Hava kirliliğinin en büyük nedeni olarak görülen ulaşım araçları, fosil yakıtların günden güne tükenmesiyle beraber evrim geçirmeye başladı. İklim değişikliğinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde en kötü etkilerini göstereceğini belirten bilim insanları, bundan kaçınmak için enerji kullanım şeklimizi ve kaynaklarımızı değiştirmemiz gerektiğini vurguluyor.

Ulaşım araçlarından kaynaklanan emisyonlar sadece çevreyi kirletmekle kalmayıp astım, bronşit gibi akciğer hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, kanser gibi çok ciddi sağlık problemlerine de yol açıyor. Tam olarak burada devreye, temiz ve yenilenebilir enerji ile çalışan otomobiller giriyor. Şu anda piyasada 4 farklı teknoloji ile üretilen bu otomobillere gelin birlikte göz atalım.

Tam Elektrikli Sistem Otomobiller

Sıfır emisyonlu olarak kabul edilen bu araçlar yalnızca elektrikli motor ile çalışırlar. Elektrik, şarj edilebilir piller içinde saklanır. Diğer tip motora sahip araçlara göre hızlanma hızı daha fazladır bu nedenle daha hafif sürüş hissi yaşatır, ayrıca oldukça sessizdir.

Yılda ortalama 2000 kWh elektrik tüketen otomobil, şarj istasyonlarında veya ev tipi şarj üniteleriyle şarj edilebilir. Bataryaların yüksek enerji yoğunluğuna sahip olması aracın daha fazla yol almasını sağlar. (Türkiye’nin ilk yerli, elektrikli otomobillerde kullanılabilecek batarya üretiminin de Sakarya Üniversitesi bünyesinde üretileceğine de değinmek gerekir.)

Elektrikli-Araclarda-Kullanilan-Motorlar-ve-Ozellikleri-elektrikport-6.jpg

Hibrit (Melez) Sistem Otomobiller

Adından da anlaşılacağı üzere hem benzin motorunu hem de elektrikli motoru bir arada bulunduran otomobillerdir. Elektrikli motorun asıl görevi, benzin motoruna destek olmaktır. Bu sistemin kullanıldığı otomobiller hangi motoru ne zaman devreye sokacağını kendisi karar verir. Örneğin kalkışta elektrik motorunu kullanarak aracın çok daha iyi tepki vermesini sağlar ve araç, ayak frenden çekildiğinde yavaş yavaş kendiliğinden ilerler. Benzin motoru ve elektrikli motor, araç sabit hızda seyir halindeyken yakıt tasarrufunu optimuma ayarlayacak şekilde birlikte çalışırlar. Yokuş tırmanma gibi yüksek tork gerektiren durumlarda da aynı şekilde çalışarak performansı maksimum seviyeye çıkarırlar. Fren dönüşüm sistemi ile, frene her basıldığında kinetik enerji elektrik enerjisine dönüştürülerek bataryalar şarj edilir. Yalnızca elektrik motoruyla çalışan araçlara göre satın alım maliyeti daha düşük olan hibrit sistemli otomobilleri Toyota geliştirmiştir.

131121.image0.jpg

Menzil Arttırıcı (Range Extender) Sistem Otomobiller

Çalışma prensipleri hibrit araçlarla neredeyse aynıdır. Ancak benzinli motorun bu sistemle çalışan otomobillerdeki görevi yalnızca bataryaları şarj etmektir. Bu otomobillerde şarj için hem priz düzeneği hem de fren dönüşüm sistemi olmak üzere 2 seçenek vardır. Bu sistemle çalışan otomobillere BMW i3 örnek verilebilir.

image-asset.jpeg

Şarj Edilebilir (Plug-in) Hibrit Sistem Otomobiller

Hibrit sistem araçlara göre bataryası biraz daha büyüktür. Şarj için fren dönüşüm sisteminin yanı sıra priz düzeneği de mevcuttur. Normal hibrit sisteme göre daha uzun menzil avantajı vardır. Uzun yolda da kullanılabilmesi ve ekonomikliğiyle en çok tercih edilen elektrikli otomobil türüdür.

44-49_Plug-in-Hybrid-System_atrMay18_1.jpg

Mühendislik kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!