Ülkemizin büyük çoğunluğunu oluşturan öğrencilerin yanı sıra, aslında her birey sürekli bir şeyler öğrenmeye çalışıyor. Beynimiz devamlı olarak bilgiler ile uğraşıyor ve bazen öğrendiklerimizi unutsa bile o bilgileri depoluyor ve işliyor.

Bu yazıda sizlere etkili ve kalıcı bir öğrenme sağlayabilecek olan Feynman Öğrenme Tekniğinden bahsedeceğim.

Feynman Öğrenme Tekniği Nedir?

Bu teknik 1918 yılında doğmuş olan, Julian Schwinger ve Sin-Itino Tomonaga ile birlikte yaptığı parçacık fiziğindeki çalışmalarıyla 1965 yılında Nobel Fizik Ödülü alan Richard Feynman tarafından önerilmiştir. Yahudi kökenli ve Amerikalı olan teorik fizik profesörü, ”öğretmek için öğren” mottosunu hayatının bir parçası haline getirmiştir. Sadece fizik ile ilgilenmemiş, ”öğrenmeyi öğrenmek” üzerine düşünmüş ve bu konu hakkında çalışmalar sunmuştur.

Feynman’ın bize önerdiği çalışma tekniği aşağıda bahsettiğim şekildedir.

  • Öğrenmek istediğiniz konuyu seçin ve not alarak çalışmaya başlayın.
  • Çalışıp tamamlamış olduğunuz konuyu basit ifadelerle bir başkasına anlatıyormuş gibi anlatın. Hatta yanınızda bir arkadaşınız veya bir aile bireyiniz varsa direkt ona da anlatabilirsiniz.
  • Anlatırken eksikliklerinizi fark ederseniz kaynaklarınıza ve notlarınıza geri dönün. Konuyu tekrar edin.
  • Konuyu anlatırken basite indirgeyin ve benzetmeler kullanın. Eksiksiz anlatana kadar çalışmaya devam edin.

Feynman Öğrenme Tekniği Bize Ne Sağlar?

Feynman öğrenme tekniği ile çalışmak size zaman kaybı gibi görünse de hızlı ve düzenli not çıkarıldığında oldukça verimli bir çalışma tekniği olacaktır. (Not alma konusunda zorlanıyorsanız geçen haftalarda yazmış olduğum Cornell Metodu hakkındaki yazıma göz atabilirsiniz. Bu yöntem not almanızı kolaylaştıracak ve beyninizin konuyu sindirmesine yardımcı olacaktır.) Ayrıca Feynman öğrenme tekniği ile temel konuları anlamanız kolaylaşacak ve konu eksiklerinizi güzel bir şekilde tamamlamış olacaksınız.

Son olarak Standford Üniversitesinde görev yapan bir öğrenme uzmanının tavsiyelerini de sizlere sunmak istedim.

  • Altını çizme, not al. Çoğu insanın yaptığı bir hata olan önemli yerlerin altını çizme metodu aslında bizim odanlanmamızı azaltmaktadır. Önemli yerleri bir deftere not etmek daha etkili ve verimli bir çalışma yöntemi olarak görülmektedir.
  • Zor olduğunu kabullen. Bir işe, projeye veya ödevinize başlamakta zorlanıyor ve çok zor olduğunu düşünerek yapamayacağınıza inanıyorsanız, evet tabi ki de zor olan konular olacaktır. Bu durumu kabullenmeli ve özellikle de zor olandan başlamalısınız.
  • Son ana bırakma. Biliyorum bu mevzu Türk milleti için çok zor çünkü biz işlerimizi son anda yapmayı seviyoruz. Fakat işleri sıkıştırmadan düzenli ve zamana yayarak yaptığımızda zihnimiz daha berrak bir şekilde çalışmaktadır. Son ana bırakmak ise bilgilerin kalıcılığını azaltmaktadır.
  • Geri bildirimlere açık ol. Çoğu zaman bize yapılan eleştirilere sinirlenebiliriz. Ancak önemli olan nokta iyi ve haklı olarak yapılan geri dönüşleri incelemek, onlardan çıkardığımız hatalarımızı düzeltebilmektir.
  • Israrcı ol. Bir konuya çalışırken zor olsa da ”Ben bunu zaten yapamam.” diye düşünmeyin ve ısrarcı olun. Öğrenmekte istikrarlı olun.

Güzel ve kalıcı çalışmalar dilerim.

Kişisel Gelişim kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster