Japonca Hoshin ve Kanri kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan Hoshin Kanri kavramı bir stratejik yön belirleme yöntemidir. Yoji Akao tarafından geliştirilmiştir. Hoshin yön, istikamet anlamına gelirken; Kanri ise planlama anlamına gelmektedir. Temelinde günlük faaliyetlerin izlenmesi ve bu faaliyetlerin uzun dönemli planlara uyumlu olmasının sağlanması vardır. Üst yönetimden çalışana kadar ortak bir yönetim yaklaşımının belirlenmesini ve ortak amaca ulaşılmasını hedefler. Vizyon ve amaçları uygulanabilir stratejiler haline getirir.

Amaç Nedir?

Problemlerin analiz edilip çözülmesini, şirket yeteneklerini artırmayı ve bu yetenekleri bir araya getirerek şirketin performansını artırmayı aynı zamanda şirketin beklenmedik durumlardan korunmasını, fırsat ve tehditlere doğru cevaplar vermesini amaçlar. Şirket kültürünün oluşturulması için önemli bir kavramdır.

Uygulanması

Öncelikle yöntemin uygulanmasında birincil şart sistemin gerçekçi, süreç ve sonuç odaklı olması gerektiğidir. Planlama yapılırken günlük faaliyetler göz ardı edilmemelidir. Tüm organizasyonun plana dahil olması gereklidir. Böylece belirlenen kritik iş süreçlerinde hedeflenen performans düzeyine çıkıldığı görülecektir.

  • Yöntemin önemli noktalarından birisi ortak bir planın herkes tarafından onay görmesi daha kolay olacağından; planların oluşturulmasında, uygulanmasından sorumlu olan kişilerin görev almasıdır. Planların oluşturulması sırasında top atıp-tutma (catchball) denilen fikir alışverişi şeklinin yapılması önerilir. Bu kişiler arası iletişimi ve üst-alt yönetim arasındaki etkileşimi güçlendirecektir.
  • Bir diğer önemli nokta ise çevresel koşulların analizinin yapılması ile ilgilidir. Kıyaslama (benchmarking) ile şirketin bulunduğu sektörün yapısı ve rakipler ile ilgili bilgiler analiz edilir.
  • Sürecin hareket yönü üst yönetim-orta yönetim-uygulama takımları şeklinde olmalıdır. Üst yönetimin görevi vizyon ve hedeflerin belirlenmesi; orta yönetimin görevi bu hedefleri üstlenmek ve nasıl ulaşılacağını belirlemek; uygulama takımlarının görevi ise hedefler doğrultusunda oluşturulmuş eylem planlarının yürütülmesidir. Böylece stratejik plan beklenildiği gibi tüm organizasyona yayılacaktır.
  • Deming’in PUKÖ döngüsü (PDCA) ile birlikte uygulanmalıdır. (Planla-Uygula–Kontrol Et-Önlem Al). Farklı olarak Hosrin Kanri’de bu döngü Kontrol Et aşaması ile başlamaktadır.

Hoshin Döngüsü

1-Kontrol Et: Değerlendirme aşamasıdır. Var olan durumun analiz edilmesidir. (Genellikle geçmiş yıllara ait veriler kullanılır.) Bu değerlendirmenin temelinde günlük kontroller yatmaktadır.

2-Önlem Al: İşletmenin kısa veya orta vadeli gelecek planları ve vizyonu ele alınır.

3-Planla: Yayılım aşamasıdır. Önlem Al aşamasında belirlenen planların tüm organizasyona yayılımını kapsamaktadır. Burada en önemli nokta gelenekselin aksine alt yönetimin de sürece katılmasıdır. Hoskin Kanri’ de üst-orta-alt düzey tüm yöneticilerin çift yönlü iletişimi büyük önem taşımaktadır.

4-Uygulama: Belirlenen görevlerin uygulama takımları tarafından gerçekleştirilmesi aşamasıdır.

Hoshin Kanri yöntemini diğer yöntemlerden ayıran özellikleri;

  • Diğer yöntemlerin aksine Hoshin Kanri analiz ile başlamaktadır. Analiz yapmadan diğer aşamaların gerçekleşmesi doğru bulunmamaktadır.
  • Günlük kontrole büyük önem verilmektedir.
  • Yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya planlama vardır. Top atıp-tutma (catchball) yöntemi ile yaratıcılık ve işbirliği sağlanmış olur.
  • Sonuç odaklı değil süreç odaklı bir tekniktir.
  • Esnek ve dinamik bir uygulamadır. Sürekli gelişmeyi amaçlamaktadır.
  • Yeni veya özel bir yapılanmaya ihtiyaç duyulmadan, mevcut hiyerarşik sistemde uygulanabilir.

şeklinde sıralanabilir.

Hoshin Kanri yöntemi ile birlikte; şirket için bir yol haritası çizilmesi mümkün olacaktır. Örgütün vizyona odaklanması, üst ve alt yönetim güçlü bir iletişim halinde olması, yöneticilerin işletmedeki problemleri daha kolay çözmesi ve hızlı, hatasız geri bildirimin olması sağlanacaktır. Şirket içerisinde herkesin katılımı ile birlikte ortak bir hedef için çalışılacaktır. Maksimum düzeyde iş paylaşımı gerçekleşecektir. Bölümler arasında işbirliği ve eşgüdüm sağlanacaktır. Sonuç olarak; uzun vadede büyük gelişmeler gözlemlenecektir.

Nedir? kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!