5G nedir, nerelerde kullanılır, iletişim şeklini nasıl değiştirir? Bu ve buna benzer kafanıza takılan soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabileceksiniz.

5G Nedir?

5G, mobil ağların 1G, 2G, 3G ve 4G’den sonra yeni gelen 5.nesil kablosuz ağıdır. Çalışma prensibi olarak makineler, nesneler ve cihazları birbirine bağlamak için tasarlanmıştır. 4G teknolojisi LTE’nin yerini alacak ve hızını arttıracaktır. 5G ile indirme ve yükleme esnasında geçen süreler azalacaktır. Daha yüksek performans ve verimlilik sağlayacaktır. Ayrıca cihazların kablosuz ağlara bağlanma süresi de azalacaktır. 5G’ye gelene kadar kullanılan internet hızları arasında pek fark yoktur. Yeni nesil kablosuz ağın insan hayatında yeni bir yaşam düzeni oluşturacağı söylenmektedir.

Türkiye ortalamasına bakıldığı zaman evlerde kullanılan internet hıznın 10-16 Mbps olduğu görülmektedir. Her ne Kadar 4G teknolojisi 1 Gbps hızı vadetse de bu düzeye Türkiye’de ne yazık ki pek çıkılmadı. Hal böyle olunca indirme işlemleri uzun vakitler almaktadır. Yeni gelen 5G teknolojisi ile bu hız sorunların ortadan kalkacağı beklenmektedir. Yeni teknoloji 10 Gbps a varan internet hızı sunmaktadır. Bu hızda bir internet ile 4K-8K çözünürlüklü videolar, oyunlar veya filmlerin izlenmesi ya da indirilebilmesi çok kolay olacaktır.

Kısaca eski nesil internetlerden bahsedecek olursak;

1G Birincil Nesil : 1980’lerde ortaya çıkmıştır ve analog ses iletimi gerçekleştirmiştir.

2G İkincil Nesil : 1990’ların başında ortaya çıkan mobil ağ dijital ses iletimini bizlere tanıttı.

3G Üçüncül Nesil : 2000’lerin başlarında mobil verileri hayatımıza dahil etmiştir.

4G Dördüncü Nesil : 2010’lara tekabül eden 4G LTE teknolojisi, mobil ağlardaki geniş bant çağını başlatmıştır.

5G Beşinci Nesil : 2019’un başlarında ortaya çıkmıştır. Eski nesillere oranla daha gelişmiş bir arayüzdür. Kullanıcılarına daha etkili bir deneyim sağlamak, dağıtım modellerini güçlendirmek ve yeni hizmetler sunması için tasarlanmıştır. Yüksek hız, güvenlik ve tolare edilebilir zaman gecikmesi sunmaktadır. Sadece PC, tablet, telefon gibi cihazlarda değil ulaşım, sağlık, tarım, lojistik ve daha birçok farklı alanda hizmet ekosistemini genişletmiştir.

5G şu an kullanım olarak mevcut olsa da her ülkede kullanılabilir durumda değildir. Ayrıca 5G teknolojisini destekleyen telefonlar henüz yaygınlaşmamıştır. Teknolojiyi kullanabilmek için uygun cihaza sahip olmanız gerekmektedir.  Şu anda 35’ten fazla ülkede kullanımı mevcuttur ve artmaya devam etmektedir. Tüketiciler ise bu teknolojiyi deneyimlemek için sabırsızlanmaktadır. 5G teknolojisini destekleyen cihazlar yaygınlaştığı zaman operatör aboneliği de kullanılabilir hale gelecektir.

5G TEKONOLOJİSİ NELERİ SAĞLAYABİLİR?

LTE, hızlı günün yoğun saatlerinde yavaşlamaktadır. 5G ile bu sorun ortadan kalkacaktır. Geniş kullanım alanı sunacaktır.

Araçlarımız daha otonom hale gelecek ve birbirleri ile etkileşim halinde olacaklar. Yol koşulu, performans bilgileri gibi birçok konuda yoldaki diğer araçlar ile iletişim kurabilecekler. Olası bir kaza anını böylece önceden tahmin edebilirler hale gelecek ve kaza riskini azaltacaktır.

Tehlikeli ortamlarda çalışan makineler için teknisyenlerin uzaktan erişimini sağlayacak ve makine kontörlünü daha güvenli olarak gerçekleştirebilecekler. Çalışanın güvenliğini sağlayacaktır.

Hassas cerrahi gerektiren işlemlerde ve uzaktan cerrahi operasyonlarda düşük zaman gecikmesi sayesinde teletıpın etkin kullanımını sağlayacaktır. Bununla ilgili bir örnek Çin’de uzaktan ameliyat olarak başarılı şekilde gerçekleştirilmiştir.

Sadece bunlarla da sınırlı kalmayacağını bildiğimiz 5G teknolojisi keşfedilmeyi bekleyen bir cevherdir. Daha bağlantılı, daha hızlı, daha etkin ve daha akıllı bir gelecek bizi beklemektedir.

5G’nin Riskleri

Mevcut baz istasyonlarının yanı sıra yeni anten ve baz istasyonlarının kurulumunu gerektirmektedir. Bu durum insan sağlığı üzerinde nasıl bir etki bırakacağı henüz bilinmeyip endişe uyandıran etkenler arasında yer almaktadır. Ayrıca büyük veri (big data) problemi burada da karşımıza çıkarak güvenlik risklerini ortaya çıkartıyor. Her alanda birbirine bağlı olacak olan cihazlar veya uygulamalar ile birlikte güvenlik riskleri de artmaktadır. Sadece bununla da kalmayıp yeterli teknolojik alt yapısı olmayan ülkeler dışarıdan ithal ettiği taktirde siber güvenlik alanında zayıflık gösterecektir.

Siz neler düşünüyorsunuz? Gerçekten 5G gerekli olan güvenli ortamını oluşturabilir mi? Baz istasyonları sağlığımızı tehdit edecek mi? Bana kalırsa kafamızda oluşan birkaç soru dışında hayatımızı kolaylaştıracağı bir gerçek.

Nedir? kategorisindeki diğer yazılarımıza da okumanızı tavsiye ederiz!

Kaynakça

1

2