İnsan var olduğundan beri çeşitli maddelerle oynayarak, vurarak, şeklini değiştirerek formlarını değiştirmiştir. Bu değişiklikler insanların yeni aletler bulması ve bu aletleri hayatını kolaylaştırmak için kullanmasıyla devam etmiştir. İnsanlık aletlerin icadıyla beraber hayatını kolaylaştırmak için yeni düşünceler ile ilerlemiştir. Bu düşüncülerin yakın çağımızdaki en iyi örneği robotlardır.

 İlk Örnekler

Milattan önceki dönemde robot teknolojisi için ilk adımlar atılmıştır. İnsanlığın yaşamının en teknolojik olmadığı düşünülen dönemlerde bile hareketli su saatleri, otomatik açılan tapınak kapıları icat edilmiştir. Bu icatlar o dönem için inanılması güç eserlerdir. Krallar, din adamları, halk çoğu zaman bu çeşit icatların bu dünyaya ait olmadığı düşüncesiyle mucitleri cezalandırmıştır. Ancak bazı krallar veya ülkenin önde gelen üyeleri bu icatların faydalarını görmüştür. Öncü olmanın ve bilimin faydalarını fark eden bu şahsiyetler bu mucitlere parasal ve siyasal destekler sunmuştur. Mucitlerin ve bilim adamlarının destek aldığı ülkeler tarihin yapı taşlarını kendileri dizerek, tarihi yönlendirmiştir.

 Mucitler daha önce yapılmamış bu aletleri, nesneleri bulurken ne düşündüler? Robot fikrinin oluşumundaki düşünceler burada ana fikirdir. İnsanlığın işleri kolaylaştırmak ve geliştirmek için olan merakı. Bu merak ilerleyen bir teknoloji çılgınlığı yaratmıştır. Bu çılgınlık günümüzde her sene üretilen sayısız robotun ve robot içeren icatların başlangıcıdır.

İlk Robot

George Devol isimli bir mucit, 1946 yılında manyetik kayıt yapabilen ve tekrar çalıştırılabilen bir ürün tasarladı. Bu ürün üzerine çalışmalarını devam ettirmesi ve durmaması ona 1954 yılında yaptığı patent başvurusuna ulaştırdı. Yaptığı patent başvurusu programlanabilen çok amaçlı bir robot içindi. Bu icadın ilerleyen yıllarda çılgın bir endüstri ortaya çıkaracağını o dönem kimse tahmin edemezdi.

 Daha sonra Devol ilk robot firması olan Unimation’ı kurdu. Bu şirketin kurulması ile robot üretiminin ilerleyeceği ve büyük bir ticaret ortamı yaratacağı belli oldu. Bu alana yapılan yatırımlar arttı. Yapılan yatırımların artması sektörün büyümesi için gerekliydi. Teknoloji üretmenin maliyeti çok yüksekti. Bu maliyeti hevesli her girişimci karşılayamıyordu. Devletlerin ve büyük şirketlerin bu alana yatırımlarını yönlendirmesi ile sektör büyüme ivmesini arttırdı. Büyüme çeşitlendirmeyi peşinden getirdi. Robotlar sadece robot olarak kalmadı ve pek çok alana eklenerek çalışma biçimlerini değiştirdi. Artık robotlar her yerde diyebiliriz.

Kullanım Alanları

 Bahsettiğimiz bu çeşitlilik aslında robotların insanların olduğu her yerde bulunduğu bir dönemi getirdi. Endüstriyel robotlar; insanların çalışma alanlarını bile elinden almaya başladı. Pek çok sanayi üretiminde robotlaşma karı yükseltmek için gerekliliktir. Operasyon robotları, sağlık alanındaki robotlar, eğitim ve eğlence alanında robotlar, tarım ve hayvancılık alanında robotlar, ulaşım alanında robotlar. Bu alanların neredeyse tüm yaşamımızı kapsamaktadır. İnsanların robot düşüncesini besleyen sibernetik alandaki robotlarda çok fazla gelişim gösterdi. Artık bu robotlar; insanlar ile sohbet edip, şarkılar söylemektedir. Yarın neler yapacaklarını ise hep beraber belirleyeceğiz.

Nasıl Yapılır? kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Etiketler: