İlk olarak alerjenin tanımına bakalım. Alerjen, vücudumuzdaki alerjik reaksiyonu başlatan maddelerdir. Bu alerjikler vücudumuza temas yoluyla veya ağız yoluyla bulaşmaktadır. Alerjen miktarı farklı olduğundan kişiden kişiye ve yaş durumuna göre değişmektedir. Her insanda farklı tepkiler oluşturmaktadır. Düşük oranda alerjen vücuda girdiğinde ciddi anlamda rahatsızlık oluşturmazken iç organlarda iltihaplanma başlatabilir. Bu iltihaplanma vücutta o maddeye karşı duyarlılık oluşturur.

Alerji Belirtileri

Alerji türlerine göre farklılık göstermektedir. Kaşıntı, boğazda gıcıklanma, hapşırma, öksürme, burun akıntısı veya kaşıntısı, geniz akıntısı ve burun tıkanıklığı olabilir. Genellikle mevsim geçişlerinde oluşan polenler veya ev ortamında, dışarda bulunan tozlar solunum yollarını etkileyerek kişide öksürük, astım, bronşit, hapşırık gibi belirtilere yol açar. Alerjisi olan kişilerde bu rahatsızlıklar daha fazla ilerlemektedir.

Peki, Besin Alerjisi Nedir?

Besin enerjisi, gün içerisinde tükettiğimiz bazı gıda maddelerine bağlı olarak ortaya çıkan reaksiyonların tümü olarak adlandırabiliriz. İstenmeyen bu durum genellikle gıdaların metabolik, toksik veya farmakolojik özelliklerine bağlı olarak oluşmaktadır. Bu yüzden alerjene sahip hastaların tam olarak neyden kaynaklandığı iyice araştırılmaktadır. Bunun içinde hasta şikayetleri çok önemlidir. Besin alerjisi, immün sistemimizin besinlere karşı normalden farklı olarak yanıt vermesiyle ortaya çıkar. Sonuçları çok hafif veya yüksek riskli de olabilir.

Besin Alerjisi Sıklığı

Besin alerji sıklığı genetik veya çevresel etkiler sonucunda oluşabilmektedir. Özellikle ebeveynlerden veya kardeşten alerjik hastalığı olan bireylerde sık görülmektedir. Gen yoluyla geçmesi sebebiyle bu durumu tek bir gen üzerinden yorumlayamayız. Özellikle cinsiyeti erkek olan bireylerde küçükken ek besinlere başlamaması, vitamin eksikliği veya obezite gibi sebeplerde alerji hastalığı görülmektedir.

Besin Alerjisine Sebep Olan Yiyecekler

  • Süt,
  • Yumurta,
  • Kuru Yemiş (fındık,ceviz…),
  • Buğday,
  • Soya,
  • Balık,
  • Kabuklu Deniz Ürünleri,
  • Yer Fıstığı,
  • Susam,
  • Bakliyat.

Besin Alerjsinin Belirtileri

Besin alerjisi birçok sebeple çıkabilir bunu söylemiştik. Her sebep kişiden kişiye göre değişir. Besin alerjisinin en sık görüldüğü etkiler; ciltte kızarıklık, egzama, döküntü, kaşıntıdır. Son zamanlarda bazı bireylerde bağırsak rahatsızlıkları da görülmüştür. Kusma, karın ağrısı, mide ağrısı, gaz şişkinliği ve kanlı dışkılama bazı belirtilerdir. Ek olarak hapşırma ve nefes darlığını da ekleyebiliriz. Bu rahatsızlığı şiddetli geçirenler bireylerde anafilaksi adı verilen yani hemen tedavi edilmesi gereken durumlar vardır. Bunlar tansiyon, bayılma, kalp çarpıntısı ve şok halidir. Bu kişilere acil müdahale edilmesi gerekir.

Besin Alerjisi ve Besin İntoleransı Arasındaki Fark

Besin alerjisi ve besin intoleransı birbiriyle kıyaslanan iki kavramdır. Peki, besin intoleransı nedir? Besinin içerisindeki bazı maddelerin sindirim sistemimiz tarafından sindirilmemesi sonucunda oluşan karşı dirence denir. Besin alerjisi immün sistemimizle alakalıyken besin intoleransı sindirimle alakalıdır. İntoleransın belirtileri, bağırsakta şişkinlik, midede yanma, hazımsızlık ve karın ağrısıdır. Bu belirtiler besin alerjisiyle aynı olduğu için kesinlikle doktora gidilmelidir.


Gıda kategorisinde bulunan diğer makaleleri de okumanızı tavsiye ederiz!