Kalabalık şehirlerin en büyük sorunlarının başını trafik çekiyor. Toplu taşıma araçları her ne kadar bu sorunun önüne geçmeye çalışsa da, özellikle sabah ve akşam saatlerinde yolcu kapasitesini aşıyor. Konfordan yoksun, kişisel alanın esamesinin okunmadığı, iğne atsan yere düşmeyecek haldeki metro, tramvay ve otobüsler büyük şehirlerde yaşayan hemen hemen herkesin başlıca şikayetlerinden. Şehir içi kısa mesafe yolculuklarında, kullanışlı ve çevreci bir ulaşım aracı olan elektrikli scooterlar, büyük şehirlerdeki trafik sıkışıklığından bunalanların da imdadına yetişti. Dünya genelinde tüm araba yolculuklarının %40 kadarı 5 km altı mesafeler için yapılıyor. Araba ile yapılan yolculuklarda harcanan yakıtın ortalama %2’si yolcuları taşımak için kullanılıyor. Ancak scooterlar hem çevreci hem de eğlenceli bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. 

Geçtiğimiz senelerde Avrupa ve Amerika’da yükselişe geçen elektrikli scooter kullanımını ülkemize getiren yerli girişim Martı, Türkiye’nin en popüler teknoloji şirketlerinden birisi haline gelmeyi başardı. Oğuz Alper Öktem ve Sena Öktem tarafından hayata geçirilen Martı kısa bir süre içerisinde dikkatleri üzerine çekmeyi başararak önemli yatırımcılar tarafından desteklendi. Şimdi, Türkiye’nin birçok şehrinde görülüyor.

Martı, gelecekte hem ülkemizde daha fazla şehirde hizmet vermeyi hem de yurt dışına açılarak kendi sektöründe global piyasada da boy göstermeyi hedefliyor. Önümüzdeki bir iki yıl boyunca daha benzer bir büyüme ile gelişimine devam etmeyi planlayan Martı, her şehrin özel ihtiyaçlarına yönelik olarak üreteceği elektrikli scooterlar ile alanında fark yaratmak istiyor. Yerli üretimin öneminin farkında olan ve bu noktada kritik adımlar atan şirketin ihtiyaca yönelik tasarım ve üretim anlayışının onları yurt dışındaki rakiplerinden ayıran noktaları olduğu söylenebilir.

Elektrik Aksamı ve Yazılımı Yerli 

Martı’nın elektronik aksamı Türkiye’de üretiliyor, üzerinde kullanılan yazılım Türk mühendisler tarafından hazırlanıyor. Tüm scooterlarda optimum hız 18 kilometreye sabitlenmiş halde. Şase ve motoru Türkiye şartlarına göre tasarlanan yeni model scooter Anadolu-1’in 15 dereceye kadar yokuş çıkma kabiliyeti var. Martıları ağırlıklı olarak 18-32 yaş aralığı kullanırken onları ikinci sırada 32-42 yaş aralığındakiler takip ediyor. Scooterların güvenliği ve bakımı çok önemli ve aynı zamanda sürücülerin güvenliği de güvence altına alınmış. Sürücüler de Ray Sigorta ile sigortalanıyor. Maalesef kayıtlara geçen bir ölümlü kaza mevcut. Çalınmaya karşı da Martı’da GPS sistemi bulunuyor. Sahada da scooterların kontrolünü gerçekleştiren ekip yer alıyor.

Martı, Apple Store ve Google Play Store üzerinden uygulaması indirilerek kullanılıyor. Uygulamayı açtığınızda ekrana gelen QR kodu Martı’ya okuttuğunuzda kilidi açmak için ekranda bir şifre beliriyor ve böylece kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Sürüşü sonlandırdığınızda çevreyi rahatsız etmeyecek bir şekilde park edip kilitledikten sonra uygulama üzerinden fotoğrafını yolluyorsunuz. Yani bir diğer artısı da park yeri aramanıza gerek kalmıyor. Kullanımı oldukça kolay olsa da yine de çok dikkatli olmak gerekiyor. 

Toplu taşımaya göre nispeten pahalı olsa da kullanışlı, çevre dostu ve zamandan tasarruf ettiren bir girişim olduğu su götürmez bir gerçek. Diliyoruz ki mikromobilite ülkemizin diğer şehirlerinde de yaygınlaşır ve karbon emülsiyonunu ve trafik sıkışıklığını bir nebze daha azaltabiliriz.

Yerli Üretimde Gelişmeler kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!