Problemleri tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırıp ayrı ayrı değerlendirerek problemin tümünü çözmeye analitik düşünme denir. Analitik düşünmenin uygulanması öncelikle problemin küçük alt başlıklara bölünmesi, ardından her başlığın kendi içerisinde çözülmesi ile gerçekleşir. Yani parçadan yola çıkılarak bütün çözülür. Bu şekilde, olayları daha geniş açıyla ve çok yönlü bir şekilde ele almak mümkün olacaktır. Karmaşık ve zor problemler bile bu düşünme yöntemi ile yönetilebilir ve çözülebilir hale gelmektedir.

Her yaşta insan için önemli olan bu düşünme yöntemi herkese kazandırılmaya çalışılması ve hayat boyu geliştirilmesi gereken bir özelliktir. Peki bu özellik nasıl geliştirilebilir? Analitik düşünceyi geliştirebilmek için yapmamız gereken kesin yöntemler olmasa da yardımcı olacak yöntemler mevcuttur. Bunların kimisi de aslında günlük hayatta yaptığımız şeylerdir.

Analitik Düşünceyi Geliştirme Yolları

  • Grup halinde strateji oyunları veya interaktif zeka oyunları oynamak
  • Matematiksel problemler veya sudoku gibi sayısal bulmacalar çözmek
  • Kitap okumak (özellikle de polisiye tarzı kitaplar)
  • Polisiye, bilim-kurgu filmler izlemek
  • Araştırma yapmak
  • Münazara gibi tartışma gruplarına veya etkinliklerine katılmak

şeklinde maddelenebilir. Polisiye romanlar ve filmler bir sonraki adımın öngörülmesini ve tahmin etmeyi sağladığı için bu maddeler arasında önemli yer tutar.

Aktif olarak yapabileceğimiz bu şeyler dışında hayatımız boyunca benimsememiz gereken alışkanlıklar da mevcuttur. Örneğin; kendimizi birçok konuda geliştirmek ve farklı konularda bilgi sahibi olmak bize problemler karşısında çözüm için gerekli olan geniş perspektifi sağlayacaktır. Bu sayede çözüm yöntemleri çeşitlendirilecektir. Farklı konularda okumalar yapmak, araştırmalar yapmak, konferanslara veya akademik konuşmalara katılmak, yararlanabileceğimiz doğru ve kaliteli kaynaklar bulmak ve bu kaynaklardan fayda sağlamaya çalışmak da analitik düşünmeyi geliştirmek için büyük önem arz etmektedir. Bunun dışında düşünmeye zaman ayırmak da çok önemlidir. Bu doğru kararlar alınmasını sağlayacaktır. Bir diğer konu detaylara önem vermek ise; aslında analitik düşünmenin temelini oluşturmaktadır. Dolayısıyla problem çözümlerinde detaylara dikkat etmek gereklidir. Detaylar üzerine düşünmek analitik düşünmeyi geliştirici yönde büyük bir etki sağlayacaktır. Konular arasında bağlantılar kurmak da analitik düşünmeyi geliştirecektir.

Neden Analitik Düşünme?

Analitik düşünmeyi yaşantımızda kullanamadığımız takdirde iyi analizler yapamayız ve olaylar arasında doğru ilişkiler kuramayız. Bütünü görememek bizi doğru sonuçlardan uzaklaştırır.

Başta iş hayatı olmak üzere, aile hayatı, eğitim ve sosyal hayat dahil hayatımızın tüm noktalarında başarılı olabilmek için analitik düşünme büyük öneme sahiptir. Birçok iş ilanında adaylardan istenilen temel özelliklerden biri de analitik düşünmedir. Analitik düşünme yeteneği ile iş hayatında karşılaşılabilecek muhtemel sorunların kolay bir şekilde çözülmesi sağlanacaktır. Sorunun temeline inilip; kalıcı, yenilikçi ve inovatif çözümler üretilmesi kolaylaşacaktır. Analitik düşünme ile birlikte gelen eleştirel bakış açısı da problem çözümlerinde büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda birlikte gelen diğer bir özellik ise araştırmacılıktır. Analitik düşünme sorgulayan ve dayatmaları kabul etmeyen, kandırılması zor bireyler oluşturur dolayısıyla da böyle bir toplum oluşmasını sağlar.

Nedir? kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!