İş akışının sürekliliğinin sağlanması oldukça zordur. Fabrika yöneticileri de bunun farkında olup çözüm yolları aramaktadır. Müşteri taleplerindeki dalgalanmalar sipariş üretimindeki akış takt zamanını etkileyerek olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bunun için kapasitenizi talebi karşılayacak şekilde optimize etmemizi Heijunka yöntemi ile sağlayabiliriz.

Heijunka, üretim süreçlerinde uygulanan yalın bir yöntemdir. Üretim akışındaki eşitsizlikleri ve dar boğaz olasılıklarını en aza indirir. Müşteri taleplerinde meydana gelen dalgalanmalarla şekil alan ve mevcut kapasitenizi en iyi şekilde kullanmanıza yardımcı olan bir sistemdir. Japonca anlamı tesviyedir.

Heijunka esasında üretimden talebi rahat bir şekilde çekme prensibi ile çalışır. Ürünler süreç içerisinde oluşturulursa esnekliğin artacağını ve yoğun sipariş dönemlerinin karşılanabileceğini savunur.

Müşteri taleplerinize göre üretimi başlatmanız satın alma için de düşük envanter bulundurmanıza ve maliyetleri azaltmanıza da olanak tanır. Ayrıca takt zamanına göre hareket edileceği için talep arttığında iş yükü dağılımında eşitsizlik olmayacaktır.

Japon otomobil üreticisi Toyota uzun zaman önce geleneksel yolları kullanmayı bıraktı. Bunun yerine müşteri talebine bağlı olarak üretim hattı montajını planladı.

Heijunka ile müşteri talebindeki dalgalanmalara istikrarlı bir şekilde tepki vermenizi ve ürün ortaya koymanızı sağlar. Üretimi dengelerken de iki yöntem kullanır.

  • Hacme göre dengeleme
  • Türe göre dengeleme

Hacme göre dengeleme

Heijunka, alıdığınız ortalama sipariş hacmine göre üretimi seviyelendirmenizi sağlar. Örneğin; aylık sipariş miktarı 200 ise 1.hafta 100, 2.hafta 50, 3.hafta 100, 4.hafta 50 gibi dağıtım yapabilirsiniz. Bu şekilde talebi karşılayacak istikrarlı bir iş emri oluşturabilirsiniz. Müşteri tarafından sipariş artırımı yapılırsa akıştaki baskı olmadan çalışabilirsiniz.

Türe göre dengeleme

Farklı bulunan her bir ürün için ortalama talebe göre üretim düzenlemesi yapılır. Aynı prensip doğrultusunda her bir maldan müşteri talebini ortalama olarak karşılayabilecek ürün alanı oluşturulur. Örneğin; X ürünü 20 , Y ürünü 10, Z ürünü 10 adet ortalama sipariş büyüklüğünde ise üretim kapasitenizi 40 adet üretme olarak ayarlamanız gerekir.

Heijunka Kutusu

Toyota zorlukları ortadan kaldırmak görselleştirmek amacıyla Heijunka kutusunu geliştirmiştir. Herhangi bir heijunka uygulaması takt zamanı ile başlamalı ve heijunka kutusu ile bitmelidir. (Takt zamanı müşteri talebini kaşılamak için bir ürünü tamamlanması gereken süredir.) Heijunka kutusu, ortalama müşteri talebini karşılamak için tamamlanması gereken işleri gösteren görsel bir planlama aracıdır. Ortalama bir talebe göre üretimi optimum seviyede çalıştırır.

Görsel olarak ızgaraya benzeyen bir yapısı vardır. Izgaralar üretim tipi ve haftaları ifade eder. Yatay sütunlar ürünleri dikey sütunlar ise haftaları gösterir. Her bir ızgara ya da hücre tamamlanması gereken iş emirlerinin bulunduğu alanlardır. Takt zamanını dikkate alarak bir hücreye birden fazla iş verilebilir.

Heijunka aynı zamanda üretim sinyalleri oluşturduğu için kanban kartları ile de görselleştirilebilir. Üretim personeli tarafından rahatça kullanılır.

  • Müşteri siparişlerini karşılamak için akışı düzenler.
  • Fazla üretimi önler.
  • Stok maliyetlerini düşürür.
  • Çekme sistemi ile optimum verimlilik sağlar.
  • Çalışanları fazla iş yükünden korur.

Nedir? kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Kaynaklar

http://www.smmso.org/SMMSO2005/Papers/Furmans.pdf

http://textotex.com/application/static/data/file/Meral%20ISLER.pdf

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/751701

Etiketler: