Merhaba, Endüstri Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisiyim. Öncelikle nasıl karar verdim Endüstri Mühendisi olmaya ya da bu bölümü neden seçtim ondan bahsetmek istiyorum. Aslında her şey tercih döneminde belli oldu.Sağlık alanında ilerlemek isterken Endüstri Mühendisliği okurken buldum kendimi hem de hiç aklımda yokken. Peki pişman mıyım? Değilim gönül rahatlığıyla söylüyorum ve tavsiye de ediyorum.

Peki bu Endüstri mühendisliği nedir, ne iş yaparlar, hangi sektörde çalışırlar gibi sorulara tabii tutulduğum için ilk önce bu konular hakkında bilgi vermeliyim.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

Endüstri mühendisliği, insan, bilişim, malzeme ve makinenin yer aldığı her sistemde verimliliği sağlamak için bu sistemleri kuran ve problemsiz bir şekilde devam etmesini sağlayan mühendislik dalıdır.

Minimum maliyet ile maksimum karı, verimi, üretimi amaçlar.

Endüstri mühendislerinin diğer mühendisliklerden farkı nedir?

En belirgin özellik Endüstri mühendislerinin odak noktası olarak insanı ele almasıdır. Her şeyi daha iyi, daha etkin, daha kaliteli, daha hızlı, daha güvenli, daha az maliyetli yapmak için insanlarla çalışır. İşin bir parçasını değil tamamını ele alarak olayın bütününü görür ve ona göre hareket eder.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ HANGİ SEKTÖRLERDE ÇALIŞIR?

Problemin olduğu her yerde aslında bir Endüstri mühendisine ihtiyaç vardır.

Bu yüzden Endüstri mühendislerinin çalışma alanı oldukça geniştir. Sağlık, Danışmanlık, Ulaşım ve Lojistik, Yazılım ve Bilişim, Kamu, Bankacılık, Otomotiv, Gıda, Turizm, Girişimcilik, Tekstil, Elektronik, Eğitim, İnşaat, Savunma Sanayi gibi birçok sektörde çalışabilme imkanı vardır.

Bu sektörlerde Üretim Planlama ve Kontrol, Proje Yönetimi, Kalite Kontrol, Satın Alma, Satış Sonrası Hizmet, Pazarlama, Lojistik, Ürün Tasarımı (AR-GE) gibi bölümlerinde çalışabiliyoruz.

Üretim Planlama Mühendisi, Kalite Mühendisi, Tedarik Zinciri Planlama Uzmanı, Satış/Pazarlama Müdürü, Finansal Planlama Uzmanı, Lojistik Müdürü, Güvenlik Mühendisi, İnsan Kaynakları Müdürü, Risk Yönetimi Uzmanı, İş Geliştirme Uzmanı, ERP Danışmanı, Portföy Yöneticisi gibi vasıflara sahip olma imkanına sahipsiniz.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ NE İŞ YAPAR?

  • Organizasyon, Planlama, İş dağılımı yapmak
  • Bilgi akışını sağlamak, çizelgeleme ile desteklemek,
  • İşletmede yenilikler yapmak,
  • İşletmelerin verimliliğini artırmak ve modernizasyon çalışmalarını takip etmek,
  • Maliyet analizleri yapmak
  • Yeni bir tesis kurulacaksa yerinin seçiminden işleyişine kadar verimi artırmak amacıyla her türlü çalışmayı yapmak
  • Kalite kontrol yapmak
  • İmalat sistemlerinin otomasyonunda yer almak
  • İşletmeleri geleceğin fabrikalarına uygun bilgisayar entegreli ENDÜSTRİ 4.0’ a uygun gelişimini sağlamak
  • Projeler geliştimek ve her zaman daha iyisini hedeflemek için çalışmalar yapar.

* ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNDE İLK STAJ DENEYİMİM *

Üretim ve Yönetim olmak üzere iki stajım bulunuyor. Okullara göre farklılık gösterecek bir durum. Bu yaz ilk stajım olan Üretim Stajı yani Atölye stajımı yaptım. Biraz neler yaptım ondan bahsetmek istiyorum.

İşletmenin AR-GE bölümünde ve üretim kısmında  bulunma fırsatım oldu. AR-GE kısmında siparişlerin geldiğinde üretime nasıl alındığını hangi aşamalardan geçtiğini öğrendim. Önce yapılabilirliğini sorgulanıyor eğer uygunsa maliyet üzerine çalışılıyor ve gerekli malzeme listesi çıkarılıyor ve iş alınıyorsa üretim başlıyor. Üretimde her bir makinenin nasıl çalıştığını,mantığını öğrendim. Kesinlikle soru sormaktan çekinmeyin herkese soru sorun, sorun ki öğrenin. Ayrıca

üretim aşamasında ve nihai ürünlerin kalite kontrollerini yaptım. Dolu dolu geçen ve yorucu bir staj oldu benim için bunlar yaptıklarımın sadece bir kısmı. Endüstri Mühendisliği genel olarak böyle…

Teşekkür ederim…

Sevilay TOPÇUOĞLU