Yüksek Lisans/Doktora yapma yolunda istenilen özelliklerden biri girmek istediğiniz bölümün bulunduğu üniversitesinin belirlediği ALES sınav barajını aşabilmek. Bu yolda ilerlerken ALES/1 2020 sınavını da geride bıraktık. Sınav 50 Matematik ve 50 Türkçe sorusundan oluşan sınavda sonunda adayların genel olarak yakındığı durum ise sınav süresinin yetersizliği ve Türkçe paragraflarının zorluğu idi.

Ve çılgın dağcılar ile makarna sorusu ise adayların beynini yakmakta gayet başarılıydı.

Zorlukların içerisinde çok güzel paragraf sorularıyla adayları etkilemeyi de başardı ALES.

ALES 100 soruluk bir sınav. Sınav süresi ise 150 dk. Bakınca gayet makul bir süre olarak görünüyor aslında ama özellikle Türkçe bölümünde uzun ve ikileme düşüren sorular sürenizin yetişmesini engelleyebiliyor. Durum böyle olunca okuduğunu anlama ve yorumlama yeteneğinin önemi ortaya çıkıyor. Adaylara genel olarak sınava hazırlanırken, bol bol paragraf sorusu çözmek ve kitap okumak tavsiye edilir. Matematik bölümünde genel olarak basit sorular ile başlayan sınav belirli bir soru sayısından sonra daha çok problem tarzında bir soru şekline dönüyor.

ALES’e Nasıl Hazırlanmalı?

Benim alanım sayısal olduğu için ben Matematik ağırlıklı bir çalışma yapıyorum. Fakat bu demek değil ki Türkçe’nin önemi yok. Kesinlikle Türkçe netleri sizi 90 üstüne taşıyacak tek kriter. İki bölümünde tam anlamıyla çözebilmek yüksek bir puan alabilmek için anahtar noktanız. ALES’e hazırlanırken uygulanan metotlar aslında kişiden kişiye değişkenlik gösterir ama bu yazımda genel olarak bir çalışma profili çizmeye çalışacağım.

Öncelikle Matematik bölümünde temel bilgilerinizi hatırlamıyorsanız, eksik olduğunuz noktalar varsa, fakat bu eksiklik biraz soru görsem hatırlarım şeklinde ise;

Çözümlü bir soru bankası alarak ilk olarak bu kitabı bitirmenizi tavsiye ederim. Çözümlü olması sayesinde unuttuğunuz bilgileri ve çözüm yollarını çözüm kısmında görerek hatırlayıp tekrar etme şansına sahip oluyorsunuz. Türkçe bölümü de yine Matematik bölümünde olan mantık ile aynı.

Fakat Türkçe bölümünde paragraf uzunluğu, anlam zorluğu gibi nedenlerde olduğu için, Türkçe için paragraf içeren soru bankaları var. Bu kitapları alarak çözmenizi tavsiye ederim.

Soru bankası ile bilgilerinizi hatırlayıp eksikleri tamamlama sürecine ALES’e 3 ay kala başlayın. Bu süre sakin bir tempoda düzenli ilerlediğiniz takdirde istediğiniz puanı almak için yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

Soru bankasını yaklaşık 1 ay kadar sürede bitirmeye çalışın ne kısa ne uzun yeterli bir süre. Aldığınız soru bankasında bulunan konu testlerini Matematik ve Türkçe eş zamanlı olacak şekilde planlayarak bölün.

Örneğin;

1.Gün

Temel Kavramlar konu testleri + Türkçe Sözcükte anlam konu testleri şeklinde

Bu düzende 1 ayda soru bankasındaki testleri tamamlayacak şekilde bir plan yapın. Soru sayısının çokluğuna göre bu süre 1 buçuk aya çıkabilir. Önemli olan düzenli bir tempoda çalışmanızı sürdürmek, az bile olsa devamlı olduğunda istenilen sonuç alınacaktır. Planınızı oluşturmakta kullanmanız için ALES konu listesini ekliyorum :

MATEMATİKTÜRKÇE

1. Temel Kavramlar
2. Çözümleme
3. Bölme ve Bölünebilme
4. Asal Çarpanlar, Ebob-Ekok
5. Rasyonel Sayılar
6. Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer
7. Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma
8. Üslü Sayılar
9. Köklü Sayılar
10. Denklemler
11. Oran-Orantı
12. Sayı ve Kesir Problemleri
13. Yaş Problemleri
14. İşçi ve Havuz Problemleri
15. Hareket Problemleri
16. Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri
17. Karışım Problemleri
18. Kümeler
19. İşlem
20. Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık
 
Ales Geometri
 
1. Doğruda Açılar
2. Üçgende Açılar
3. Üçgende Uzunluk ve Alan
4. Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik
5. Dörtgenler
6. Çember ve Daire
7. Analitik Geometri
8. Katı Cisimler
 
Sayısal Mantık
 
1. Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma
2. Şekil Yetenek ve Sayı Dizileri
3. Mantıksal Muhakeme Problemleri
1. Sözcükte Anlam
2. Cümlede Anlama
3. Anlatım Biçimleri
4. Paragraf
5. Anlatım Bozuklukları
 





Mantıksal Akıl Yürütme
 
1. Şifreleme, Şifre Çözümleme
2. Sözel Akıl Yürütme ve Sözel Zekaya Dayalı Problem Çözme

Soru bankanızı tamamladıktan sonra deneme çözmeye başlayın. Piyasada satılan farklı denemeleri alarak çözmenizi tavsiye ederim. Denemelerin zorluk seviyeleri farklı oluyor çünkü. Deneme alırken basitten zora doğru bir sıralama yapın. Öncelikle kolay denemeleri çözün bilgileri pekiştirerek sınav uzunluğu soru yapıları mantığını oturtun öncelikle. Zor denemeden başlamak başarısızlık durumunda sadece heves kırıcı olacaktır.

İlk etapta iki günde bir deneme ile başlayın. Eğer evdeyseniz ortamınız uygun ise denemenizi gerçek bir deneme gibi yapın. Saat 10:15 de denemenizi çözmeye başlayın ve 12:45’de bitirin. Deneme yaparken bölmemeye dikkatinizi dağıtacak başka bir işle uğraşmamaya çalışın. Bu sınavda daha rahat uyum sağlamanızı sağlayacaktır. Denemelerinizi mutlaka kontrol edin ve bilemediğiniz soruların çözümlerini tam olarak anlamadan yeni sorulara geçmeyin. Deneme sonuçlarınıza göre hangi konularda yanlışlarınızın çıktığını analiz ederek, o konuları kısa bir tekrar şeklinde gözden geçirebilirsiniz. Son 1 ay kala geçmiş yılların ALES sorularını alarak deneme şeklinde devam edin. Çıkmış ALES sorularını çözdükten sonra yine cevabını bilmediğiniz sorulara mutlaka bakın ve çözümleri öğrenmeye çalışın. Bu sınavlarla ilgili video çözümler oluyor bu tarz kaynaklardan da yararlanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır? kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!