Bilgisayar mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim, dolayısıyla bölümle ilgili bir tecrübeden bahsedemem ancak bölümü seçmeme neden olan şeyler hakkında yazmak istiyorum. Bunun yanı sıra bilgisayara, bilgisayar mühendisliğinin ne olduğuna, hangi sektörlerde iş imkanı bulunduğuna da değineceğim.

Bilgisayar Nedir?

Computer (bilgisayar) kelimesinin kökeni Latince “birlikte” ve “düşünmek” anlamlarına gelen “com” ve “putare” kelimelerine dayanır. Bunlar birleşince “hesaplamak” anlamına gelir, dolayısıyla “computer” kelimesi de “hesaplayıcı” demektir. Günümüzde ise bilgisayarı, en basit hâliyle “verdiğimiz bilgiyi, daha önceden kendisine atadığımız talimatlardan oluşan bir program aracılığıyla işleyen araç” olarak tanımlarız. Bu tanımdan yola çıkacak olursak, ilk bilgisayarın Konrad Zuse tarafından 1936’da icat edilen Z1 isimli bilgisayar olduğunu söyleyebiliriz ama bilgisayara yüklediğimiz anlama göre ilk bilgisayarın da ne olduğunun değişebildiğini belirtmekte fayda var.

Bilgisayar Mühendisliği Nedir?

Bilgisayar mühendisliği; yazılım yaratan ve yazılım ile donanımın uyum içerisinde çalışmasını sağlayan meslektir.

İş Alanları Nelerdir? Kimler Bu Bölümü Seçmelidir? Ben Neden Seçtim?

Çalışma alanlarına verilebilecek örneklerin sayısı yok. Eğitim, hizmet, endüstri, ticaret, danışmanlık, kamu gibi çok çeşitli sektörlerdeki kurumlarda bilgisayar mühendisleri, farklı görevlerde çalışabilir. Özellikle yapay zekanın ve nesnelerin internetinin gelişmesiyle artık her şeyin bilgisayarlarla alakalı olduğunu ve bu yüzden mesleklerin kaybolduğunu söyleyebiliriz. Geriye de sadece bunları yapanlar kalıyor ve doğal olarak onlara duyulan ihtiyaç da artıyor. Dolayısıyla, iyi-orta seviye okullarda, ortalama üstü bir öğrenci olarak mezun olmanız bile bu diploma sayesinde yine ortalama bir maaşla iş bulmanızı sağlayabilir. Bununla birlikte, kendi projelerini üreterek kendi işini kuran birçok mühendis de mevcut. Web tasarımı, oyun geliştirme -ki özellikle mobil oyun pazarının hızla büyümesi-, farklı sektörlerde kullanılan programların geliştirilmesi gibi alanlardaki talebin artması, bu durumun gerçekleşmesini çok daha kolay kılıyor. Tabii, ne bir iş bulmak ne de kendi işinizi kurmak için okul okumanıza bile gerek olmadığını biliyorsunuz zaten. Bilgisayar öğrenirken okulun çok da önemli olduğu söylenemez. Tabii ki donanımdır, laboratuvardır, bunlar önemli faktörler ancak bilgisayarı kendi kendinize öğrenirsiniz. Dünyanın en zengin şirketlerinden birkaçının da bu şekilde ortaya çıktığını hatırlatalım. Burada kesinlikle kendinizi geliştirme meselesine geliyoruz. Bu bölümü seçen birçok insan, bilgisayar gibi muhteşem bir imkanı sadece bir geçim sağlamak için değil, sahip oldukları tutkularını mesleğe dönüştürmek için seçiyor. Ben de böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Evet, sevdiğiniz işi seçme gerekliliğini, bilgisayarı sevmediği hâlde bu bölümü seçip de sonradan bırakan birçok öğrenci nedeniyle bu bölümde daha bariz bir şekilde görüyoruz. Ayrıca, sırf para için, size hitap etmediği zaman sıkıcılık durumu daha da fazla olan böyle bir bölümü seçmektense iki yıllık bir sağlık bölümü okumanızı tavsiye ederim. Şimdiye kadar söylediklerimden, bölümü seçmek için ilginiz olması gerektiğini görüyorsunuzdur. Tabii ki bu her bölüm için geçerli ama bilgisayar mühendisliğinde daha da etkili olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında araştırmacı, yeniliklere açık, çözüm odaklı, analitik düşünme becerisine sahip bir kişilik bulundurmanız gerektiğini söylebilirim.

Benim seçme sebebime gelecek olursam; ilk olarak, bilgisayarın yapabileceklerinin bir sınırı olmamasının, hayal gücümü konuşturma konusunda üretebileceklerimi düşündükçe beni heyecanlandırması diyebilirim. Bununla birlikte, yapay zeka ve büyük ilgi duyduğum insan beyni ile bilgisayarın birleştirilmesi bkz: NeuraLink. Alanlarında çalışma olanağı sunacak olması da büyük bir etkendi.

Teşekkürler…

Yakup KALAYCI