Nanobotlar, sağlığımızı korumak üzere tasarlanmakta ve önümüzdeki yıllarda sağlık alanında büyük gelişmeler yaşayacağımızı göstermektedir. Mikroskobik boyutlardaki nanobotlar (bir nanometre (10−9 m)), teorik olarak bizi içeriden tarayarak hastalıkları tespit edebilmekte ve hastalıkları önleme, tedavi etmekte kullanılabilmektedir.
Nanobotlar hassas ve zor ameliyatları gerçekleştirip hastalıklı bölgeleri hızlı ve hijyenik koşullarda iyileştirmek için de kullanılabilir. Böylelikle zorlu ve açık ameliyatların zaman içerisinde tarihe karışması öngörülmektedir. Kısacası hastanelerde ve iyileşmek için geçen zaman ile yara izlerinde azalmayı amaçlayan bir teknolojidir.

Nanorobot Tarihi

Nanoteknoloji kavramı, ünlü fizikçi Richard Feynman tarafından atomların direkt kontrolü aracılığıyla bir sentezin ihtimalinden bahsettiği konuşmasında tartışılmıştır. 1974 yılında Nanoteknoloji terimi ilk defa Norio Taniguchi tarafından kullanılmıştır.

Richard Feynman’nın eski öğrencilerinden Albert Hibbs, Feynman’ın teorik mikro makinelerinin medikal alanda kullanımını önermiştir. Albert Hibbs, tamir makinelerinin çok küçük parçalara indirgenebileceğini belirtmiştir. Bu teori 1959 da Feynman’ın yayınladığı bir yazısında açıklanmıştır.

Nanorobotlar mikroskobik büyüklüklerde olduğundan, mikroskobik ve makroskobik vazifelerde kullanılmaları için çok fazla sayıda ve beraber çalıştırılmaları gerekmektedir. Nanorobotlar ile ilgili en ayrıntılı tartışmalar medikal nanomedicine adında Robert Freitas tarafından yapılmıştır.

Uygulamaya Ait Örnekler

Cerrahi Müdahaleler (Ameliyat)

Her cerrahi operasyon, ameliyatının yerine ve hastanın yaşına göre belirli ölçütlerde risk içermektedir. Nanorobotlar sayesinde açık ameliyata gereksinim duyulmadan müdahale etmek ve ameliyatta ki başarı oranını arttırmak mümkündür. Robotik cihazlar cerrahlara insan elinin ulaşamayacağı boyutlarda hassasiyet sağlayabilmektedir. Cerrahlar, cerrahi aletleri kullanmak yerine, bir kumanda merkezi üzerindeki kontrol kollarını kullanarak hasta içine yerleştirilen minyatür aletleri içeren robot kollarını kontrol edebilmektedir. Kumanda merkezine bağlı bulunan bilgisayar ile cerrahın kumanda üzerindeki hareketleri, robotun minyatür hareketlerine dönüştürülmüş olur.

Kanser Tedavisi

Kanser çağımızın en ölümcül hastalıklarından birisidir. Kanser hastalığının da ölüm oranını azaltabilmek için DNA nanorobotlarının özellikle kanser tedavisinde çok önemli olduğu düşünülmektedir.

Kanser ilaçlarının bir çoğunun yan etkisi vardır çünkü kanser hücreleriyle sağlıklı olan hücreler arasında ayrım yapamazlar. Araştırmacılar, nanorobotların sadece tümörlü hücreleri (antijen) hedef aldığını ve vücudun başka bir yerinde pıhtılaşmaya sebep olmadığını göstermektedir. Bu sayede, yan etkisi olmayan yani baskılanmamış kanser tedavisi önümüzdeki yıllarda mümkündür.

Diyabet Kontrolü

Diyabet hastaları gün içerisinde birçok defa kandaki glikoz miktarını ölçmek durumundalardır. Aynı zamanda tansiyon sorunu olan hastalarda komplikasyonlar çok hızlı gelişmektedir. Önümüzdeki yıllarda kan içinde dolaşan robotlar sayesinde ağrısız ve acısız şekilde kandaki glikoz oranını sürekli takibi sağlanabilecektir. Bu sayede gerekli ilaç zamanı net olarak belirlenebilecektir.

Bilim kategorisinde bulunan diğer makaleleri de okumanızı tavsiye ederiz!