Bir prosesteki ya da firmadaki akışı, hataları veya düzeltilmesi gereken sistemi büyük resme bakarak görebiliriz. Firmadaki dengeyi oluşturabilmek için ihtiyaç duyduğumuz şey şudur; proseslerin her ayrıntısını incelemek ve sorun kaynaklarında doğru düzeltmeleri yapmak.

Yamazumi, Japonca bir kelime olup iş gücü dengelemesi için hatlarda uygulanan yöntemlerden biridir. Yama (dağ) ve zumi (ortadan kaldırma) anlamlarının birleşmesinden oluşur. Sizin de kelime anlamlarından aklınızda bir şeyler canlanmıştır. Benim aklıma gelen ilk şey dağ kelimesini bir yığın olarak varsaymak ve yığınları ortadan kaldırmak şeklinde oldu.

Yamazumi, hat akışı ya da işlem adımlarının dengeli şekilde ilerleyişini ve iş yükünün eşit olmasını ifade eder. Her ne kadar hat dengelemeye benzese de aralarında ufak farklılıklar mevcuttur. Hat dengelemede işlerin ilerleyişinin nasıl iyileştirileceği üzerine görsel çalışmalar vardır. Fakat Yamazumi’de önemli olan operatörlere işlerin takt zamanı baz alınarak dağıtılmasıdır. Bu yüzden iş gücü dengelemesi olarak hat dengelemeden ayrılmaktadır. Daha doğrusu farklılaşmaktadır.

Yamazumi’de ana hedef işçi verimliliğini artırıp hattı maksimum noktasında dengeli kullanmaktır. Müşteri taleplerindeki dalgalanmalara uygun olarak istasyonlardaki işler dengelenmek ister. Bu yüzden standart iş formları ve iş standartlarından yararlanılır. Etkili bir dengeleme çalışmasında yararlanılan standart formların ve iş standartlarının doğru olması önemlidir. Böylece çalışmanız kağıt üstünde kalmaz ve uygulanabilir.

Yamazumi grafiği, üretim hatlarında sıkça uygulanan analiz tekniklerinden biridir. Grafik oluşu ile görsel olarak iş yüklerinin yoğunluğunu görebilme imkanı sağlar. Geniş perspektifi ile odaklanılacak alan (değerli ve değersiz dediğimiz müşterinin bize ödeme yaptığı alanlar) belirlenmesi kolaylaşır. Değer katmayan iş yükü görsel olarak çalışanlara sergilenir. Böylece çalışanlarda değerli zamanların farkına varıp onlara odaklanabilmektedir.

Yamazumi Grafiği

  • Grafiği hazırlamak için çalışılacak istasyonda video kaydı alınarak çalışmalar yapılmaktadır.
  • Çekilen video kaydı incelenerek iş adımları, değerli ve değersiz işler tek tek belirlenir.
  • İstasyondaki her iş için gafik üzerinde metin kutusu vardır. İş tanımı ve süresi buraya yazılır.
  • Değerli ve değersiz işler birbirinden ayrılır. Görsel açıdan kolay anlaşılabilmesi için değerli işler “yeşil” , değersiz işler de “kırmızı” ile boyanır. (Renkler farklılık gösterebilir. Ancak kırmızı ve yeşilin herkes üzerinde genel bir anlamı vardır. Anlaşılması kolay olacağı için tercih edilir.)
  • Çalışılacak grafik için X-Y koordinat düzlemi gibi düşünürsek X düzlemi istasyon ya da işçi adedi , Y ise o işçi ya da istasyona ait Takt time süresini gösterir.
  • Grafik üzerinde konumlandırılan kutular takt time ile mevcut durum arasında oluşan farkların görsel olarak görülmesine imkan tanır.
  • Takt time süresi aşılan yerler için dengesiz iş yükleri belirlenir ve diğerlerine pay edilebilir.

İş gücü dengeleme ile prosesler arasındaki koordinasyon sağlanır. Düzensizlik ortadan kalkar. Birbirlerini bekleyen istasyonlar (tembel yapılar) tespit edilerek iş yükleri azaltılır. Daha verimle çalışan bir üretim tesisi elde ederiz.

Mühendislik kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Kaynak

https://acikerisim.uludag.edu.tr/handle/11452/9993

https://www.tespam.org/wp-content/uploads/2020/03/Statistical-Analysis-in-Assembly-Line-Balancing_-Lean-Manufacturing-Application-in-Energy-Sector528401-996648.pdf

https://www.researchgate.net/profile/Filiz_Ersoz2/publication/338952718_Demir-Celik_Uretim_Hattinda_Yalin_Uretim/links/5e6b7a73458515e55576b47c/Demir-Celik-Ueretim-Hattinda-Yalin-Ueretim.pdf

http://www.astrj.com/Optimization-of-Production-Processes-Using-the-Yamazumi-Method,80921,0,2.html