Her bireyin veya kurumun, sahip olduğu güçlü ve zayıf yönleri ile bunlara bağlı olarak oluşan tehditleri ve fırsatları vardır. Kurumun veya bireyin başarısı için bunların doğru analiz edilmesi ve yorumlanması gerekir. İşte SWOT analizi bizlere bu konuda yardımcı oluyor.

Swot Analizi Nedir ve Neden Yapılır?

İlk olarak 1960’lı yıllarda Harvard Üniversitesi profesörleri Edmund P. Learned, C.Roland Christensen, Kenneth Andrews  ve William D. Guth tarafından geliştirilmiştir. Türkiye’de her geçen gün daha fazla uygulanmaktadır. Bir işletme için yapılabileceği için bireyler için de yapılabilir. Örneğin; bireysel olarak yeteneklerimizi, becerilerimizi veya sahip olduğumuz fırsatları değerlendirip doğru kariyer planları yapabilmemize; işletmemiz veya rakip işletme için yaptığımızda ise sektör içi rekabette daha iyi bir konuma gelmek için adımlarımızı belirlememize yardımcı olmaktadır.

Swot Analizi

Strenghts (güçlü yönler) , Weaknesses (zayıf yönler), Opportunities (fırsatlar) ve Threats (tehditler) kelimelerinin baş harflerinden oluşan SWOT Analizi; bu dört noktayı bir bütün olarak ele alıp; özellikle stratejik kararlar alma konusunda gerçekçi bir değerlendirme imkanı sunmaktadır. Firmalar için sektörün ve firmanın güçlü ve zayıf yönlerinin belirlendiği, fırsatların ve tehditlerin değerlendirildiği analiz şeklidir. Böylece doğru stratejik adımlar belirlenmektedir. Analiz sonucunda çeşitli değerlendirmeler ve raporlar elde edilir. Güçlü ve zayıf yönler kurumun veya bireyin iç faktörlerini; fırsat ve tehditler ise dış faktörlerini temsil etmektedir.

Swot Analizi Nasıl Yapılır?

Sırasıyla güçlü yönlerin, zayıf yönlerin, fırsatların ve tehditlerin belirlenmesi şeklinde gerçekleşir. Fırsat ve tehditler çoğu zaman gözden kaçırılan unsurlar olduğu için bu analizi yapmak bu bağlamda çok önemlidir. Fırsatların belirlenmesi ile büyüme; tehditlerin belirlenmesi ile de önlem alma konusunda önemli adımlar atılmış olur.

Swot analizini çeşitli durumlara uyarlamak mümkündür. Profesyonel hayatta kullanılmasının yanı sıra kişisel swot analizinin yapılması bireysel başarı için önemli bir adımdır. Swot analizi ile birey zayıf yönlerini iyileştirebilir, güçlü yönlerini geliştirip daha fazla kullanabilir, fırsatların ve tehditlerin farkında olur. En önemli nokta gerçekçi cevaplar vererek dürüst bir değerlendirme yapabilmektir.

Eğer sizler de kişisel swot analizini yapmak isterseniz ihtiyacınız olan şey kağıt, kalem ve rahat düşünebileceğiniz bir ortam. Dört kısımdan oluşan kişisel tablonuzu doldurmak için aşağıdaki sorulardan yararlanabilirsiniz:

Güçlü Yönler:

  1. Diğerlerine göre daha iyi yaptığım şeyler neler?
  2. Başarılarım neler?
  3. Katıldığım etiğimler, aldığım sertifikalar neler?
  4. Çevremdeki insanlar hangi güçlü yönlerimin farkında?

Zayıf Yönler:

  1. Diğerlerine göre eksik olduğumu hissettiğim şeyler neler?
  2. Başarısızlıklarım neler?
  3. Yapmaktan kaçındığım, yapmayı sevmediğim şeyler neler?

Fırsatlar:

  1. Yakın zamanda katılacağım yeni bir eğitim var mı?
  2. Yurtdışında dil eğitimi imkanına sahip miyim?
  3. İş ve sosyal çevrem geniş mi?
  4. Yaşadığım şehrin olanakları neler?

Tehditler:

  1. Çok eğitimli ve yetenekli rakiplere sahip miyim?
  2. Gelecekte beni nasıl tehditler bekliyor?
  3. Ekonominin durumu beni/işimi nasıl etkileyecek?

Bu sorular baz alınarak ve kendi bulunduğunuz şartlara göre sorular oluşturarak yaptığınız detaylı bir analiz sonucunda;

  • Güçlü yönlerimi nasıl kullanabilirim?
  • Zayıf yönlerimi nasıl güçlendirebilirim/yok edebilirim?
  • Fırsatları en iyi şekilde nasıl değerlendirebilirim?
  • Tehditlere karşı neler yapmalıyım?

sorularına cevaplar verdiğinizde başarılı bir kişisel swot analizi yapmış olacaksınız. Böylece geleceğiniz için daha doğru adımlar atabileceksiniz.

Nedir? kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!