Öncelikle ” Balistik” kelimesinin anlamına bakacak olursak bu kelimenin kökeni Fransızcaya dayanmaktadır. Anlamı ise ateşli silahlarda, merminin barut gazının basıncıyla fırlayıp hedefe ulaşıncaya kadar olan hareketini inceleyen bilim manasına (anlamına) gelmektedir. ”Füze” kelimesi de yine kökeni Fransızcaya dayanan ve itiş gücü, bir yanıcı ve bir yakıcı maddenin sürekli olarak etkileşmesi, sürekli ateşlenme sonucu doğan hareket sağlayıcı düzenek anlamına gelmektedir. Peki Balistik Füze Nedir? Teknik Özellikleri Nelerdir? Tarihteki Yeri?

Balistik Füze Nedir?

Yukarıda bazı terimlerin açıklamalarını yaptık. Bunlardan yola çıkarak sizlerde Balistik Füze kelimesi için kafanızda bir anlam çıkarmış olabilirsiniz. Genel manada kullanılan anlam şu şekildedir. Balistik Füze, güç sistemine sahip olan ve bu sistemin elde ettiği hareketle hedefine yönelen, üzerinde nükleer başlık, kimyasal başlık ve biyolojik başlık ya da daha farklı birden fazla başlık bulundurabilen güdümlü ya da güdümsüz füze sistemine denir.

Güdümlü ne demektir? Belirli bir plana, eğilime göre yönlendirilebilen, yönetilebilendir

Güdümsüz ne demektir? Kontrolü sağlanamayan, hedefi ve belirli bir planı olmadan kullanılan sistemdir.

Balistik Füze Tarihteki Yeri

İkinci Dünya Savaşı ile birlikte Nazi Almanyası’nın 1942’nin sonlarına doğru geliştirdiği ve Adolf Hitler’in intikam silahları adını verdiği V-1 ve V-2’ler ile tarihte ilk balistik füze olarak yerini almıştır.

Balistik Füze

Teknik Özellikler

  • Kısa Menzilli Balistik Füze – Short-range ballistic missile (SRBM)
  • Orta Menzilli Balistik Füze – Medium-range ballistic missile (MRBM)
  • Kıtalararası Balistik Füze (KABF) – Intercontinental ballistic missile (ICBM)
  • Denizaltı Balistik Füze

Kısa Menzilli Balistik Füze – Short-range ballistic missile (SRBM) Menzil Aralığı : 150 – 1000 Km

Orta Menzilli Balistik Füze – Medium-range ballistic missile (MRBM) Menzil Aralığı : 1000 – 3000 Km

Kıtalararası Balistik Füze (KABF) – Intercontinental ballistic missile (ICBM) Menzil Aralığı : 5000 Km ve üzeri

Not : Ülkemizde de bu bağlamda birçok geliştirilmeye çalışılan proje vardır. Örnek vermek gerekirse bkz. Yerli Füzemiz: TANOK

Kaynakça :