Ses Asistanı (Yardımcısı) Nedir?

Ses Asistanı, isminden de anlaşılacağı gibi, kullanıcının sesi ile çalışan bir yardımcıdır. Sesli asistanlar teknolojinin gelişmesi ile hayatımızın birçok alanına girmiştir. Telefonunda, hoparlörde, tablette, akış kutusunda veya İnternet’e bağlı başka bir cihazda mevcut olan kişisel bir yardımcıdır.

Sesli asistan yapay zeka teknolojisi ile beraber çalışmaktadır. Basit bir robot olarak düşünmek yerine işlerimizi kolaylaştıran bir dost olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu asistan, işlerimizi kolaylaştırmak ve kullanıcıyı daha iyi tanımak için tasarlanan yapay zekayı kullanmaktadır. Böylece kullanıcıya kolay ve hızlı bir şekilde yardımcı olabilmektedir.

Son yıllarda kullanımın artmasıyla çoğu akıllı cihazda yüklü bulunmaktadır. En yaygın kullanım alanları; Microsoft’un Cortana, Amazon’un Alexa, Google Asistan’ı ve Apple’ın Siri’si olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye’de sesli asistanlar genellikle bankacılık sektöründe kullanılmaktadır. Türkiye de kullanılan sesli asistan örnekleri; İş Bankası Maxi, Ceyd-a, Garanti Cep UGİ, Yaani Asistan.

Ses Asistanı ile Ne Yapılabilir?

Ses asistanıyla birçok farklı iş yapabilirler. Dünya’nın kaç yaşında olduğundan insan vücudundaki kemik sayısına kadar akla gelebilecek her bilgiyi öğrenmek için İnternet’e bağlanır. Takvimlerinize kişisel bir asistan gibi notlar alabilir, zamanlayıcı ve alarm gibi diğer yararlı işleri de yapabilirler. Sizin yerinize hastaneden doktor randevusu alabilir yada restoranı aramayıp istediğiniz zaman için bir masa rezerve edebilirler. Ayrıca akıllı ev aletlerini (fırın,klima vb.) ve termostatları da kontrol edebilirler.

Ses Asistanı Nasıl Çalışıyor?

Her ses asistanı türü farklı yazılım programları tarafından desteklenmektedir. Bu ürünlerde temel adımlar aşağıdaki gibidir;

Metin Motoruna Konuşma: Kullanıcı girişini (Bugün günlerden ne? Bugün hava durunu nasıl? gibi konuşma komutlarını) dönüştürür. Ses, canlı ses veya önceden kaydedilmiş ses dosyası olarak girilebilir.
Gürültü Azaltma Motoru: Ses dosyaları gürültülü olabilir, bu sebeple programın temiz ses çıkarmak için beyaz gürültüyü filtreleyeceği bir yolu olması gerekmektedir.
Etiketleme ve Ses Tanıma: Kullanıcının görevini yerine getirmek için, sistemin her sonucu belirli bir konuyla etiketlemesi gerekmektedir. Etiketlemenin doğru olması için, yapay zeka sistemi genellikle yüzlerce farklı veri setiyle eğitilir, farklı soruların farklı etiketlere nasıl sınıflandırılacağını öğrenir.
Konuşma Sıkıştırma Motoru: Çoğu yapay zeka asistanı bir sunucuyla etkileşime girmektedir. Siri, Google Home ve Alexa İnternet bağlantısının olmadığı zamanlarda kullanılamaz. Bu araç kullanıcının sesini sıkıştırır, böylece ses dosyası sunucuya daha verimli ve hızlı şekilde gönderilebilir ve işlenebilir.
Kullanıcı Ara yüzü: Yapay zeka ürünlerinin kullanılabilmesi için, her ürünün bir ara yüze ihtiyacı vardır.

Teknoloji kategorisindeki diğer yazılarımıza da okumanızı tavsiye ederiz!