İleri ürün kalite planlamasının (Advenced Product Qualıty Plannıng-APQP) amacı müşteri memnuniyetinin oluşturulmasını sağlayan kalite planının ürün, hizmet veya süreçlerinin geliştirilmesinde yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Bu kalite planı sayesinde müşterilerle daha iyi iletişim kurulmaktadır.

APQP PLANLAMASININ AŞAMALARI

İleri ürün kalite planlama (APQP) süreci planlama, ürün tasarımı ve gelişimi, proses tasarımı ve geliştirme, ürün ve proses onayı, geri besleme, değerlendirme ve düzeltici faaliyetler ile birlikte toplam 5 aşamadan oluşmaktadır.

  1. PLANLAMA: Planlama aşamasında ilk olarak müşteriden gelen şikayetler, memnuniyetler, öneriler dikkate alınması gerekmektedir. Bu geri bildirimler göz önüne alınarak ürünün üretime başlamadan ürünün kriterleri belirlenmelidir. Müşteri talepleri veya yönetimin yapmak istediği projelere göre gerekli pazar araştırması yapılmalıdır ve bütçe, ciro zaman gibi faktörleri de dikkate alınarak gerekli iş planı hazırlanmalıdır. Ürünün güvenilirlik çalışması yapılmalıdır. En son ürünün müşterinin beklentisinin ne kadarını karşılandığı hakkında araştırmalar yapılmalıdır. Sonuçlara bakılarak ürünün güvenilirlik ve kalite hedefleri, taslak ürün ağacı, taslak proses iş akışı, ürün güvence planı hazırlanmalıdır.
  2. ÜRÜN TASARIMI VE GELİŞTİRME: Ürün tasarım özellikleri ve karakteristikleri dikkate alınmaktadır. Müşteri istekleri de göz önüne alınarak bir Tasarım FMEA oluşturulur. Tasarımın gözden geçirilmesi ve doğrulanması yapılmalıdır. Tasarım FMEA sonuçlarına göre prototip kontrol planı hazırlanmalıdır. Mühendislik spesifikasyonları, malzeme spesifikasyonları, çizim şartname değişiklikleri, mastar ve test ekipmanı ihtiyacı, ürün ve proses özel karakteristikleri belirlenmelidir.
  3. PROSES TASARIMI VE GELİŞTİRME: Bu aşama ürün tasarımı ve geliştirme aşamasıyla aynı zamanda başlamaktadır. Kalite yönetim istemi dikkate alınarak gerekli değişikler yapılır ve dokümanlar (teknik resim, şartnameler vb.) hazırlanır. Ürün proses akış planına göre sevkiyat için uygun hale getirilir. Proses FMEA, ön seri kontrol planları takip edilir, proses talimatları ve ölçüm sistemi analiz planı (MSA) oluşturulur. En son aşamada ise üst yönetime süreç hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır.
  4. ÜRÜN VE PROSES ONAYI: Bu aşamaya gelindiğinde ölçme sistemleri yeterliliği (MSA) ve ön proses yeterliliği çalışmaları (SPC) yapılmaktadır. Üretim parçası onay prosesi (PPAP) sonucu parçanın uygun olduğu kararı alındıktan sonra üretim geçerlilik testlerine başlanılmaktadır. Ambalaj değerlendirmesi yapılır. Daha sonra üretim kontrol planına göre ürün değerlendirilmesi, kontrol planındaki değişiklikler yapılmaktadır. En son aşamada ise kalite planları uygulanıp yönetime gönderilmektedir.
  5. GERİ BESLEME, DEĞERLENDİRME VE DÜZELTİCİ FAALİYET: Kontrol planlarına uygun olarak her aşama incelenir. Belirlenen eksiklerin giderilmesi adına çalışmalar düzenlenir. Bu düzenlemeler ile müşteri memnuniyetinin artılması hedeflenmektedir.

İLERİ ÜRÜN KALİTE PLANLAMASI AMACI VE FAYDALARI

  • Müşteri ve tedarikçiler arası sorunların azaltılması sağlanmaktadır.
  • Müşteriler ile tedarikçi arası daha iyi ve etkili bir iletişim kurulur.
  • Yapılması gereken ve ilerde karşımıza çıkabilecek sorunlar hakkında değişiklerin önceden fark edilmesini sağlar.
  • Değişikliklerin tam zamanında yapılması sağlanır.
  • Ürün kalite planlanmasının ne kadar önemli olduğunu fark etmemizi sağlar.
  • Kaliteli ürün veya hizmetin düşük maliyetler ile oluşturulması sağlanmaktadır.

ÖRNEK KONTROL PLANI

KAYNAKLAR :

Mühendislik kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!