Bu yazıda sizlere hepimizin ortak derdi olan kariyer ve kariyer yönetimi ile ilgili bilgiler vereceğim. Öncelikle nedir bu kariyer? Kariyer, bir meslekte veya bir ilgi alanında zaman ile elde edilen yetkinlik yani başarıdır. Fransızca kökenli bir kelimedir.

Bu konuda yapmanız gereken en önemli şey kendinizi tanımaktır. Yetkinliklerinizin farkında olmak ve geliştirilmesi gereken yönlerinizi belirlemek sizi hedef belirleme konusunda yönlendirecektir. Ayrıca sevdiğiniz şeylere yönelmek de size heyecan verir. Aslında bu anlamda aldığınız her karar kariyerinizi etkileyecektir.

Bireysel kariyer gelişimi

Bireysel kariyer gelişiminde izlenen iki farklı yol vardır. Bunlardan birisi istikrar kuşağı, diğeri ise değişim kuşağıdır.

İstikrar kuşağını seçen bireyler risk almayı sevmeyen ve sadece bir konuda uzman olmak isteyenlerdir. Bireyler seçtikleri işe temel bir pozisyonda girip, zamanla girdiği alana yoğunlaşıp kendini geliştirerek o alanda mevkii olarak yükselmekte ve aslında başka bir alana yönelmemektedir.

Değişim kuşağı ise riskli kararların bol olduğu ve sürekli gelişim gerektiren bir kariyer yoludur. Burada ise birey tek bir konuya odaklanmayıp, farklı pozisyonlarda çalışmayı deneyimler. Mesela üretim mühendisi olarak girdiğiniz bir fabrikada bu deneyimi edindikten sonra Ar-Ge bölümüne geçmek buna bir örnek olabilir.

Kariyer yolu nasıl şekillenir?

Daha önceden de belirttiğim gibi kendini tanımak ve farkında olmak kariyer yönetimindeki en temel adımdır. Sonrasında ise potansiyel kariyer yollarını belirleyerek karar verme ve kendimize hedef koyma adımı gelir. Burada önemli olan nokta ise gerçekten neyi sevip sevmediğinizin farkında olabilmektir. Aile baskısı veya arkadaş etkisi gibi etmenlerle karar vermek sizi ilerideki zamanda pişman edebilir ve mutsuz olmanıza neden olabilir. Bu etkilerin neden olmadığı bir hedef belirledikten sonra ise harekete geçip kendinizi geliştirmeye başlamalısınız. Bu adımları gerçekleştirirken koç veya mentorluk yapan kişilerden destek alabilirsiniz.

” Eğer sevdiğin işi yaparsan, hayatın boyunca bir kez bile çalışmış olmazsın.” – Konfüçyüs

Özgeçmişiniz hakkında

Peki, hedefimizi belirledik ve kendimizi belli bir yetkinliğe getirdik. Şimdi ne yapacağız? Bu aşamada ilk yapacağınız şey yalın ve anlaşılır bir dil ile oluşturacağınız özgeçmiştir. Bu konuda gerçekten gereksiz bilgi vermemeye ve ciddi kıyafetle çekilmiş güzel bir fotoğraf kullanmaya özen göstermelisiniz. Fakat fotoğraf koymanız da şart değildir. İş veya staj başvurunuz için gönderdiğiniz özgeçmişte ilk izlenim oldukça önemlidir. Kendiniz hakkında kısa bir ön bilgi ile başlayıp okuduğunuz okullardan, varsa iş veya staj deneyimlerinizden, dil ve bilgisayar hakkındaki yetkinliklerinizden, katıldığınız seminer veya konferanslardan, hobilerinizden bahsedebilirsiniz. Gerçekten yaptığınız işlerden bahsetmelisiniz ki özgeçmişte hayali bir bireyden bahsetmek hoş karşılanmayacaktır. Ayrıca iletişim bilgilerinizi eklemeyi de unutmamalısınız.

Mülakat aşaması

Mülakat aşamasında ise iletişim her şeyden önemlidir. Mülakat süresince dinleyici olunmamalı ve sorulan sorulara sadece ‘Evet.’ veya ‘Hayır.’ gibi kısa cevaplar vermektense tamamlayıcı konularla eklemeler yapılmalıdır. Mülakat sırasında görüştüğünüz kişi ile dengeyi bulabilmek, çok ciddi veya çok samimi olmamak da önemlidir. Sorulan sorular karşısında anlaşılır ve net olunmalıdır. Son olarak mülakat öncesinde şirket ile ilgili araştırma yapmalı ve bu pozisyona istereyek başvurduğunuzu gösterebilmelisiniz.

Kendi kariyer yolculuğunuzda başarılar dilerim.

Kişisel Gelişim kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster