geçilemiyor.

E-ticaretin olumlu yönleri Nelerdir?

  • Açık ağ sistemine sahip e-ticaret ulaşımı hızlı ve kolaydır. Cüzi miktarlarda yatırım ile (mağaza dizaynı olmadan, kira ödemeden) fiziki olmayan bir satış mağazasına sahip olmak mümkündür.
  • Ayrıca işlemlerin sanal ortamda olması işletme, nakliye firmaları ve müşteri içinde hız sağlamaktadır.
  • Müşteri taleplerine hızlı şekilde dönütler verilebilmektedir.
  • Sınırları olmayan ticaret ağı ile uluslararası ticarete olanak sağlamaktadır.
  • Tüketiciler diledikleri zaman diliminde ihtiyaçlarını sipariş edebilmektedir. Bu da gündelik yaşantılarında zaman harcamadan yaşamlarını devam etmelerini sağlar.
  • Rekabet ortamını her ne kadar zorlasa da uygun fiyatlı kaliteli ürünler ve ayrıca da müşteri memnuniyeti de rekabetle eş değer olarak artan konular arasındadır.

Günümüzde e-ticaretin hızlı artışına sebep olan en önemli etkenler bence müşteri çekme ve müşteri koruma üzerine çalışılan politikalar oldu. Öncelikle düşük fiyatlar ile cazip bir ortam yaratılarak müşteri çekmeye çalışıldı hala daha istenilen verim alınamayınca sebepleri araştırıldı.

Bunların içinde en önemli sorunlardan bir tanesi şuydu; kartla alışveriş yapmak ne kadar güvenl? Bunun üzerine bankalar müşterilerini korumaya almaya başladılar. Çeşitli güvenlik önlemleri alındır. (örneğin; SSL sayfalarda istenen SMS tek kullanımlık şifreler) Müşteri hareketleri özverili şekilde incelenmeye ve anormal durumlarda sistemde önlemler alınmaya yaşanan mağduriyeti gidermeye bağlı çalışmalar yapıldı. Finansal konular ile ilgili bir diğer husus da kargo ücretleri olarak söylenebilir. Geleneksel alışverişe alışkın olan halk Ekstra kargo parası ödemeyi gereksiz buluyordu. Bunun üzerine yapılan çalışmalar doğrultusunda ücretsiz kargolar veya belirli limit üzerine ücretsiz kargolar ile müşteriler e-ticaret üzerine çekildi. Böylece e-ticaret insanların vazgeçilmez noktasına dönüştü. Müşteriler uygun fiyatlı alışveriş yapmaktan son derece memnunlardı. Ancak üreticiler için önemli bir diğer husus oluştu. Rekabet ortamı ve hızları bir anda arttı. Yeni girişimciler için son derece karlı olarak görülen ortam ile e-ticaret hacmi genişlerken artan rekabet ortamında tutunmak ise bir hayli zor.

Pandemi döneminde hız kazandığını düşündüğüm e-ticaret kargolar için de bir hayli zorlu koşullara neden oldu. Biriken kargolar ile dağıtımlar gecikti. Ve görülen o ki kargo firmaları e-ticaret için yeterli alt yapıya sahip değildi. Bunlar çözüm bulurken e-ticaret hayatımızdaki yerini daha çok alırken akıllarda tek bir kaldı. “Geleceğin kalbi e-ticarette atıyor.”

Nedir? kategorisindeki diğer yazılarımıza da okumanızı tavsiye ederiz!

Kaynaklar

http://www.eticaretraporu.org/wp-content/uploads/2017/04/TUSIAD_E-Ticaret_Raporu_2017.pdf

Kaynak2