Bu yazıyı Ay Tutulması Nedir? Ay Tutulması Nasıl ve Neden Meydana Gelmektedir? Ay Tutulması Ne Zamandı? gibi sorulara cevap bulabilmemiz için yazıyorum.

Ay Hakkında Bilgiler

Ay, bir ışık kaynağı olmamasına rağmen Güneş ışığını yüzeyinde yansıtır. Dünya çevresinde bir tam turunu 29,5 günde tamamlar. Bu dönüş esnasında Güneş ile arasındaki konum değişir. Konumunun değişmesinden dolayı Ay’ın evreleri oluşur. 

Ay Tutulması Nedir?

Ay Tutulması sadece Ay dolunay evresinde iken gerçekleşir. Dünya, Ay ile Güneş arasındayken gelen ışınları engeller ve arkasında bir gölge alanı oluşturur. Bu alan içiçe geçmiş iki koni şeklindedir. Yarı gölge konisi olarak adlandırılan alanda Dünya, Güneş ışığını tamamen engelleyemez. Tam gölge konisi olarak adlandırılan alanda ise Güneş ışığı tamamen engellenir. Ay Tutulmasının gerçekleşmesi için Ay’ın, Dünya’nın gölge alanlarından geçmesi gereklidir.

SORU: Ay tutulması sadece dolunay evresinde gerçekleşiyorsa, neden her ay tutulma gözlenmiyor?

CEVAP: Ay’ın yörüngesinin, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesine göre yaklaşık 5 derece eğimli olmasıdır. Ay, hareketinin büyük bir kısmını, Dünya yörüngesinin altında veya üstünde gerçekleştirir. Dolayısıyla Dünya’nın oluşturduğu gölge alanlarına giremez. Yılda iki ile dört kez Ay, Dünya’nın yarı veya tam gölgesinin belirli kısmından geçer.

Ay Tutulmasının Türleri

  • Tam Ay Tutulması : Ay, Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Ay tutulma sırasında kırmızı bir renk alır ve kolaylıkla gözlenir.
  • Parçalı Ay Tutulması : Ay’ın bir kısmı Dünya’nın tam gölge konisinden geçer.
  • Yarı Gölgeli Ay Tutulması : Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinden geçer.
Ay'ın Evreleri

SORU: Tam Ay Tutulmasında, Ay neden kırmızı renk alır?

CEVAP: Bu olay Dünya’dan yansıyan Güneş ışınlarının Ay’ın üzerine düşmesi ile meydana geliyor diyebiliriz. Güneş ışığı, Dünya’nın atmosferinin derinliklerinden geçerken içerdiği mavi ışığı yitirir. Böylece arda kalan Güneş ışığının rengi koyu kırmızı veya turuncudur. Bu sebeple Ay Tutulması esnasında Ay, kızıl renge bürünür.

Ay Tutulması Ne Zamandı?

Ay Tutulması tamamı ülkemizden gözlemlenebildi. Ay’ın yaklaşık %65’lik bölümü Dünya’nın tam gölge konisinin içerisinde kalmış olup 16-17 Temmuz 2019 gecesi Türkiye Saati ile 21.43 – 03.18 saatleri arasında gerçekleşmiştir.

Dün Gece Gerçekleşen Ay Tutulmasından Örnek Bir Kare

Ay Tutulması

Güneş Tutulması ile Ay Tutulması Arasındaki Fark Nedir?

Güneş tutulması, Güneş ışığının Ay tarafından engellenmesidir. Ay, Güneş ile Dünya arasından geçmektedir ve bu durum sadece “Yeni Ay” evresinde meydana gelebilir.

Kaynakça: