İş Etüdü Tanımı

İş Etüdü Neden Gereklidir? bu soruya cevap aramadan önce İş Etüdü Nedir? sorusuna cevap verelim. İş etüdü, belirli niteliklere sahip bir faaliyetin devamlılığının sağlanması işinde gereken insan ve malzeme kaynaklarından olabilecek en iyi şekilde faydalanmak için bazı teknikleri içeren bir yöntemdir. Söz konusu işin verimliliğini sağlayacak bütün faktörlerin incelenmesinde sistematik bir yöntem oluşturabilmek için iş ölçümü ve metot etüdü tekniklerinden yararlanılır.

İş Etüdünün Amaçları

İş etüdü, insan-makine-malzeme sistemlerinin mükemmel işleyişini ve bu işleyişin minimum maliyetle tasarlanmasını amaçlayan bir çalışma alanıdır. İş etüdünün diğer amaçları;

  • İşi, gerekli olmayan faaliyetlerden arındırmak,
  • İş için gerekli olan doğru zaman standartlarını saptamak,
  • İnsan gücünün doğru kullanılması için eğitimler vermek,
  • Çalışma koşullarını daha iyi hale getirmek,
  • Kullanılabilecek kaynaklardan en iyi şekilde faydalanmak,
  • İşin yapılmasına en uygun metodun bulunmasını sağlamak,
  • İş metodunun uygulanması için gereken malzeme ve araçların standartlaştırılmasını sağlamak,

Tüm bunları olabilecek en ekonomik yolla yapmak, şeklinde sıralanabilir.

İş Etüdünü Oluşturan Teknikler

İş etüdü için; iş sırasında işçiler tarafından etkin kullanılan süre, işçilerin dinlenmek için kullandığı süre, işçilerin iş başındayken etkin kullanamadıkları süre bilgileri çok önemlidir. İş etüdünün önemli olan diğer iki parçası ise metot etüdü ve iş ölçüdür. İş etüdü çalışmalarının yürütülmesi için bu iki teknik ayrılamaz bir bütündür.

Metot etüdü: Uygulanacak metodu daha basit ve etkili olarak seçmek ve en ekonomik yolu bulmak için sistematik ve gözlemci bir yöntemle iş yapmak için faaliyetlerin eleştirel bir tavırla incelenmesi işlemine metot etüdü denir.

İş ölçümü: Bir işçinin belirlenmiş bir zaman içinde tanımlanmış bir performans ile yapabileceği iş miktarını saptamak amacıyla uygulanacak tekniklerin hazırlanmasıdır.

İş Etüdü Neden Gereklidir?

Bir işin üzerinde çalışırken hep daha iyisini yapmak için araştırma halinde olmanın en önemli yararı; sistemlerde fark edemediğimiz kör noktaların oluşmasını engeller ve sistemi daha yeni hale getirme çalışmalarına kucak açar. İş etüdü, daha iyi olma konusunda sistematik işlenmiş mutlak başarıyı hedefler. Daha iyisini yapmayı hedefleyen Taylor gibi endüstri için önemli bilim insanları sayesinde bugün iş etüdü yönteminin tüm yararlarından faydalanıyoruz. Günümüzde iş etüdü başlı başına bir meslek haline gelmektedir. Çünkü başka görevleri arasında bir de iş etüdü çalışmalarını uygulamaya çalışmak önemli hataların gözden kaçmasına sebep olabilir.

İş Etüdünün Yararları

  • İş etüdü uygulamak, işleyen bir üretimin verimliliğini artırma doğrultusunda herhangi bir donanım için yatırım gerektirmeyen bir yoldur.
  • İş etüdü planlı ilerler ve herhangi bir aşamadaki sorun çözülmeden diğer aşamaya geçilmeyeceği için kusursuz bir sistem sunar.
  • İş etüdü pratiktir, her türlü iş modeline başarılı bir şekilde uyum sağlar.
  • İş etüdü uygulanması durumda hızlı sonuç alınır. Sağlanan faydalar gözle görülür ve uygulama süresince görülmeye devam edilir.
  • İş etüdü, bir üretimin planlanması ve denetlenmesi için kullanılabilecek en iyi yoldur.

Hoşunuza gitti ve beğendiyseniz Nedir? kategorisine göz atmanızı tavsiye ederim!